-5.3 C
Vaslui
07-feb.-2023

Vasluienii care vor să-și cumpere ani de vechime în muncă vor scoate mai mulți bani din buzunar, în 2023

- Advertisement -
SCUMP…Contribuția lunară se calculează în funcție de salariul minim pe economie care de la 1 ianuarie este de 3.000 de lei. Contribuția lunară la sistemul public de pensii crește la 750 lei pe lună în 2023.

MAI SCUMP… Creșterea salariului minim pe economie a adus o creștere și a prețului pe care românii trebuie să îl plătească dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pensia la stat.

Persoanele care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, mai pot cumpăra vechime și în acest an, potrivit OUG 163/2020. „Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ. Contribuția lunară se calculează în funcție de salariul minim pe economie. Cum de la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 lei cât era în 2022, la 750 lei în 2023. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an. Banii pot fi plătiți toți odată sau eșalonat, după încheierea unui contract cu casa de pensii. Pot fi cumpărați până la 5 ani de vechime în muncă, până la data de 31 august.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.