spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
23-apr.-2024

Vasluienii, supărați pe primărie după ce doi falnici castani din Parcul Copou au fost puși la pământ (FOTO)

- Advertisement -
DIAGNOSTICARE… Dotați cu un tomograf sonic, meșterii ieșeni au luat la pas Parcul Copou, diagnosticând toți arborii bătrâni, constatând că mai mulți copaci ar putea ceda la o rafală mai puternică de vânt, printre care și doi falnici castani.

CURĂȚENIA DE PRIMĂVARĂ… Vasluienii fierb în mediul online după ce primăria, prin Direcția de Gospodărire Urbană, a decis tăiarea a doi castani din Parcul Copou. Arborii erau poziționați de o parte și de alta a aleii principale, iar punerea lor la pământ a știrbit din frumusețea parcului. Reprezentanții primăriei spun că acțiunea era planificată de mai mult timp, după ce toți copacii bătrâni din Copou au fost diagnosticați cu ajutorul unui tomograf sonic. În urma consultației, cei doi castani nu au ieșit tocmai bine cu “sănătatea”, prin urmare s-a decis înlocuirea lor.

Reacțiile nu au întârziat să apară, mai ales pe Facebook, unde oamenii au postat comentarii dure, în care criticau decizia municipalității. Judecând după aceste critici s-ar putea spune că vasluianul e frate cu codrul. Frăția durează însă până când un copac bătrân, la bătaia unei rafale mai puternice de vânt, hotărăște să se “odihnească” peste o mașină sau peste o casă. Când se întâmplă astfel de incidente, primele care sunt arătate cu degetul sunt autoritățile locale, care sunt acuzate că dorm în papuci și nu fac muncă de prevenire. Pentru a nu se trezi cu surprize neplăcute, Direcția de Gospodărire Urbană din cadrul Primăriei Vaslui a tocmit, în urmă cu doi ani, o firmă din Iași, specializată pe depistarea arborilor cu probleme. Dotați cu un tomograf sonic, meșterii ieșeni au luat la pas Parcul Copou, diagnosticând toți arborii bătrâni. În urma consultațiilor oferite la fața locului, s-a constatat că mai mulți copaci ar putea ceda la o rafală mai puternică de vânt, printre care și doi falnici castani, situați de o parte și de alta a aleii principale. După demersurile făcute la Agenția pentru Protecția Mediului pentru a obține avizele necesare, Direcția de Gospodărire Urbană împreună cu angajații Goscom au tăiat, joi, cei doi copaci, cu promisiunea că în locul lor vor pune tot castani, dar cu 30 de ani mai tineri. “Înainte de a fi tăiați, cei doi copaci au fost diagnosticați cu un aparat de radiografiere a tulpinelor, iar rezultatele au arătat un grad de risc ridicat. Pentru fiecare copac am primit indicația de extracție. Toți copacii, inclusiv cei doi castani, se extrag cu aviz primit de la Agenția pentru Protecția Mediului. Noi ne-am luat angajamentul că în locul lor vom planta aceeași specie de copac, mai tineri, care să nu pună în pericol persoanele care se află în Parcul Copou” ne-a declarat Dorin Bălănescu, șeful Direcției Gospodărire Urbană din cadrul Primăriei Vaslui. Pentru angajați Goscom greul abia a început. După ce au tăiat arborii, aceștia vor trebui să extragă rădăcinile într-un spațiu de manevră extrem de îngust, alveolele copacilor neavând mai mult de 2 metri pătrați.

Cum funcționează Computerul Tomograf al copacilor

Aparatul folosit de firma ieșeană în Parcul Copou din Vaslui se numește tomograf sonic. Cu ajutorul lui se măsoară viteza de propagare a undelor sonice prin lemn pentru a detecta non-invaziv cavitățile și nivelul de descompunere din interiorul trunchiului. Viteza de propagare depinde de modulul de elasticitate și de densitatea lemnului. “Majoritatea bolilor la nivelul inferior al tulpinii cauzează crăpături, cavități sau putregai, fapt ce reduce elasticitatea și densitatea lemnului. Undele sonice sunt formate printr-o bătaie de ciocan, senzorii sonici (receptori) înregistrând aceste semnale. Numărul și modul de poziționare al punctelor de testare este foarte important pentru acuratețea tomografiei. Utilizând informații despre timpul de propagare a undei sonice de la emițător la receptor cât și date geometrice, software-ul calculează tomografia. În funcție de variația vitezei de propagare a undelor sonice se evidențiază, după caz lemn sănătos, lemn putred sau cavități și crăpături”, spun specialiștii care se ocupă cu astfel de măsurători.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. Unii dintre cei care comentați sunteți ori în gașca lor, lucrați în instituțiile astea cu ”protecția mediului”, ori vă plac numai betoanele și urâți copacii. Altfel nu se explică.
    Castanii aceia au cel puțin 50 de ani, nu au căzut pe nimeni, nu sunt mașini în Copou.
    Sunt o specie solidă, care rezistă vremurilor. Când mergeți în alte locuri le admirați fălnicia, aici la Vaslui trebuiau doborâți ,capete seci!
    Vă loveau pe voi și ”mașinile” de pe alei.Ha, ha, ha, haaaaaaa. Sunteți ridicoli, de râsul curcilor și alături de stricătorii ăștia.
    Știți câți ani îi trebuie unui copac să ajungă la maturitate, asta dacă prinde rădăcini și nu se usucă din prima?
    Habar nu aveți, dar sunteți ca/cu drobul de sare. Penibililor!

  2. Asa cum oamenii imbatranesc, odata cu noi imbatranesc si copacii.
    Putem sa fim conservatori, sa ne atasam de amintirea imaginii cu copacii falnici din Copou, copaci pe care ii stim de mici copii, caci multi am crescut si imbatranit odata cu ei.
    Dar trebuie sa fim realisti. Si copacii se imbolnavesc. Daca s-ar fi rupt si ar fi cazut pe copilul unuia dintre noi, pe vreunul din parintii nostri, oare ar fi fost mai bine? Cate articole in presa, cate procese in instanta ar fi urmat? Din banii cui se plateau despagubirile?
    Capul sus, sa fim realisti si sa fim recunoscatori ca pana acum nu s-a intamplat nimic grav. Banuiesc faptul ca vor fi plantati alti copaci, care vor creste si ei in timp.
    Noi o sa ramanem cu amintirea copacilor falnici pe sub umbra carora am trecut ani la rand, iar acum, cand vom mai trece pe acolo ne va incerca un sentiment de “memento mori”.

  3. De ce nu scrieți că la Bârlad au fost tăiați peste 1000 de copaci?
    În Grădina Publică au rămas atât de puțini, pe Epureanu la fel, iar pe Republicii teii și castanii au fost înlocuiți cu niște „măturici”, tot felul de pomi care nu mai umbră nu fac!

  4. Vai.. sa scris de nenumerate ori …teiii din spatele CEC Vaslui stau sa cada. .. sint. Uscati.. … la un vint cad peste masini. Cind si cine verifica… ?????

  5. Pacat, faceau parte din viata mea, erau castanii pe care i-am iubit dintotdeauna si ii stiam acolo asa batrani cum erau. In Iasi am vazut un plop care are cel putin 100 ani si nu i-a taiat nimeni, in parcul di Tibanesti – jud. iasi sunt castani de 300 ani….si nu cadeau peste nici o masina in Copou. Dar de frumosii copaci din fata sediului BCR din centru – din parculet, ce sa mai zic, erau o splendoare primavara.. Acum vrem spatii libere si drepte….fara frumusete! Frumosul plop din trei plopi care avea cel putin 100 ani de langa Transurb a fost taiat acum un an. Splendoarea de SOC, DE CEL PUTIN 100 ANI ……care nu mai era arbust ci copac de langa Clinica Recumed…a fost taiat…. De ce nu protejeaza nimeni….vreo asociatie ceva…..aceste minuni ale naturii, daca pPrimaria Vaslui…are nevoie de lemne de foc.

  6. Un copac bătrân, in bătaia unei rafale mai puternice de vânt, hotărăște să se “odihnească” peste o mașină, peste o casă sau in cel mai nefericit caz peste un trecator,un om. Nu mai jigniti APM-UL, GNM sau pe dl. Balanescu- sunt profesionesti iar un castan are o durata de viata relativ 25-30 ani.

  7. Nu ar fi de mirare să ne spuneți că au început cu 2 castani și au tăiat toți copacii până la urmă ,din Copou!
    Agenția de ”protecția” Mediului și Garda de Mediu sunt fix inutile. Cât de ușor este să aprobi din birouri, fără să ai habar/contact cu realitatea din teren.
    Ați văzut vreunul din ei pe acolo?? Habar nu au ce au semnat , pentru ce și pentru câți copaci. Ăștia sunt distrugătorii principali și apoi cei care le urmează hotărârile.

  8. Garda de Mediu Vaslui face controalele din birouri, cheama la birou sa le dea spaga. Niste spagari notorii….Vanbet este nasul lor.

  9. Agenția pentru Protecția Mediului este doar cu numele pe hârtie și l-a încasat lefurile, în realitate nu protejează nici un mediu.
    Se observă după trunchi că nu erau bătrâni copacii și nu picau în capul nimănui.
    Așa au tăiat și de pe strada Traian în față la Recumed, de pe o parte și alta a străzii vreo 5 -6 copaci sănătoși, verzi ,astă-vară.
    Brazi argintii, toot de pe o parte și alta a străzii lângă trecerea de pietoni. Au pus în loc 2-3 pirpirei care peste iarnă s-au uscat.
    Tot pe acest sistem de tăiat toți copacii, a tăiat și creti…..ăla care a luat sediul BCR, toți CIREȘII din fața băncii.
    Erau o splendoare primăvara înfloriți. Plin de bani și de…prostie.
    Tot așa și copacii ăștia noi, o să-i vadă la maturitate alții peste 50 de ani. Dezastru total!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.