PREVENTIE… Campania de preventie si depistare precoce a cancerului de col uterin – „Fii responsabilã de sãnãtatea ta”- ajunge, luna aceasta, în patru localitãti vasluiene. Femeile cu vârste între 25 si 64 ani, care vor sã se testeze gratuit, sunt asteptate vineri, 4 martie, în Bârlad, lângã Penny Market, începând cu ora 09:00. Apoi, unitatea mobilã din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iasi va ajunge pe 14 martie în comuna Fãlciu (la Cãminul Cultural), pe 25 martie – în Coroiesti (la dispensar), iar pe 28 martie – în municipiul Vaslui (la Hotelul Racova). „Programul se adreseazã tuturor femeilor asigurate sau neasigurate, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin (sunt asimptomatice, fãrã antecedente sugestive pentru aceastã patologie), pentru testare gratuitã, prezentând doar un act de identitate (fãrã bilet de trimitere de la medicul de familie). Categoria eligibilã este reprezentatã de populatia femininã în vârstã de 25-29 ani pentru testare Babes-Papanicolau si 30-64 ani pentru testare HPV, apartinând grupurilor vulnerabile si nu au beneficiat de testare gratuitã în ultimii cinci ani. Numãrul necesar de persoane feminine pentru efectuarea screening-ului este minim 60 femei eligibile/deplasare”
diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin, proiect cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020, conform graficului specificat mai jos:
Cancerul de col uterin reprezintã a patra cauzã de cancer la femei la nivel mondial si principala cauzã de mortalitate la femeile de vârstã activã 15-45 ani. România este tara din Uniunea Europeanã cu cea mai mare incidentã si mortalitate cauzatã de cancerul de col uterin, provocat în proportie de 99% de infectia cu HPV (Human Papilloma Virus). În 2021, judetul Vaslui a înregistrat 48 de cazuri noi de cancer de col uterin si 22 de decese cauzate de aceastã boalã, potrivit Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui. În total, la finalul anului trecut, erau în evidentã 919 cazuri. Cea mai bunã metodã de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea anti-HPV, de aceea a fost extinsã grupa de vârstã astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV sã beneficieze de vaccin gratuit. „Vaccinarea gratuitã anti-HPV se realizeazã la persoanele eligibile (fete cu vârsta cuprinsã între 11 – 18 ani), pe baza solicitãrilor pãrintilor/ reprezentantilor legali care transmit cererile cãtre medicii de familie. Vaccinarea se face în scop profilactic, adicã este folosit în prevenirea infectiei. Vaccinul nu vindecã cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infectie cu HPV deja apãrutã. Vaccinul se poate face, indiferent dacã s-a început sau nu viata sexualã. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin sã fie vaccinate anti-HPV începând cu vârsta de 11 ani, astfel încât ele sã fie protejate înainte de a-si începe viata sexualã. Se recomandã ca vaccinul sã fie administrat în intervalul de vârstã 11 – 26 ani, deoarece s-a demonstrat cã rãspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 11 – 15 ani, iar persoanele cu vârsta cuprinsã între 15 – 26 ani sunt cele mai expuse contactãrii HPV prin activitate sexualã. Vaccinul se administreazã la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor specialisti ginecologi, infectionisti sau pediatri”, a transmis directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.