MAI MULTĂ PREVENȚIE… Medicii de familie pot testa atât persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 înscrise în lista proprie, cât și oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive.
Precizările au fost făcute de conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cât și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Dezvoltarea capacității de testare pentru pacienții potențial infectați cu SARS-CoV-2 a fost o prioritate pentru mine. Testarea la medicul de familie este soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid și ulterior la evaluare și monitorizare. Pacienții cu comorbidități și cei cu formă medie de boală vor fi îndrumați către centrele de evaluare COVID-19. În plus, prin creșterea capacității de testare și identificarea rapidă a persoanelor infectate putem încetini sau opri transmiterea virusului”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. La rândul său, președintele interimar al CNAS, Adela Cojan, și-a manifestat convingerea că medicii de familie se vor implica și în activitatea de testare, „un alt element important” în strategia de limitare a infectărilor. Potrivit reprezentantului CNAS, confirmarea promptă a cazurilor suspecte poate asigura în mod rapid și eficient atât instituirea tratamentului necesar, cât și supravegherea epidemiologică a contacților. „Medicii de familie care sunt în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 pot opta pentru încheierea unui act adițional pentru activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană, în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2.
Medicii de familie care nu sunt implicați în activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 și doresc să desfășoare activități de testare pot încheia un contract distinct cu casa de asigurări de sănătate”, precizează reprezentanții CNAS. Testarea se realizează în cadrul cabinetelor medicale din asistența medicală primară sau în cadrul cabinetelor din centrele de permanență, iar informațiile privind persoanele testate sunt raportate în Corona Forms. În baza datelor transmise zilnic de CNAS referitoare la medicii de familie pentru care casele de asigurări de sănătate încheie contracte sau acte adiționale pentru activitatea de testare, STS va transmite un mesaj pe telefonul mobil care va conține user-ul și parola de acces în Corona Forms ale fiecărui medic. „Validarea și decontarea de către casele de asigurări de sănătate a activității de testare se realizează pentru fiecare persoană care a fost raportată în Corona Forms și pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare”, precizează CNAS. Pentru activitatea de testare realizată, pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare, validată ca serviciu prin raportarea informațiilor privind persoanele testate în Corona Forms, tariful este de 50 de lei/persoană și cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării. Decontarea se face de la data încheierii contractului cu casa de asigurări de sănătate sau, după caz, a actului adițional la contractul încheiat pentru activitatea de vaccinare.
Cine este eligibil la testare
Persoanele eligibile pentru testare sunt persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, criteriile clinice care se au în vedere la stabilirea diagnosticului sunt cel puțin unul din următoarele semne și simptome: tuse, febră, scurtarea respirației, debut brusc al anosmiei (lipsa mirosului), ageuziei (lipsa gustului) sau disgeuziei (modificare a gustului alimentelor). Pentru copiii sub 16 ani care prezintă manifestări gastrointestinale (vărsături, diaree), neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2. Criteriile epidemiologice sunt: contact direct cu un caz confirmat cu Covid-19 în perioada de 10 zile anterioară datei debutului și/ sau rezident sau personal al unei instituții pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în perioada de 10 zile anterioară datei debutului, instituție în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată. Simptome și semne adiționale mai puțin specifice pot include cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături și/ sau diaree.