9.5 C
Vaslui
02-apr.-2023

Vasluieni, vreti sã pãtiti ca ei? (foto)

- Advertisement -

FENOMENUL IZVOARELE

INCREDIBIL Minciunile si intimidarea sunt la ele acasã în satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, judetul Galati, unde s-au produs peste 200 de cutremure în ultimele 15 zile. Cu aceastã spaimã trãiesc localnicii din satul Izvoarele, locul în care pãmântul pare sã nu se mai opreascã din tremurat. Oamenii vãd de la o zi la alta cum li se dãrâmã casele, dupã ce specialistii le-au lipit pe pereti benzi de mãsurat crãpãturile, iar în loc de explicatii primesc ridicãri din umeri sau amenintãri. Pentru cã s-au revoltat si au iesit în stradã, acum pe stâlpii de iluminat din sat au apãrut camere de supraveghere! Locuitorii din Izvoarele le transmit celor din Silistea, comuna Pungesti, sã nu se lase prostiti ca ei, când au acceptat exploatãrile petroliere în zonã, pentru cã vor pãti exact la fel! Explicatiile petrolistilor sunt cusute cu atã albã! Ei nu recunosc cã folosesc pentru extragerea petrolului aceeasi tehnicã ca în cazul gazelor de sist si anume cea a fracturãrii hidraulice! Însã acum douã zile, înselând vigilenta unei firme de pazã extrem de durã, Nova Force, am reusit sã fotografiem o sondã! Am fotografiat si o cisternã cu lichid logistic, adus de o firmã renumitã Den Hartogh, care se ocupã cu transportul lichidelor petroliere si periculoase, probabil si lichid de fracturare! Localnicii sunt bolnavi de îngrijorare, cer oricui ajutorul si vor sã li se dea explicatii, însã nimeni nu le spune nimic!

O fricã permanentã s-a instalat în localitatea gãlãteanã Izvoarele, acolo unde specialistii în seismologie au înregistrat, în ultimele 15 zile, peste douã sute de cutremure. Stiind cã si la noi în judet se începe explorarea pentru depistarea gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice, am mers în zonã pentru a vedea „pe viu” reactia localnicilor si sã cãutãm explicatii de la specialisti. Am gãsit oameni disperati, plângând, cersind efectiv ajutor de la jurnalisti, deoarece sunt convinsi cã tot ce pãtesc acum – cutremure, case care stau sã se dãrâme, explozii, zgomote – sunt rezultatul exploatãrilor petroliere din zonã: Izvoarele, Schela si Negrea, sate vecine si care au în comun o mare de sonde, rãspândite pe câteva zeci de hectare din zonã. Când au vãzut cã pãmântul de sub case se cutremurã îngrozitor, zilnic, ziua si noaptea, oamenii din Izvoarele au iesit în stradã si au blocat drumul cerând explicatii! Dar în loc de acestea s-au ales cu camere de supraveghere instalate pe stâlpi. Asta i-a înfuriat si mai tare, mai ales cã în comuna Pechea s-a instalat o bazã militarã, cu câteva elicoptere, generali de armatã, conducerea ISU Galati, care stau pregãtiti ca în eventualitatea când cutremurele nu se vor opri, sã îi evacueze pe locuitorii din Izvoarele! Acestia acuzã vehement exploatãrile petroliere din zonã!

„Nu lãsati sã se întâmple asa ceva în zona voastrã, la Silistea!”

„Pãmântul se rãzbunã pe noi. Si Dumnezeu s-a mâniat, de nu se mai opresc zguduiturile. Au venit acum doi – trei ani de au întins fire peste tot, pe sub toate casele si au adus niste masinãrii mari ce zguduiau peste tot, cãutând gaz de sist. Erau de la Prospectiuni si spuneau cã s-au gãsit gaze de sist sub casele noastre. Nu ne-am temut atunci cã nu stiam ce-s alea, iar acum suferim. Dacã ne-am revoltat, acum suntem supravegheati si vor sã ne scoatã din casele noastre!”, spune una dintre sãtence, care ne-a precizat cã ea nu pleacã din sat, din casa ei, este bolnavã si vrea sã fie lãsatã sã rãmânã în cãsuta ei. Când a auzit cã suntem din zona Bârlad-Vaslui, unde se începe explorarea gazelor de sist ne-a zis sã facem orice dar sã nu lãsãm sã se întâmple asa ceva si la noi în judet. Un bãrbat mai în vârstã, fost petrolist, ne-a explicat cã desi de peste 30 de ani se exploateazã petrol în zonã, fiind angajati oameni din sat, acum de câtiva ani ei au fost disponibilizati si s-au adus oameni din Târgu Mures si din alte zone, specialisti în gaze de sist. „Cicã ar fi trei sonde pentru gaze de sist pe la Schela. Ei nu recunosc, spun cã nu au asa ceva, dar am auzit eu de la petrolistii din zona aia. Am vrut sã mergem sã vedem, dar nu ne lasã, sunt pãziti mai ceva ca aurul national, au o firmã care patruleazã peste tot si nu ne dã voie sã vedem. Doar din drum dacã putem vedea ceva si asta este suspect”, ne-a zis petrolistul cu care am stat de vorbã.

Silisteni, sunteti pregãtiti sã muriti de sete?

Nici de apã nu se mai poate atinge nimeni în sat. Mirela Bârlãdeanu, o localnicã din Izvoarele, de origine din Bârlad, ne-a vãzut si a stat de vorbã cu noi. Ne-a arãtat cã s-a îmbolnãvit la gurã, deoarece încã de când s-au produs primele cutremure, a bãut apã de la ei din fântânã. „Nici nu vreti sã stiti ce rãu ne-a fost, uitati ce am la gurã, asta numai de la apa infestatã cu ceva”, povesteste Mirela. E supãratã cã si casa i se dãrâmã sub priviri. „Stim de unde provin aceste cutremure si de la ce este apa asta infectã! De la gazele de sist! Se foreazã vertical pânã la placa de cristal (sisturile cristaline – n.r.) si se bagã chimicale ca sã spargã cu presiune. Ne dãrâmã casele cu exploziile lor, asta fac”, a spus Mirela Bârlãdeanu, care este decisã sã lupte pentru a-si salva gospodãria, dar nu stie cu cine… Însã se teme si pentru faptul cã la Vaslui deja a intrat pentru a fi ridicatã prima sondã de explorare a gazelor de sist. „Veti pãti la fel, aveti grijã, nu lãsati asa ceva în judet!”, a spus Mirela Bârlãdeanu.

Ipotezã socantã!

Simion Mocanu a lucrat în domeniul petrolier si este convins cã lucrãrile de la exploatãrile petroliere din apropierea localitãtii sunt de vinã pentru cutremurele din ultimele zile. „Când se fora o sondã se mergea pânã la 800-1000 de metri. Si dãdea de un calcar acolo la adâncimea aia si nu putea sã strãpungã cu sapele astea, si dãdea cu sape cu role. Si acuma am înteles cã bagã trotil si detoneazã ca sã poatã sã treacã”, spune Simion Mocanu, un localnic din Izvoarele. De aceeasi pãrere sunt si autoritãtile locale. „Din cauza exploatãrilor petroliere, salina care s-a introdus în pãmânt, cavernele care au rãmas, au fost acum completate de apã în urma acelor inundatii si se produc acum miscãri subterane”, a declarat Cornel Hamza, vicepresedintele Consiliului Judetean Galati, pentru o publicatie localã.

Compania petrolierã respinge însã toate acuzatiile, dar…

„Petrom nu are operatiuni în vecinãtatea comunei Izvoarele. Cele mai apropiate operatiuni se desfãsoarã la peste doi kilometri distantã. Mentionãm cã acestea sunt numai operatiuni conventionale de productie, care se deruleazã cu respectarea legislatiei si standardelor specifice. Aceste activitãti se deruleazã fãrã întrerupere de peste 50 de ani”, se aratã într-un comunicat al companiei Petrom. Dar … la intrarea în comuna Schela, la doi kilometri de Izvoarele, exact deasupra satului, am dat peste o sondã care seamãnã izbitor cu cele prezentate de compania Chevron în pliantele de prezentare! Seamãnã si cu sonda de la Lespezi – Bacãu (care a dispãrut dupã ce s-a produs un accident ce a dus la decesul a doi muncitori de la compania care fora) si cu cea de la Fitionesti – Vrancea! Am mers în zonã si cu mare greutate am reusit sã fotografiem pentru cititorii nostri aceastã sondã, lângã care se aflã un container cu lichid logistic, apartinând companiei Den Hartogh, specializatã în transportul lichidelor petroliere, periculoase si a celor de fracturare! Accesul spre aceastã sondã este interzis, se lucreazã în mare secret! Oare de ce? Explicatiile specialistilor se bat cap în cap, se dau ipoteze, se anuleazã a doua zi, se aduc aparate peste aparate de mãsurat, de monitorizat …. Cutremurele continuã sã se producã, oamenii spunând cã de la spargerea acelor sisturi cristaline li se trage, lucrarea fiind fãcutã prin metoda nouã, adusã de americanii de la Chevron: fracturarea hidraulicã!

Activistii antifracking, în alertã maximã!

Toti activistii antifracking din România sunt convinsi cã la Izvoarele se produce efectul fracturãrii hidralulice, care a fost „testatã” cel mai probabil pe sest, fãrã aprobãrile necesare, de cãtre compania petrolierã din zonã. Au fost acolo în zonã Vama Verde (Paul Iurea) de la Vama Veche, localitate unde se încep prospectiunile pentru gaze de sist, de la „Dati-ne România înapoi” din Galati, iar acum douã zile au fost si câtiva reprezentanti ai GISC Bârlad, printre care ing. Ovidiu Tiron, ing. Violeta Cozar, gr. (r) Nicolae Rotaru. „Am fost acolo sã stãm de vorbã cu oamenii. Ne-au spus cã sunt la Schela niste sonde de injectie si ne-am dus acolo. Am descoperit la intrare în comuna Schela o instalatie de foraj la mare adâncime, care are aspectul clasic al unei instalatii ca cea de la Lespezi, Fitionesti, asa cum sunt si în pliantele Chevron. Mare adâncime înseamnã 3000-4000 de metri. La aceastã instalatie de foraj am vãzut si containere de la Den Hartogh, cu lichid logistic, care poate însemna orice. I-am auzit pe cei din zonã cã se injecteazã în sol niste substante si am vrut sã ne convingem de acest lucru. Am vrea ca sã ne rãspundã compania petrolierã si ce cautã la aceastã instalatie acele prãjini din metal, care sunt folosite numai pentru forajul la mare adâncime deci cu mult peste cei 800 de metri unde spun ei cã se extrage petrol. Si fãrã nici o îndoialã, aceea nu este sondã de extractie petrol! Si de ce firma de protectie nu permite accesul ziaristilor, pe care i-a filmat si fotografiat pentru ca sã-i identifice apoi? De ce aceastã secretomanie? Asteptãm ca institutiile abilitate sã ne spunã ce scop are aceastã instalatie de foraj în zonã, ce lichide folosesc? Asteptãm lãmuriri în aceastã problemã”, a spus ing. Ovidiu Tiron, membru al Grupului de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad. Oricum, pentru zona Vaslui pericolele care se aratã la orizont sunt clare: cutremure, case distruse, apã infestatã ….

GISC Bârlad – lant uman pe 19 octombrie!

Pentru cã pe 19 octombrie este Ziua Mondialã Antifracking, la Bârlad cei de la GISC vor organiza o manifestare în premierã în localitate: lant uman în jurul Primãriei Bârlad, pentru a-si arãta îngrijorarea împotriva exploatãrii si a fracturãrii hidraulice pentru extragerea gazelor de sist. Între timp, astãzi se împlineste exact o lunã de zile de când o mânã de protestatari din Bârlad picheteazã zilnic Primãria Bârlad, pentru a atrage atentia guvernantilor si autoritãtilor locale cã nu vor gaze de sist în zonã, nu vor Chevron în zonã si nu vor accepta în veci sã fie sacrificati asa cum se pare cã sunt sãtenii din Izvoarele!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.