spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
25-apr.-2024

Vasluienii îsi iau rãmas bun de la marele artist vasluian Ion Chiriac. Înmormântarea, programatã joi

- Advertisement -

DOLIU… Trupul neînsufletit al marelui artist vasluian Ion Chiriac a fost depus la Capela Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”. Vasluienii îsi vor lua rãmas bun de la acesta joi, 25 februarie, când toti cei care l-au cunoscut, l-au apreciat si i-au iubit muzica îl vor conduce pe ultimul drum. Slujba de înmormântare va avea loc joi, ora 12:00, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, urmând ca mai apoi cortegiul funerar să se îndrepte către Cimitirul Eternitatea, unde va fi îngropat. Sunt asteptati colaboratori ai artistului, precum si reprezentanti ai autoritãtilor publice locale. Ion Chiriac a fost unul dintre ambasadorii Vasluiului, împreunã cu fratele sãu, Gelu, a fãcut parte din Cenaclul Flacãra si a cântat pe marile scene ale muzicii românesti. Fiul marelui poet Adrian Pãunescu si-a exprimat regretul fatã de disparitia artistului printr-un mesaj pe Facebook: „O veste cumplitã: exact de ziua lui, s-a dus colegul nostru Ion Chiriac, cel mai mare dintre cunoscutii Frati Chiriac ai Cenaclului Flacãra”.

Fratii Chiriac au format unul dintre cele mai cunoscute grupuri muzicale din tarã. Au descoperit tainele muzicii încã de pe bãncile scolii primare, profesorii Teodor Lemnaru si Anton Gheorghe Ieremia fiind cei care le-au îndrumat pasii în acest domeniu. Încã de mici copii, au concertat pe scenele judetului si au transmis publicului din sensibilitatea lor. Era perioada în care Cenaclul Flacãra se forma, iar poetul Adrian Pãunescu avea emisiunea „Antena vã apartine”. De aceea pornise sã cutreiere tara în cãutare de talente”. Asa a ajuns si la Vaslui, unde, dupã ce i-a ascultat pe fratii Chiriac, interpretând „Torna, torna, fratre” si „Mi-e leagãn pãmântul”, a decis pe loc: „Copiii acestia vor merge cu mine”. Iar copiii l-au urmat din acea clipã si pânã când Cenaclul Flacãra s-a destrãmat. Timp de 10 ani, ei l-au urmat în sute si sute de spectacole pe stadioane, în sãli de sport, case de culturã. Cei doi copii din Vaslui au cucerit tara cu inocenta si frumusetea interpretativã. Au fost adoptati pe loc de marea familie a Cenaclului Flacãra. Boss, asa cum îl numeau toti pe poetul Adrian Pãunescu, le-a sugerat sã învete cât mai repede versurile poemului „Moartea cãprioarei”, de Nicolae Labis. <<Ne-a spus: „Sunteti singurii care puteti interpreta acest mare poem al literaturii române. Vi se potriveste. Am învãtat, în mai putin de o sãptãmânã, cele 27 de strofe, iar profesorul nostru, Anton Gheorghe Irimia, ne-a fãcut linia melodicã. A fost foarte bine totul. Ieseam pe scenã si interpretam strofele, pentru cã Pãunescu nu accepta sã tai din text. Timp de nouã minute si jumãtate, cât cântam povestea cãprioarei ucise, oamenii ne ascultau în liniste deplinã. A fost un mare succes. Si astãzi, dacã merg la Caracal, Timisoara, Brasov sau oriunde în tarã mi se cere sã cânt „Moartea cãprioarei”>>, povestea în urmã cu cîtiva ani Ion Chiriac.

TVR-ul a realizat primul videoclip al Fratilor Chiriac

Poezia lui Labis a ajuns sã-i reprezinte pe cei doi vasluieni: „Adrian Pãunescu ne-a strigat într-o searã de spectacol „braconierilor” si asa ne-a rãmas numele. De atunci, majoritatea folkistilor ne strigã<braconierii>”, explica, în urmã cu mai multi ani, artistul vasluian. TVR a hotãrât sã realizeze un videoclip al fratilor Chiriac, cu piesa „Moartea cãprioarei”. Filmãrile s-au fãcut în Bucovina: „S-a întâmplat chiar ca în poezia lui Labis. Noi cântam printre brazi, când deodatã a venit o cãprioarã aproape de noi. Mergea linistitã, parcã era în poezie. Am rãmas amândoi, eu si fratele meu, uimiti de strãlucirea ei. Plângeam, cântând, cântam, plângând. Eram, în fond, doi copii porniti exact ca în povestea cãprioarei, în lupta supravietuirii. Filmarea a durat trei zilei, dupã care a fost difuzatã de sute de ori de Televiziunea Românã”, povestea în urmã cu cîtiva ani Ion Chiriac. Fratii Chiriac au obtinut împreunã nenumãrate premii de interpretare si popularitate. Dupã destrãmarea cenaclului, cei doi frati au participat la nenumãrate turnee, alãturi de Savoy, Angela Similea, Mirabela Dauer si alte nume mari ale muzicii usoare si comediei românesti. S-au despãrtit dupã anul 2000. Gelu Chiriac, fratele cel mai mic al duetului, trãieste de ani buni la Târgoviste, iar Ion Chiriac, dupã ce a pus chitara în mâna multor copii din Vaslui si Iasi, a fost directorul artistic al Centrului de Copii „Veronica”.

Cauza decesului: stop cardio-respirator!

Ion Chiriac a încetat din viatã sâmbãtã, 20 februarie, o zi specialã.Artistul se afla la Ghermãnesti, unde îsi sãrbãtorea alãturi de familie cei 58 ani. „L-am sunat cu totii, i-am cântat, ne-am împãrtãsit iubirea. Imediat dupã ce am închis apelul, Dumnezeu a ales sã îl primeascã în vesnicie (stop cardio-respirator). Toatã fiinta mea e distrusã momentan si în soc, de aceea vã rog din inimã, dacã ajungeti pe la Sfanta Bisericã, aprindeti o lumânare, pentru ca sufletul lui sã fie în Luminã. Pentru tatãl, omul si marele artist Ioan Chiriac, jumãtatea Fratii Chiriac, vã mai rog sã nu îi uitati muzica. A bucurat mii de copii, zeci de mii de oameni care mergeau la Cenaclul Flacãra.Sã-i pãstrãm vie amintirea, datoritã lui cânt si exist pe acest pãmânt”, a transmis fiica lui Ion Chiriac. De asemenea, aceasta a anuntat si data la care va avea loc înmormântarea. „Multumim din tot sufletul pentru gândurile, lumina si iubirea voastrã! Sã vã audã Dumnezeu, sã-i fie trecerea linã. Multumim cã l-ati iubit si apreciat si pentru puterea pe care ne-o dãruiti. Începând de astãzi (n.r. 22 februarie 2021), tatãl meu, Ioan Chiriac este depus la Capela „Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui, Centru. Joi, la ora 12.00, va fi slujba de înmormântare la Cimitirul Eternitatea. Multumesc din suflet pentru toate încurajãrile si lumina trimisã. Dumnezeu sã îl primeascã în împãrãtia lui, iar îngerii în cântãrile lor!”. Medicii legisti au stabilit cã Ion Chiriac avea probleme cardiace. Artistul nu s-a plâns niciodatã cã ar avea probleme cu inima si nu si-a fãcut niciun control. Moartea a survenit în urma unui stop cardiorespirator.

„Cântec îngropat”, în memoria cantautorului Ion Chiriac

VERSURI… Fostul jurnalist Daniel Grosu a scris o poezie în memoria cantautorului Ion Chiriac, pe care o redãm în rândurile urmãtoare:

„Cântec îngropat

se dedicã memoriei cantautorului Ion Chiriac

Puteai sã faci orice, dar nu sã mori fãrã aprobare

Puteai sã-ti faci de cap pe ciudate plaiuri

Puteai sã cânti si sã te iubesti pe o cãrare

si, performant, sã te îmbraci cu lauri.

Puteai sã faci multe, dar te-ai plictisit,

Chitara deja îti duce dorul

Dar tu ai pãrãsit-o, ai murit

Ti-a murit pânã si zborul.

Dar tu vei râmâne lângî noi mereu

Esti absolut fãrã de pãcat

În muzicã ai fost zeu

Dar acum… cântec îngropat!” (Daniel Grosu).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Bai fratilor gata mai..a murit..Dumnezeu sa.l ierte..da voi deveniti penibili..zilnic articol despre acest om. Clar urmeaza si unul joi sau vineri..Acum începeti cu doamna de la apia..
    Ati devenit cronică mortuara?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.