spot_img
4.1 C
Vaslui
09-nov.-2024
spot_img

Vasluianul mușcat de viperă, în afara oricărui pericol

- Advertisement -

SALVAT… Cadrele medicale vasluiene au dat dovadă de foarte mult profesionalism în cazul bărbatului în vârstă de 62 de ani, mușcat de o viperă, marți după-amiază, la Chițoc. Printr-un efort comun, angajații Spitalului Județean de Urgență Vaslui și ai Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui au adus la timp serul antivenin, reușind astfel să salveze viața vasluianului. Interesant este de văzut de ce aceste vipere au devenit agresive, mai ales că specialiștii spun că acestea intră în starea de hibernare.

În tot județul Vaslui nu s-a găsit un flacon de ser antiviperin pentru tratarea pacientului. Ca să-i salveze viața, medicii de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui au trimis o ambulanță la Spitalul Clinic Județean Suceava pentru a prelua și pentru a transporta antidotul. Ca să mai scurteze din timp, o altă autospecială din Suceava a plecat cu flaconul spre Vaslui, cele două ambulanțe întâlnindu-se pe drum. După câteva zeci de minute, salvarea aparținând SAJ Vaslui a ajuns înapoi la spital, cu serul salvator. Un mare merit pentru salvarea bărbatului l-a avut și medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe, care imediat și-a dat seama că bărbatul fusese mușcat de o viperă. Operațiunea contratimp a fost încheiată cu succes, bărbatul fiind acum în afara oricărui pericol. Mușcătura de viperă este una din situațiile periculoase în care, de cele mai multe ori, vinovat nu este șarpele. Trei sferturi dintre mușcăturile de șarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating șerpi și sunt imprudente. Șerpii veninoși nu atacă decât atunci când sunt atacați sau surprinși. “Daca locuiți sau călătoriți în zone în care există șerpi, îmbrăcați haine ce va acoperă picioarele. Luați un băț lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetației și astfel șerpii se vor speria și se vor îndepărta. Nu pășiți, nu vă așezați pe pământ, nu mutați lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă ați observat un șarpe la distanță, ocoliți-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneți nemișcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur”, transmit specialiștii din domeniu.

Vipera, singurul șarpe veninos din România

În România, singurele specii de șerpi veninoși sunt viperele. Acestea sunt răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpați și la peste altitudinea de 2000 de metri. Manifestările clinice ale mușcăturii de viperă depind de mai mulți factori: cantitatea de venin injectat, localizarea mușcăturii, starea de sănătate a victimei. Veninul poate să ducă la apariția unor efecte atât locale, cât și sistemice (ale întregului organism), urmate rareori de deces, decesele survenind în special la copii (din cauza unei doze mai mari de venin raportat la greutate) și la vârstnici.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.