Vasluieni, atentie, nu scãpãm de declaratia pe propria rãspundere!

NOI PRECIZÃRI… Klaus Iohannis a anuntat în cadrul unei conferinte de presã sustinutã marti ce reguli sunt obligatorii si a avertizat cetãtenii cã “nu este momentul sã ne relaxãm prea mult”. Seful statului a atras atentia si asupra declaratiei pe propria rãspundere, de care nu vom scãpa nici dupã 15 mai, în cazul în care vrem sã ne deplasãm în exteriorul localitãtii.

“Din pãcate, epidemia COVID-19 este încã între noi. Nu este momentul sã ne relaxãm prea mult. Ne apropiem de numãrul de 1000 de victime (n.r. depãsit asearã). Avem sute de cazuri noi. Totusi se apropie data de 15 mai când se terminã starea de urgentã si vom intra într-o altã formã de organizare, starea de alertã. Foarte multi români se întreabã si ne întreabã ce se schimbã dupã 15 mai. În primul rând as mentiona ce devine obligatoriu. Sunt lucruri foarte simple, dar foarte importante. Devine obligatoriu purtatul mãstii atunci când ne gãsim în spatii interioare. De exemplu când mergem la magazin sau sã cumpãrãm alimente sau când mergem cu transportul public în comun. Este obligatorie pãstrarea unei distante între persoane de 1,5 metri, adicã distanta a douã brate. Igiena mâinilor devine obligatorie si e importantã. Trebuie sã ne spãlãm pe mâini cât se poate de des”, a declarat Iohannis.

Ce activitãti vor fi reluate dupã ridicarea stãrii de urgentã?

Presedintele României a punctat si faptul cã “anumite activitãti trebuie reluate”, însã “nu este cazul sã ne relaxãm”. “Se redeschide partial comertul. Se pot redeschide magazinele care au acces direct din stradã. Se redeschid saloanele de îngrijire personalã, se redeschid muzeele. Recomandãm autoritãtilor locale ca din 15 mai sã redeschidã parcurile pentru public”, a anuntat presedintele României. În plus, Iohannis a subliniat cã “se renuntã la obligatia de a sta acasã si la obligatia unei declaratii când ne deplasãm în interiorul localitãtii. Nu trebuie sã exagerãm însã.” De asemenea si “serviciile religioase vor fi reluate în prima fazã în curtea bisericii, deci în exterior. Credinciosii vor purta mascã si vor pãstra distanta de 1,5 metri. În a doua si a treia etapã, aceste conditii vor fi rediscutate”, a mai spus Iohannis.

Ce a rãmas interzis?

“Este interzisã deplasarea în afara localitãtii, cu exceptii. Sunt exceptii naturale. Cine merge la servicu, merge, se poate iesi pentru munci agricole, pentru sporturi individuale. Totusi, când iesim din localitate este nevoie de o declaratie. Mai putin în zonele metropolitane. Dacã mergeti de exemplu din Bucuresti în provincie, aveti nevoie de o declaratie scrisã. Sportivii pot intra în cantonament, dar vor începe doar pregãtirile. Competitiile nu vor începe în aceastã etapã”, a explicat presedintele. Klaus Iohannis a avut ieri o sedintã privind mãsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, ministrul Apãrãrii Nationale, Nicolae Ciucã, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Justitiei, Cãtãlin Predoiu, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgentã, Raed Arafat. Întâlnirea a avut loc în conditiile în care Guvernul a trimis ,luni, la Parlament un proiect de lege care cuprinde mãsurile care vor fi adoptate pe durata stãrii de alertã. Existã însã posibilitatea ca termenul de 15 mai, când expirã starea de urgentã, sã nu poatã fi atins înainte ca legea sã intre în vigoare.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ