“Vasluieni pentru vasluieni”: trei containere pentru donații de haine au fost amplasate în oraș!

NOU… Trei containere pentru donații de haine au fost amplasate, zilele trecute, în Vaslui. Unul dintre ele se află pe platoul de vis-a-vis de gara CFR, unul între chioșcurile de ziare din Piața Traian și încă unul în fața blocului 435, zona Cartier 13 Decembrie (între stația de autobuz și vechea moară de grâu). Inițiativa face parte din proiectul social “Vasluieni pentru vasluieni”, derulat de Primăria Vaslui, în parteneriat cu Goscom. Obiectele de îmbrăcăminte în stare bună vor fi curățate și dezinfectate, iar apoi donate oamenilor nevoiași. Cele care nu mai pot fi folosite, vor fi reciclate. ”Containerele sunt vizibil inscripționate cu destinația de folosință, iar obiectele de îmbrăcăminte pe care dumneavoastră le veți dona vor fi sortate pe mărimi și sezoane, dezinfectate și transmise spre folosință persoanelor sau familiilor aflate în situații defavorizate.

Programul are la bază două dimensiuni: “o dimensiunea socială ce constă în donații materiale și acordarea unor servicii sociale primare pentru persoanele vulnerabile și expuse riscului de excluziune socială, cum ar fi familiile cu mulți copii, vârstnici aflați în dificultate, persoanele cu dizabilități etc, și o dimensiune ecologică, respectiv hainele și alte produse textile colectate care prezintă un grad ridicat de uzură și nu pot fi donate sau refolosite în proiectele sociale să fie fi reciclate”, au explicat inițiatorii proiectului. Pentru implementarea acestui program social a fost necesară încheierea unui protocol de colaborare cu o instituție care să poată executa în concret operațiunile de administrare a containerelor de colectare a hainelor, achiziționate de către Direcția de Asistență Socială Vaslui, de curățare, dezinfecție și dezinsecție a obiectelor de îmbrăcăminte. Beneficiarii direcți ai acestui program social sunt persoanele vulnerabile și expuse riscului de excluziune socială care domiciliază pe raza municipiului Vaslui. Costurile de implementare a acestui program social constau în costurile legate colectarea, curățarea, dezinfecția și dezinsecția, ambalarea și transportul obiectelor de îmbrăcăminte și vor fi suportate din bugetul Direcției de Asistență socială Vaslui.

Industriile îmbrăcămintei și încălțămintei emit împreună 8% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global

Programul de colectare a hainelor este o inițiativă globală prin care sunt ajutați oamenii nevoiași. Potrivit Green Report, industria de fashion este al doilea cel mai mare consumator de apă la nivel global, fiind și o sursă semnificativă de poluare. “Necesită multă energie electrică pentru creșterea materiilor prime și producerea țesăturilor, folosind numeroase substanțe chimice periculoase în procesul de fabricație. O cantitate disproporționată de pesticide este folosită în cultivarea bumbacului. Hainele din fibre sintetice sunt una dintre principalele surse de microplastic care poluează oceanele.În prezent, un cumpărător obișnuit cumpără cu 60% mai multe haine decât acum două decenii, însă durata lor de viață este de două ori mai scurtă.Conform ClimateWorks Foundation și Quantis, industriile îmbrăcămintei și a încălțămintei emit împreună 8% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global, iar fără schimbări majore impactul asupra climei ar putea crește cu 49% până în 2030. În fiecare secundă, un camion de textile este aruncat la groapa de gunoi sau incinerat. O soluție la aceste probleme este ca hainele să aibă o durată cât mai lungă de viață, fiind inclusiv oferite de la o persoană la alta”, explică Green Report.
3 COMENTARII

  1. Atat ai descoperit, d-na reporter?? putin, foarte putin!
    Mai este unul in Crucea Garii, pe trotoarul din fata fast-food-ului Bosfor, de ex., si or mai fi.

LĂSAȚI UN MESAJ