spot_imgspot_img
5.4 C
Vaslui
27-feb.-2024

Vasluienii se întorc la sobe pe lemn și ar putea primi vouchere din partea guvernului pentru a putea trece iarna

- Advertisement -
BANI… Persoanele care cumpără, cu factură, lemn de foc, ar putea primi un ajutor de 150 de lei pe metru cub, în limita a 5 metri cubi

SPRIJIN… Aproape jumătate din populația României se încălzește cu ajutorul lemnelor, arată datele statistice, iar prețul acestora a crescut în ultima vreme. Acesta este și motivul pentru care Ministerul Mediului a propus ca persoanele care cumpără, cu factură, lemn de foc să primească un ajutor de 150 de lei pe metru cub, în limita a 5 metri cubi. Vasluienii vor să fie și ei siguri că vor avea cu ce se încălzi la iarnă dacă facturile devin de neplătit, astfel că în această perioadă, comenzile sobarilor din județ aproape s-au dublat.

Speriați de scumpirea gazelor naturale, mulți români revin la sobele cu lemne, soluția strămoșească de încălzire a locuinței. Însă nici aici prețurile n-au bătut pasul pe loc. În majoritatea județelor, metrul cub s-a scumpit chiar și cu 40%, iar pe măsură ce se apropie iarna, prețurile ar putea să mai crească. O variantă ar fi lemnul de la Regia Națională Romsilva, care s-a scumpit mai puțin, dar acesta nu acoperă întreaga cerere.

Vouchere de 150 de lei, în limita a 5 mc de lemne

Pentru a-i ajuta pe români să treacă mai ușor peste anotimpul rece, Guvernul s-a gândit la un sprijin financiar pentru cei care se încălzesc cu lemne. “Cel care va beneficia va trebui să facă dovadă că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură și cu aviz de însoțire a mărfii”, declara, recent, ministrul Mediului, Tanczos Barna. “De această măsură vor beneficia toți cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică. La fel ca la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, și aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la 5 mc (…) Măsura vine în completarea măsurilor deja existente”, a mai menționat Tanczos. Conform acestuia, lista beneficiarilor va fi întocmită de primarii “care știu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc, urmând că bugetul Ministerului Muncii să fie suplimentat cu această sumă”. Reprezentantul Guvernului a menționat, totodată, că propunerea instituției pe care o conduce va viza doar persoanele fizice, iar impactul bugetar va fi calculat după prezentarea propunerii. “Eu cred că impactul este unul suportabil și poate fi acoperit din bugetul de stat”, a menționat Tanczos. El a adăugat că numărul familiilor beneficiare variază între 1 și 3 milioane, în funcție de situația sau modul în care își procură fiecare lemnul de foc. “Cei care au pădure proprie și nu cumpără lemnul de foc nu beneficiază de acest sprijin, pentru că nu plătesc prețul ridicat care se practică acum pe piață”, a spus demnitarul. În ceea ce privește modalitatea de acordare a sumelor compensate, Tanczos a punctat că plata către beneficiari se va face ulterior achiziției lemnului de foc.

Cât costă lemnele de foc

Lemnul de foc de la ocoalele silvice de stat  costă cu până la 40% mai mult, comparativ cu anul trecut! Prețul oscilează în funcție de zonă, explică reprezentanții Direcției Silvice, fiind mai mare în zona de câmpie. Un metru cub de lemn de foc din esențe tari în zona de deal și de munte ajunge să coste și 500 de lei, dacă este cumpărat direct de la drum, și 350 de lei, dacă este ridicat din depozit. Astfel, este vorba de o scumpire de 25%. Pe de altă parte, la ocoalele silvice din zona de câmpie, prețurile s-au majorat cu 40% în ultimul an. În județul Vaslui, Direcția Silvică vinde lemnul de esență tare cu 550 de lei metrul cub, în timp ce lemnul de esență moale e dat cu 350 de lei metrul cub, prețuri la care nu se adaugă și transportul.

Sobarilor vasluieni li s-au dublat comenzile

Viorel, unul dintre cei mai cunoscuți sobari din zona Hușului, spune că volumul de muncă aproape că i s-a dublat în această perioadă, motiv pentru care și-a mai luat două ajutoare. “Până anul acesta făceam 2-3 sobe într-o săptămână bună, acum facem și 5-6 sobe. Aveam un băiat care îmi dădea materialele la mână, acum avem un coleg nou în echipă pentru că abia mai reușim să facem față comenzilor. Am avut săptămâni în care am făcut sobe în fiecare zi. Avem comenzi și din comunele unde există deja rețele de gaze. În anii precedenți, oamenii cumpărau doar centrale sau sobe pe gaz, acum se întorc la lemne. Sobele de teracotă sunt de rezervă, care vor fi folosite doar la nevoie, în caz că facturile vor fi foarte mari”, ne-a declarat sobarul hușean. Clienții acestuia sunt nevoiți să aștepte și 2-3 săptămâni până să le fie onorate comenzile. Zidirea unei sobe costă între 3.000 și 5.000 de lei, sumă care include plata muncitorilor și materia primă. Lucrarea durează între șase și 12 ore, în funcție de complexitate și materialele folosite la confecționarea sobei.

Lemne de foc, penurie în toată Europa

Odată cu scumpirea fără precedent a gazelor și electricității, multe gospodării din Europa recurg la lemnele de foc ca sursă alternativă de încălzire în această iarnă, notează Euractiv. Însă creșterea puternică a cererii și livrările tot mai mici din Rusia împing prețurile în sus și provoacă penurii, amenințînd să-i lase pe cei mai vulnerabili în frig în această iarnă. “Când vine vorba de lemne pentru energie, majoritatea statelor membre UE se confruntă cu penurii, iar prețurile peleților au crescut de aproximativ 2,5 ori în țări ca Germania și Belgia”, a declarat un purtător de cuvânt al Bioenergy Europe pentru Euractiv. În iulie 2022 a intrat în vigoare o interdicție de import de peleți din Rusia folosiți în producția de energie. Prețurile sunt ridicate la nivelul întregii Europe, însă țările central și est-europene ar putea fi afectate în mod deosebit în condițiile în care multe gospodării din regiune se bazează pe biomasă pentru încălzire.

În mai 2022, scumpirile afectau deja Ungaria, Bulgaria și România, unde un procent ridicat din gospodăriile cu venituri mici folosesc lemnul de foc pentru a se încălzi.

În Bulgaria, unde aproximativ jumătate din gospodării folosesc lemne de foc în iarnă, un metru cub de lemne de foc s-a scumpit de la 40-50 de euro în 2021 la aproximativ 100-150 de euro, în funcție de regiune. În Ungaria, presa locală menționează penurii și scumpiri de peste 50%, noi creșteri de prețuri fiind așteptate. În august, Habitat pentru Umanitate Ungaria avertiza că dacă guvernul nu va cheltui mai mult pe subvenționarea lemnului de foc și nu va lua măsuri concrete pentru a-i opri pe jucătorii privați de la a-și face stocuri, ar putea apărea “condiții catastrofale”. Și în Polonia, prețurile lemnului sunt deja cu aproape 100% mai mari decât cu un an în urmă. Oamenii caută alternative pentru a-și încălzi locuințele, ceea ce a provocat creșteri vertiginoase ale prețurilor și speculații pe piață.

În Slovacia, în funcție de tipul de lemn, prețurile s-au dublat în medie comparativ cu anul trecut, relatează Euractiv. Problema există și dincolo de bloc, în Albania, Kosovo și Serbia. Multe guverne iau măsuri pentru a proteja gospodăriile, însă există temeri că exploatările forestiere ilegale ar putea deveni o soluție în egală măsură. Dezbaterile privitoare la sustenabilitatea energiei bazate pe lemn continuă. Bioenergy Europe argumentează că lemnul este o sursă de energie regenerabilă care va ajuta Europa să-și sporească independența energetică, însă organizațiile de mediu avertizează cu privire la impactul emisiilor de carbon generate de producția de energie din biomasă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.