5 C
Vaslui
08-dec.-2022

Vasluienii care cautã relaxarea în parcul Copou, “bombardati” cu arme sonice împotriva ciorilor | VIDEO

- Advertisement -

SPERIATI…Pânã de curând, locul ce era o oazã de relaxare si de voie bunã, Parcul Copou din municipiul Vaslui devine un loc din ce în ce mai evitat pentru cei care cautã linistea si aerul curat, înconjurati de verdeatã. Si asta dupã ce administratorii parcului au avut “geniala” idee de a monta o instalatie care difuzeazã niste sunete atât de înfiorãtoare încât tI se ridicã pãrul pe mâini. Oficial, sistemul se vrea a fi o armã sonicã împotriva ciorilor, pãsãri cu care cei care îngrijesc Copoul duc un rãzboi de ani de zile. Nu se stie câti bani au costat boxele respective, cert este un lucru: croncãnitoarele continuã sã se cuibãreascã în copacii din parc, în timp ce vasluienii cautã alte locuri unde sã se relaxeze. “Sunetele de împuscãturi si schelãlãieli de câini care sunt scoase de dispozitivul respectiv, dar si muzicã de petrecere datã la maxim în boxele restaurantelor fac din Parcul Copou un loc în care sã nu mai poti merge la plimbare cu copilul. De relaxare nici nu mai poate fi vorba! Dacã stai mult timp în zona foisorului, te ia durerea de cap, iar când iesi din parc îti tiuie urechile” a fost mesajul unei vasluience care ne-a trimis si un filmulet pentru a arãta ce zgomote trebuie sã suporte cei care vor sã se relaxeze pe aleile Copoului.

Pe retelele de socializare, din ce în în ce mai multi vasluieni atrag atentia situatiei din Copou, parc pe care autoritãtile locale l-au transformat, fãrã sã avertizeze pe nimeni, în poligon de testare a armelor fonice împotriva ciorilor. Oamenii se plâng cã suntele scoase de dispozitivul montat pe acoperisul toaletei publice scoate niste sunete înfiorãtoare, care pot cauza leziuni, mai ales copiilor. “Oricine trece în aceste zile prin Parcul Copou poate sã experimenteze efectele nocive ale acestor sunete. Dupã cinci minute de stat în preajma dispozitivului te ia durerea de cap. Mãmicile cu copii în cãrucioare ocolesc zona respectivã din cauza zgomotului produs si pe nimeni din Primãrie nu intereseazã. Nu stim ce eficientã are instalatia asta, pentru cã ciorile continuã sã se cuibãreascã prin Copou, dar în schimb alungã oamenii din parc”, spun internautii.

“Vrem un Copou cu pãsãri”

Vasluienii nu înteleg de ce autoritãtile locale vor sã interzicã ciorile în Parcul Copou, mai ales cã aceste pãsãri au un rol foarte important în mecanismul ecologiei urbane. “Se stie cã ciorile sunt printre cele mai inteligente pãsãri. Se hrãnesc cu dãunãtori, sunt si necrofage, cu alte cuvinte sunt sanitarii orasului. De unde ostilitatea asta împotriva acestor pãsãri? Dar dacã admitem ce spun ei, cã ciorile sunt atât de dãunãtoare, atunci cred cã Parcul Copou e cel mai potrivit loc unde sã stea. De ce sã le fugãresti din Copou, si sã le lasi sã stea pe strãzile orasului? Noi vrem un Copou cu pãsãri, cu ciori, cu vrãbiute, cu rândunele, cu tot ce e dat de la naturã. Nu vrem sã ajungem ca în alte parcuri din tarã, unde ciripitul pãsãrilor a fost înlocuit cu sunete din boxe”, mai spun vasluienii.

Speriatul ciorilor, o preocupare mai veche a celor care îngrijesc Copoul

Potrivit lui Cãtãlin Bârleanu, directorul Goscom Vaslui, ciorile sunt adversare mai vechi ale celor care au în grijã Parcul Copou. “Acest dispozitiv nu este nou, el functioneazã de câtiva ani. El imitã sunetele unei pãsãri prinse de un prãdãtor si are drept scop speriatul ciorilor”, a precizat directorul Goscom.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.