spot_imgspot_img
6.5 C
Vaslui
26-feb.-2024

Vasluienii participã la Marsul lui Stefan cel Mare

- Advertisement -

ASALT “Dacã visul unora a fost ori este sã ajungã în cosmos, eu viata întreagã am visat sã trec Prutul” spunea Grigore Vieru, care toatã viata lui si-a dedicat-o reunirii celor douã state. În acest weekend, zeci de mii de români de pe ambele maluri ale Prutului vor încerca sã-i îndeplineascã visul marelui poet, organizând cel mai mare mars unionist din ultimii 25 de ani. Marsul va fi organizat de cãtre Miscarea Civicã “Tinerii Moldovei” sub denumirea de Marea Adunare Nationalã. Pânã acum s-au mai desfãsurat încã trei astfel de manifestatii: dupã trecerea la grafie latinã (Prima Mare Adunare Naționalã – 27 august 1989), schimbarea denumirii statului în Republica Moldova (a Doua Mare Adunare Naționalã -16 decembrie 1990) și proclamarea Independenței fațã de URSS (a Treia Mare Adunare Naționalã – 27 august 1991).

În ultimii ani, atât în România cât si în Republica Moldova au fost organizate mai multe marsuri unioniste iar numãrul participantilor a crescut vizibil de la o actiune la alta. Dacã la început au fost doar câtiva adepti care au participat la acest gen de actiuni, pe 16 mai, când s-au comemorat 203 ani de la ocupatia ruseascã, în Piata Marii Adunãri Nationale au fost prezenti în jur de 25.000 de unionisti. Organizatorii Marii Adunãri Nationale, care va avea loc duminicã, se asteaptã ca recordul sã fie doborât si în Piatã sã fie prezenti peste 50.000 de români de pe ambele maluri ale Prutului. Pentru ca vocea lor sã fie auzitã si la Chisinãu dar si la Bucuresti, participantii vor merge pe jos, într-un mars, spre capitala României. Acestia vor ajunge pe 11 iulie la vama Sculeni, unde vor fi asteptati de câteva mii de români de pe celãlalt mal al Prutului. Împreunã, cu totii vor încerca sã refacã “Podul de flori”. Dupã ce vor trece vama, cei care luptã pentru unire se vor deplasa la Bucuresti, unde vor participa la un alt mars cu aceeasi temã.

Vasluienii luptã pentru unire

La Podurile de flori din 1990 si 1991, o mare parte din participanti au fost din judetul Vaslui. Nici generatia de azi nu rãmâne indiferentã când vine vorba de fratii de peste Prut. În jur de 50 de vasluieni vor pleca duminicã spre Chisinãu pentru a participa la Marea Adunare Nationalã. De asemenea, un numãr semnificativ de vasluieni vor fi prezenti si pe 11 liulie la vama Sculeni, unde se vor deplasa organizat cu trei autocare. Mobilizarea se va face si la sate, unde majoritatea comunelor îsi vor trimite reprezentanti pentru a-i întâmpina asa cum se cuvine pe fratii de peste Prut. În ceea ce priveste organizarea deplasãrii spre vama Sculeni, vom reveni cu mai multe amãnunte în editiile urmãtoare ale ziarului nostru.

Chemarea lui Stefan cel Mare

Urmașii mei, Io, Stefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn, mã închin cu prietenie vouã și vã spun cu durere în suflet cã bucata de pãmânt pentru care am luptat alãturi de ostașii mei în nenumãrate rãzboaie și pe care v-am lãsat-o moștenire NU poate sã fie decât pãmânt unit, parte din Țara întreagã. Este țara strãmoșilor noștri, și deci și a copiilor copiilor voștri.

De aceea, facem cunoscut Domniilor Voastre cã, pre 5 iulie, cu mic cu mare, ne vom aduna toți cei cu Unirea în suflet în centrul Chișinãului, înarmați cu credințã în Dumnezeu și cu speranțã pentru viitorul generațiilor care vin.

Veniți, urmașii mei, pânã mai este vreme, veniți pe 5 iulie sã arãtãm cã suntem mulți, suntem câtã frunzã și iarbã, și cã nimeni nu ne poate minți despre cine am fost și de unde ne tragem.

De acolo, din Piața Marii Adunãri Naționale, vom pleca cu întreg alaiul domnesc și cu Crucea deschizându-ne calea, în marș, pe jos, pânã la Prut, pânã la Țara – Mamã. Cinstiți în veci vor fi cei care vor lua parte la marș, purtând numele meu.

Avem acum multi potrivnici si din toate pãrtile, însã noi, deși aparte suntem slabi, împreunã suntem puternici, și din partea noastrã, fãgãduim, pe credinta noastrã crestineascã si cu jurãmântul Domniei Noastre, cã vom sta în picioare si vom mãrșãlui cu tricolorul în mânã pentru ceea ce ne aparține, drept moștenire, o țarã unitã.

Deci, fiti gata, fãrã întârziere, Biruința-i a noastrã.

Ștefan cel Mare și Sfânt

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.