32.5 C
Vaslui
29-iun.-2022

Vasluienii împart carosabilul cu mașinile din cauza trotuarelor sparte, autoritățile se felicită pentru Serbarea Florilor (FOTO, VIDEO)

CONTRASTE… În timp ce orașul e plin de gropi și pericole, iar oamenii de rând au sentimentul că trăiesc într-un oraș bombardat, autoritățile locale pun poze pe rețelele de socializare, gratulându-se pentru organizarea Serbării Florilor.

REALITĂȚI PARALELE… În municipiul Vaslui, se lucrează pe mai multe străzi. Se schimbă rețeaua de apă, iar asta înseamnă că nu vor mai fi avarii, cel puțin în următorii 30-40 de ani. Departe de urechile șefilor, specialiștii angrenați în acest proiect vorbesc despre lucrări de mântuială, cu materiale de proastă calitate, care vor ceda mult mai repede decât e prevăzut. Deocamdată nimeni nu-i aude pentru că nimeni nu vrea să pună în pericol ducerea la bun sfârșit a proiectului. Între timp însă, vasluienii sunt puși zilnic în pericol de firma care face toate aceste lucrări. De la Casa de Asigurări de Sănătate până aproape de Liceul Emil Racoviță, tot orașul e răscolit, iar trotuare mai sunt doar pe alocuri. În unele cazuri, oamenii intră cu dificultate în bloc. Vizavi de restaurantul Vecchia Roma stau, de câteva zile, mai multe gropi imense, nesemnalizate corespunzător, peste care nu poți trece fără să-ți rupi picioarele. Tot în această perioadă, conductele de alimentare cu apă din gară și din jurul Pieții Traian au cedat, lăsând sute de vasluieni fără apă. În timp ce oamenii de rând au sentimentul că trăiesc într-un oraș bombardat, autoritățile locale pun poze pe rețelele de socializare, gratulându-se pentru organizarea Serbării Florilor.

Inițial, vasluienii au fost răbdători, pentru că au crezut că e o problemă de moment, că firma care lucrează va da dovadă de mai mult respect. Nu numai că nu a făcut acest lucru, dar de la o zi la asta se pare că muncitorii își bat din ce în ce mai tare joc de cetățenii acestui oraș. O dovedește și ce se întâmplă în aceste zile pe strada Anton Pann, unde au fost făcute mai multe gropi în trotuar, apoi au fost lăsate nesemnalizate corespunzător. Mașinile și pietonii și-au împărțit, deloc frățește, ci cu înjurături și claxoane, carosabilul. Mai greu a fost pentru părinții cu copii mici, în cărucior, și persoanele cu dizabilități, dar cine să se preocupe de soarta lor? Autoritățile locale au fost ocupate în aceste zile cu Serbarea Florilor, un eveniment care ne arată (pentru a câta oară?) că zicala “pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” se aplică de minune municipiului Vaslui. În astfel de cazuri, când lucrările se fac pe trotuar, legea e clară. Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002,  privind circulația pe drumurile publice, “lucrările în zona drumului public se execută, în condițiile stabilite prin autorizație, de administratorul drumului ori al căii ferate, cu avizul poliției rutiere. Executantul de lucrări în zona drumului public este obligat să realizeze amenajările rutiere aprobate în proiect, pentru a permite circulația în siguranță a participanților la trafic.Când lucrările se efectuează pe trotuar și împiedică circulația pe acesta, executantul lucrărilor este obligat să construiască pasaje pentru pietoni, separate de partea carosabilă și protejate corespunzător”. Așa cum se întâmplă, de exemplu, în aceste zile, pe strada Traian. Acolo vorbim însă despre o altă societate de construcții, care dovedește profesionalism fără să fie trasă de mânecă.

Din doi ani s-au făcut patru

Din cauza acestor lucrări, traficul din municipiul Vaslui se desfășoară cu mare dificultate toată ziua, dar dimineața și după-amiaza e un adevărat coșmar. În nicio intersecție sau zonă aglomerată nu se vede Poliția Rutieră, care să dirijeze și să-i ajute pe participanții la trafic. Singurii scoși în stradă sunt polițiștii locali, care, de multe ori, sunt depășiți de situație. Lucrările privind reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare din municipiul Vaslui trebuiau finalizate în noiembrie 2020, însă pandemia de COVID-19, și, mai nou, explozia prețurilor la materialele de construcții au prelungit termenul de finalizare cu cel puțin doi ani. Se estimează că societatea din județul Timiș va termina lucrarea spre sfârșitul acestui an, începutul anului viitor.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Politie rutiera în strada? Prevenire si îndrumare? Doamne fereste, nu se coboara ei atat de jos..ei sunt ” politisti”…cetateanul sa mai astepte….la Vaslui, nu este cazul…ei sunt doar pândacioși.

  2. Felicitari pentru articol…reflecta realitatea!…$erbarea florilor= evaziunea florilor..bani cheltuiti aiurea de autoritati..toti cei veniti din alte zone li s a asigurat cazare, masa si impozit pe vanzare ioc…Piata civica blocata…trebuia sa faca Evaziunea florilor la strand, era suficient loc.. probabil ca urmeaza aceleasi prostii de activitati care cheltuie banul public..creca simfonia desteptilor din și vad eu pi programul afisatt🤮

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here