32.5 C
Vaslui
29-iun.-2022

Vasluieni înșelați prin metoda „șmen”. Polițiștii atenționează: nu schimbați bani la colțul străzii!

ÎNȘELĂCIUNE… Metoda „șmen” presupune ca la un schimb valutar făcut la colțul străzii, în schimbul unui profit promis, cel care acceptă primește de fapt mai puțini bani.

ATENȚIE… Metoda „șmen” a ajuns să fie practicată și în județul Vaslui. Un individ din Roman a folosit acest mod de operare pentru a păcăli trei bărbați din Vaslui. Le-a propus să schimbe bani în bancnote mai mici, vasluienii au acceptat, iar apoi lucrurile au luat o altă întorsătură. Li s-a cerut banii pentru a-i renumăra, însă în acel moment a fost sustrasă sau înlocuită suma valabilă cu o suma derizorie. Sub pretextul că în zonă și-au făcut apariția polițiștii, infractorul a dispărut rapid, iar victimele au descoperit ulterior că au fost înșelate și că au primit mai puțini bani. „Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui efectuează cercetări față de un bărbat, în vârstă de 42 de ani, din municipiul Roman, județul Neamț, bănuit de comiterea mai multor infracțiuni de înșelăciune, prin modul de operare «șmen»”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul Județean de Poliție.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii vasluieni au stabilit că, în perioada iunie 2019 – aprilie 2022, bărbatul bănuit de comiterea înșelăciunilor, ar fi înșelat trei persoane vătămate din municipiul Vaslui cu suma de 10.200 lei.

„În cursul zilei de ieri, 17 mai 2022, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui au efectuat o percheziție domiciliară la o adresă din municipiul Bacău, județul Bacău, în urma căreia au fost depistate mijloace de probă și, totodată, bărbatul bănuit de comiterea infracțiunilor cercetate. În urma administrării probatoriului, bărbatul a fost reținut pentru o perioadă de 24 ore, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui cu propunerea luării unei măsuri preventive. Polițiștii vasluieni efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, pentru stabilirea și probarea întregii activități infracționale a bărbatului”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul Județean de Poliție.

Polițiștii vasluieni atenționează: „nu cumpărați valută de la persoane neautorizate! Aceasta poate fi falsă sau contrafăcută”

Polițiștii îi îndeamnă pe vasluieni să nu schimbe bani la colțul străzii: „Înșelăciunile prin modul de operare cunoscut generic „șmen” se bazează, în principal, pe inducerea în eroare a persoanei vătămate. Autorul înșelăciunii solicită schimbarea unor bancnote, în cupiuri mai mici, sau efectuarea unui schimb valutar, după care, se răzgândește și solicită anularea operațiunii, solicitând banii înapoi. Prin distragerea atenției victimei, subtiliează o parte din banii primiți în schimb și returnează doar o parte din aceștia. Totul se petrece, repede, sub ochii victimelor, care nu au timp să realizeze că au fost victimele unei înșelăciuni, de cele mai multe ori aceștia nu mai numără banii primiți. Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracțiuni, polițiștii vasluieni vă recomandă să evitați schimburile de bancnote efectuate clandestin, de către persoane suspecte. Nu cumpărați valută de la persoane neautorizate! Aceasta poate fi falsă sau contrafăcută. Acest tip de infractori acționează în zona unor case de schimb valutar autorizate și riscați să cădeți victimă pentru un cîștig nesemnificativ”, au mai transmis polițiștii vasluieni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here