spot_img
spot_imgspot_img
24.8 C
Vaslui
23-mai-2024

Vasluienii cumpără miei de pe internet, care sunt precum ouăle Kinder: plini de surprize… unele neplăcute!

- Advertisement -
PĂCĂLIT… Un vasluian care și-a cumpărat un miel de pe internet și-a luat o țeapă de zile mari după ce, la tranșare, a constatat că animalul era plin de viermi. DSVSA a închis o patiserie unde condițiile erau improprii.

ȚEAPĂ… Au rămas mai puțin de două săptămâni până când creștinii ortodocși vor sărbători Învierea Domnului. Pe mesele vasluienilor, preparatele din carnea de miel sunt nelipsite, iar comercianții au început încă de pe acum să-și scoată la vânzare animalele…pe internet. Site-ul OLX.ro e plin de anunțuri ale crescătorilor de miei din aproape toate comunele județului, care încearcă să-și vândă mieii departe de orice control al instituțiilor statului. Un vasluian a făcut cumpărături de pe internet, zilele trecute, achiziționând un miel de aproape 5 kilograme. Numai că imediat după sacrificarea animalului, bărbatul și-a dat seama că a luat o mare țeapă deoarece mielul era plin de paraziți. După ce au fost alertate, autoritățile au demarat controale, însă această perioadă este extrem de solicitantă, motiv pentru care conducerea DSVSA Vaslui face un apel către populația județului să cumpere carne de miel din spații special amenajate și să ceară avizele sanitar-veterinare. Controalele inspectorilor DSVSA Vaslui vizează, în această perioadă, și produsele de patiserie. În urma unui control efectuat la o patiserie din municipiul Vaslui, s-a constatat că unitatea funcționa într-un spațiu impropriu, unde pereții erau plini de mucegai, iar spațiile de depozitare și de lucru erau neconforme. Pe lângă amenda de 10.000 de lei pe care a primit-o, conducerii patiseriei i s-a interzis să-și mai desfășoare activitatea pe perioadă nedeterminată.

Dacă țineți la tradiție, ar fi bine totuși să nu vă neglijați nici sănătatea atunci când cumpărați carne de miel. Autoritățile ne avertizează că nu putem ști când carnea e infestată cu paraziți și că unii dintre aceștia se pot transmite și la om. Cine nu vrea să tragă ponoase trebuie să cumpere carnea de miel din spații special amenajate și să ceară avizele sanitar-veterinare.

Țeapa de pe internet

Mulți crescători de animale încearcă în această periodă să fenteze controalele și își vând mieii pe sub mână, postând anunțuri pe internet. OLX-ul e plin în această perioadă cu miei scoși la vânzare, prețul variind de la zonă la zonă. La Tutova, kilogramul de carne, în viu, se vinde și cu 23 de lei, la Vetrișoaia prețul pornește de la 20 de lei kilogramul, pe când la Oprișița, mieii se vând și cu 19 lei/kg. Majoritatea crescătorilor de animale își trec doar numărul de telefon pe anunț alături de un nume fictiv, pentru a nu putea fi identificați. Un vasluian care și-a cumpărat un miel de pe internet și-a luat o țeapă de zile mari după ce, la tranșare, a constatat că animalul era plin de viermi. Intestinele erau inflamate și cel mai probabil mielul suferea de moniezioză. Această boală poate apărea primăvara foarte de timpuriu, chiar în aprilie, la tineretul ovin. Specialiștii spun că la început nu se observă niciun semn, ci doar fragmente de tenii în crotine. În cazul parazitărilor intense, pot apărea treptat balonarea abdomenului (ciobanii numesc animalele “miei toboșari”), colici, diaree abundentă, slăbire, mers nesigur, mucoase anemice (decolorate), iar uneori animalul prezintă tulburări nervoase și ochi tulburi. Animalele adulte și mai ales cele bătrâne, deși pot fi parazitate, nu manifestă semne clinice, fiind purtătoare de paraziți și, deci, sursă de infestare pentru pășuni. Simțind, mai ales în buzunar, țeapa de care a avut parte, vasluianul a anunțat autoritățile, care au început să caute ciobanul după numele fictiv de pe internet, pentru că la numărul de telefon nu mai răspundea. De multe ori, carnea poate fi infestată și după sacrificare dacă e depozitată în condiții precare de igienă. Tocmai de aceea, medicii veterinari ne recomandă să cumpărăm din spațiile special amenajate în această perioadă pentru sacrificarea mieilor. Dacă totuși ați cumpărat mielul din locuri neautorizate, duceți carnea la analiză într-un laborator înainte de a o consuma.

Patiserie din Vaslui, amendată și închisă

Inspectorii sanitari se asigură în această perioadă că alimentele scoase la vânzare în preajma Paștelui sunt păstrate în condiții optime și respectă toate normele de calitate. Magazinele, piețele agro-alimentare, precum și toți operatorii care comercializează carne sau preparate din carne fac obiectul unor ample controale ale inspectorilor DSVSA Vaslui. În urma unui astfel de control, desfășurat la o patiserie din municipiul Vaslui, s-a constatat că unitatea funcționa într-un spațiu impropriu, unde pereții erau plini de mucegai, iar spațiile de depozitare și de lucru erau neconforme. Potrivit directorului DSVSA Vaslui, Mihai Ponea, patiseria a fost amendată cu 10.000 de lei pentru neregulile constatate, și în plus i s-a interzis să-și mai desfășoare activitatea. Potrivit acestuia, în perioada 28 martie – 6 aprilie, DSVSA Vaslui a efectuat controale la 61 de obiective din sectorul alimentar din județ: două abatoare bovine, ovine, porcine, un abator păsări, trei fabrici de procesare carne, un centru de ambalare ouă, o fabrică de procesare pește, un depozit frigorific, o unitate reambalare, trei piețe agroalimentare, cinci carmangerii, 11 măcelării, două unități alimentație publică, două supermarketuri, 12 magazine alimentare, patru depozite alimentare, două unități panificație și specialități panificație, două mașini transport pâine, două laboratoare cofetărie și șase pescării. Mihai Ponea a declarat că în perioada următoare aceste controale se vor intensifica.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.