10.3 C
Vaslui
20-mart.-2023

Vasluienii cu vouchere de vacanță vechi mai au doar o săptămână să le folosească

- Advertisement -
ULTIMATUM… Perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022″.

PE ULTIMA SUTĂ DE METRI… Voucherele de vacanță emise în anii precedenți mai pot fi utilizate pentru rezervări până la 30 iunie 2022, a anunțat Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). Conform acesteia, ordonanța de urgență apărută la sfârșitul anului trecut, prevede că „perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022”.

În paralel, angajații pot utiliza voucherele de vacanță emise în acest an, dacă sumele au fost deja virate pe card. „Reamintim că voucherele de vacanță pot fi utilizate exclusiv pentru vacanțe în România, iar serviciile trebuie să conțină minim o noapte de cazare. Nu este permis să se achite cu vouchere de vacanță servicii facturate altui beneficiar, ci doar posesorului acestora”, se precizează în comunicat.  În perioada ianuarie – mai 2022 au fost emise 19.768.895 de vouchere de vacanță, în valoare de 943,831 milioane de lei (190 de milioane de euro). Estimativ, pentru tot anul vor fi emise vouchere în valoare de 350 de milioane de euro. „La ora actuală, voucherele de vacanță reprezintă un vector esențial pentru circulația turistică internă.

Anul trecut, la privat s-au dat vouchere de 50 de milioane de euro

Atât instituțiile și companiile de stat, cât și firmele private pot acorda aceste vouchere angajaților, care sunt aprobate pentru emitere anuală timp de 5 ani (2022-2026). Angajaților din mediul privat li se pot acorda legal vouchere în valoare de până la 6 salarii minime, spre deosebire de stat, unde voucherele de vacanță sunt limitate la 1.450 lei de persoană pe an. „O variantă a sporirii atractivității voucherelor de vacanță este reducerea la zero a impozitului pe venit, ceea ce ar implica revenirea la reglementarea inițială din 2009. Însă o măsură și mai eficientă ar implica o formulă mai modernă de credit fiscal. ANAT împreună cu partenerii sociali pune această formulă la dispoziția guvernului pentru îmbunătățirea sistemului, cu obiectivul ca minim 1 milion de angajați din mediul privat (circa 25%) să beneficieze de aceste vouchere. Această măsură ar fi cel mai ușor și rapid posibilă de generat ca măsură de stimulare a turismului intern, cu efectul său economic multiplicator. Pe de altă parte, este nevoie de voucherele de vacanță mai ales în condițiile lipsei de personal din toate domeniile”, susțin reprezentanții ANAT. În 2021, pentru angajații din mediul privat, au fost acordate vouchere de vacanță în valoare de circa 50 de milioane de euro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.