Vasluienii nu vor renunța la creșterea porcilor în propriile gospodării: “dacă ne iau și această sursă de venit, ne pot omorî pe toți”

OPINII… ANSVSA a aruncat bomba care a speriat populația din zonele rurale ale județului Vaslui. Conform unui ordin, porcii nu vor mai putea fi crescuți în afara fermelor de suine. Nemulțumiți, țăranii vasluieni transmit un mesaj guvernanților și le cer să revină asupra deciziei. Aceștia spun că, nu de puține ori, creșterea, sacrificarea și vânzarea porcilor crescuți în propriile curți reprezintă o sursă de venit care-i ajută să supraviețuiască. “Nu e ușor să ții un porc câteva luni, dar ai satisfacția că-l poți vinde și, cu banii obținuți, îți cumperi lemne de foc și ce-ți mai trebuie să ieși în primăvară. Dacă ne iau și această sursă de venit, ne pot omorî pe toți”, spun oamenii din satele vasluiene. De asemenea, ei vorbesc și de tradițiile sacrificării porcului, tradiții ce ar putea dispărea cu asemenea decizii din partea guvernanților.

La începutul lunii decembrie, ANSVSA dă un ordin prin care se interzice creșterea porcilor în gopodăriile oamenilor de la țară, iar acest lucru să se facă exclusiv în fermele de suine. Luați prin surprindere, țăranii vasluieni se revoltă împotriva acestei decizii și spun că cei care au gândit un asemenea ordin nu cunosc, de fapt, realitatea vieții de la țară. De asemenea, oamenii spun că interzicerea creșterii porcilor ar distruge și obiceiurile de Sărbători. “Înainte de a spune asemenea lucruri, guvernanții ăștia ai noștri ar trebui să se gândească mai bine. Noi, la țară, creștem porcul în bătătură pentru a avea ce pune pe masă sau pentru a câștiga un ban pe care-l muncim. Nu este ușor să iei un godac de câteva kilograme și să-l aduci la greutatea optimă de tăiere. Pentru mine, să cresc doi sau trei porci înseamnă să am bani de lemne de foc și bani să-mi țin copiii la școală. Muncesc pământul pentru a reuși să țin câteva animale. Sau, dacă este să ne luăm după ei, nu ar trebui să mâncăm altceva în afară de porumb! Nu este drept și nici corect ce vor să facă. Dar, dacă vor să ia și pielea de pe noi, ce putem să facem? I-am votat și acum ne râd în nas pentru că așa vrea Uniunea Europeană. Ne obligă să mâncăm carnea de porc adusă din import și să nu o mâncăm pe a noastră”, spune un crescător de porci. De asemenea, oamenii vorbesc și de tradițiile de Ignat care, în opinia lor, ar cam dispărea. “Nu ne mai lasă să creștem porc, nu mai avem ce sacrifica de Ignat. Vom sta în casă și ne vom uita pe geam cu gândul la anii din urmă”, mai spune acesta.

Iată ce spune Ordinul ANSVSA

Mai marii țării au detonat, în prag de alegeri, o bombă cât toate zilele și aplică o lovitură extrem de grea vasluienilor din mediul rural. Conform unui ordin al ANSVSA, porcii nu vor mai putea fi crescuți în afara fermelor de suine. Lovitura este una extrem de puternică, asta pentru că România este una dintre țările cu cel mai mare consum de carne de porc, iar mulți oameni își cresc animalele în propria gospodărie. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un set de reguli mai stricte pentru crescătorii de porci, printre acestea aflându-se și interzicerea creșterii porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri și societăți agricole vegetale. Astfel, cu excepția fermelor de suine, alte forme de exploatații nu vor mai putea să dețină suine nici pentru consum propriu, dar nici în scopuri comerciale, potrivit unui proiect de ordin al Președintelui ANSVSA pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condițiile de biosecuritate în exploatațiile de porcine și pentru modificarea și completarea unor norme sanitar – veterinare. Iată câteva reguli generale de biosecuritate pentru exploatațiile de porcine: creșterea porcinelor în exploatații în aer liber este interzisă. Creșterea porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale este interzisă. În exploatațiile nonprofesionale (exploatația de subzistență, înregistrată în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului, în care porcii sunt crescuți numai pentru îngrășare și sacrificare pentru consum familial este interzisă activitatea de reproducție sau mișcarea porcinelor vii, indiferent de destinație.

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ