3.9 C
Vaslui
05-dec.-2021

Vasluienii își pot depune dosarele pentru a primi ajutorul de încălzire!

SPRIJIN… O familie care câștigă, spre exemplu, 1.386 lei/membru, va primi o subvenție de 25 lei pentru gaze naturale sau 50 lei/lună pentru energie electrică.

BANI… Vasluienii își pot depune dosarele pentru a primi ajutorul de încălzire, începând de  pe 15 octombrie. Tot ce trebuie să facă este să depună la Direcția de Asistență Socială sau la unul din cele patru cluburi pentru persoane vârstnice o cerere, o declarație pe propria răspundere și câteva acte doveditoare privind componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia. Ajutorul se acordă atât celor care își încălzesc locuința cu gaze naturale, lemne și cărbuni, cât și celor care apelează la diverse aparate ce funcționează doar pe bază de energie electrică. Banii pe care îi vor primi ca ajutor de încălzire se vor calcula în funcție de veniturile nete lunare și de numărul de membri ai familiei. Astfel, o familie care câștigă, spre exemplu, 1.386 lei/membru, va primi o subvenție de 25 lei pentru gaze naturale sau 50 lei/lună pentru energie electrică. De același sprijin financiar va beneficia și o persoană singură care câștigă (net) până în 2053 lei. Cuantumul ajutorului crește pe măsură ce veniturile scad. Astfel, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie este de până în 200 lei, ajutorul acordat de stat crește la 500 lei.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă persoanelor singure și familiilor care nu-și permit să plătească cheltuiala cu căldura în timpul sezonului rece, iar acordarea acestui ajutor e prevăzută de Legea 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. „Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe bază de cerere, însoțită de declarația pe propria răspundere privind componența familiei și veniturile acesteia. Cererile depuse până la data de 20 noiembrie 2021, vor beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței pentru tot sezonul rece. Cererile depuse până la data de 20 ale fiecărei luni din sezonul rece (decembrie, ianuarie, februarie, martie) vor primi subvenția începând cu luna următoare. Cererile, însoțite de acte doveditoare se vor depune în locațiile stabilite, începând cu data de 15 octombrie 2021”, se arată într-o informare a Primăriei Vaslui. Locațiile pentru depunerea dosarelor sunt: Direcția de Asistență Socială, Centrul de zi pentru persoanele vârstnice “Buna Vestire”, Centrul de zi pentru persoane vârstnice “Sf. Nicolae”, Clubul Prietenia, Centrul de Îngrijiri la domiciliu pentru persoane vârstnice. Vasluienii trebuie să completeze documentele înainte de a ajunge la sediul centrului: “Nu se admite completarea cererilor la locațiile stabilite, nu se admite staționarea cetățenilor decât pentru depunerea în fizic a cererilor însoțite de actele doveditoare. “Atenționăm cetățenii că în cererea depusă să fie înscrise date de contact suplimentare, respectiv, număr de telefon, adresă de mail pentru a putea fi contactați în caz că apar neclarități în completarea ei”, se arată într-o informare a Primăriei Vaslui.

Atenție! Falsul în declarații se lasă cu plângere penală

De asemenea, în aceeași informare se mai explică faptul că „titularii ajutoarelor pentru încălzirea locuinței sunt obligați să comunice primarului, în termen de 5 zile, orice modificare intervenită în componența familiei și a veniturilor acesteia. Modificarea sau încetarea (după caz) a dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinței se face începând cu luna următoare celei în care au intervenit. Constatările efectuate ulterior de nedeclarare a tuturor veniturilor, sau de introducere în cerere a persoanelor care nu locuiesc la adresa menționată, atrage după sine recuperarea integrală a ajutorului de subvenție primit și plângere penală, pentru fals în declarație”. Nu beneficiază de subvenție la încălzire familia care deține bunuri imobile în afara locuinței de domiciliu, terenuri care depășesc 1.000 mp în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală, autovehicule/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani sau utilaje agricole. De asemenea, nu vor primi ajutoare de încălzire nici cei care dețin suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.

Ultimele Știri
Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here