15.1 C
Vaslui
16-mai-2022

Vasluieni, mare atenție la acest produs! Conține foarte mulți aditivi alimentari

NOCIVE… Supele la plic sunt pline de aditivi alimentari sau mai exact, pline de E-uri.

ATENȚIE… Produsele de tip supă la plic sunt pline de aditivi alimentari sau, altfel, spus E-uri. Potrivit unui studiu realizat de InfoCons – Protecția Consumatorilor, 93,10% din produsele examinate au în compoziția lor până la 10 E-uri, dar și 156% mai multă sare decât doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. 66,67% dintre acestea au în componență monoglutamatul de sodiu, un aditiv alimentar cu funcție de potențiator de aromă. Acesta este folosit pentru a accentua aroma și gustul natural al alimentelor. 

Studiul a fost realizat pe baza etichetelor produselor tip supă la plic ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 29 de produse, de la mai mulți producători/distribuitori. Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat: 89,66% au în compoziție tăiței/paste cu un procent cuprins între 44.9% și 93% din compoziția produsului; 44,83% au în compoziție legume deshidratate cu un procent cuprins între 2.2% și 28.5% din compoziția produsului. Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție: la 62.07% dintre produsele analizate s-au regăsit arome, fără a menționa dacă sunt arome naturale sau alte tipuri de arome; la 24.14% dintre produsele analizate s-au regăsit arome naturale; la 44.83% dintre produsele analizate s-au regăsit condimente, fără a menționa ce fel de contimente s-au adăugat.

41.38% din produsele analizate nu conțin fibre

93.10% dintre produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale raportate la 100 grame de produs. Valoarea energetică este cuprinsa între 19 kcal și 459 kcal, iar cantitatea de grăsimi variază între <0.5g și 18.9g. 41.38% din produsele analizate nu conțin fibre, iar cantitatea de proteină se situează între 0.7g și 15.2g pentru produsele studiate. „Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori o supă la plic rapidă și ușor de făcut. Dar ne-am gândit să citim eticheta de pe supa la plic? Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele supă la plic, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți  o supă la plic cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservați și sare!”, a transmis Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here