spot_img
5.9 C
Vaslui
03-nov.-2024
spot_img

Vasluienii își împăduresc terenurile. Iată câte proiecte au fost depuse și ce sume de bani vor primi

- Advertisement -
BANI… În județ s-au depus 28 de proiecte în cadrul schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru Investitii în noi suprafețe ocupate de păduri”.

FINANȚARE… Vasluienii au început să își împădurească terenurile cu bani de la stat. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, în județ s-au depus 28 de proiecte în cadrul schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru Investitii în noi suprafete ocupate de  păduri”. Pentru 21 dintre acestea s-au emis acte de reglementare, restul fiind în procedură de reglementare. “17 proiecte dintre cele din 2023, cu aplicare în județul Vaslui pe 187,11 ha si în valoare eligibilă totală de 14.056.496,88 lei au fost deja aprobate și se regăsesc între cele 122 de proiecte în valoare de 84.300.572,07 în Lista intermediară de proiecte selectate în cadrul apelului la 16 01.2024 – Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”, a transmis Mihaela Budianu, directoarea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui. Printre cei care au depus proiecte se numără nu numai persoane fizice, întreprinderi individuale sau societăți comerciale, ci și unități administrativ-teritoriale și parohii. Spre exemplu, comuna Șuletea a depus proiect pentru împădurirea a cinci hectare. Carmina Dănilă din comuna Voinești a aplicat un proiect de împădurire a 35 de hectare în comuna Voinești, iar pentru acest lucru va primi 3,4 milioane de lei. Tot aproximativ 3,4 milioanei de lei va primi și o societate din Puiești pentru împădurirea a 56 de hectare în comuna Pogana.

Conform Datelor INS din 2019, judetul Vaslui se înscrie în rândul celor 13 județe care au procent de împădurire mai mic de 15 % (Timiș 12%, Dolj 10,9%, Olt 9,3%, Teleorman 4,6%, Giurgiu 10,4%, Călărași 4,1% , Ialomița 5,5 %, Constanta 4,9%, Tulcea 11%, Brăila 5,2%, Galați 7,9%, Vaslui 13,3, Botosani 11,2 %). “Decizia Guvernului de acordare de noi stimulente financiare prin Campania Națională de împădurire 2022-2026, demarată la 25 noiembrie 2022, celor care împăduresc, a fost motivată prin faptul că până la sfârșitul anului 2023, România s-a obligat prin PNRR să realizeze lucrări de împădurire și reîmpădurire pe o suprafață de 25.000 ha, iar în perioada 2024 – 2026 are obligația să realizeze alte 31.000 ha lucrări de împădurire și reîmpădurire. Programul de împădurire și reîmpădurire reprezintă cel mai important instrument care contribuie activ la lupta împotriva schimbărilor climatice. Este absolut necesar creșterea suprafeței ocupată cu vegetație forestieră, în principal, pentru reabilitarea unor zone puternic afectate de fenomenele de eroziune de suprafață și eoliană, ca urmare a restrângerii sub limitele acceptabile a suprafeței ocupate de vegetație forestieră și apreciem că majorarea suprafețelor de terenuri acoperite cu vegetație forestieră contribuie semnificativ la diminuarea efectului schimbărilor climatice, dar și la adaptarea la acestea, prin sporirea stocării carbonului pe termen lung în structuri forestiere și echilibrarea bilanțului național al emisiilor de gaze cu efect de seră. Ne bucuram că și vasluienii au înțeles acest lucru, astfel Agenția pentru Protectia Mediului Vaslui a emis în 2023, acte de reglementare pentru 21 de proiecte de împădurire, iar în ianuarie 2024, 7 proiecte sunt în procedura de reglementare”, a transmis Mihaela Budianu, directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui.

23 ianuarie 2026, data limită de depunere a dosarelor

Programul de împădurire va continua până în anul 2026. “Având în vedere că multe terenuri au productivitate redusă, în special în ani secetoși și prin împădurire se vor obține venituri mai mari, dar și o ameliorare a lor prin refacerea stratului de humus, îi invităm pe vasluieni să abordeze acest program, data limită de depunere a dosarelor fiind 23 ianuarie 2026”, a spus directoarea APM Vaslui. De asemenea, acesta a mai transmis câteva informații importante pentru cei interesați să se înscrie: “suprafața minimă eligibilă este de 0,5 ha în cazul trupurilor de pădure și 0,1 ha în cazul perderelor forestiere, iar terenul trebuie să fie pretabil pentru împădurire, iar cadastrul nu e obligatoriu. Beneficiarii nu au obligația de a schimba categoria de folosință a terenului. Aceștia trebuie să știe că se poate aplica și cu un teren concesionat sau arendat, încheiat pe minim 20 de ani, cât ține angajamentul, nu trebuie să își facă firmă ca să aplice, nu trebuie să prezinte documente justificative pentru cheltuieli, iar finanțarea este considerabilă. De exemplu, pentru o plantație de stejar, suma totală este 19.647 euro pe hectar, din care 6379 euro pentru înființare, iar pentru întreținere se acordă anual (până la 6 ani) câte o sumă. Terenurile împădurite cu fonduri PNRR vor primi în plus o primă de 456 de euro/an timp de 20 de ani pentru sechestrarea forestieră a dioxidului de carbon. Terenurile declarate în ultimele 12 luni la APIA beneficiază și de o compensație pentru pierderea de venit agricol de 190 euro/ha/an timp de 12 ani. Elaborarea unui proiect tehnic de împădurire este obligatorie, pentru care trebuie să apelați la serviciile unui inginer silvic atestat. Pentru cei care vor să împădurească mai multe parcele de teren, e suficient un singur proiect tehnic pentru toate, dacă sunt din același județ. Beneficiarii nu sunt obligați să apeleze la o firmă pentru execuția lucrărilor de împădurire, acestea pot fi făcute și cu forțe proprii, dar e obligatoriu să fie făcute sub supravegherea unui inginer silvic atestat, a proiectantului. Garda Forestieră este prima instituție de contact pentru cei care vor să acceseze fonduri pentru împăduriri, ea gestionează și aplicația impaduriripnrr.mmap.ro”, a explicat directoarea APM Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.