27.6 C
Vaslui
01-iul.-2022

Vasluienii, verificați și uneori amendați de angajați ai statului, mulți dintre ei nevaccinați!

DIFERENȚE… Dintre instituțiile de control din județ, angajații ITM Vaslui, cei ai ISU Vaslui, dar și ai DSP Vaslui au răspuns cel mai prompt campaniei de vaccinare anti-COVID. La polul opus se află IPJ Vaslui și Poliția Locală

PARADOX… Statul român încearcă, în această perioadă, să rezolve problema vaccinării prin impunerea Certificatului verde în toate domeniile de activitate. Obligativitatea prezentării acestui document afectează, în primul rând, cetățenii de rând, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut, pe durata stării de urgență, când celor din privat li se închideau afacerile, iar instituțiile statului funcționau cu același număr de angajați și aceleași salarii, cu motoarele la relanti. Vremurile când guvernanții petreceau fără măști, fumând trabucuri cu wisky-ul pe masă, chiar în sediul Guvernului, cu siguranță nu au fost uitate. Cum nu au fost uitate nici botezurile sau petrecerile celor aflați la putere fără să fie amendați, și nici înmormântările cu mii de participanți ale clanurilor de interlopi apropiate instituțiilor de forță, care aveau loc chiar sub supravegherea poliției și jandarmeriei. Asta în timp ce oamenii obișnuiți se înmormântau pe repede-înainte, în saci de plastic, doar cu preot, gropari și doi-trei aparținători. Astăzi, același stat român pune “tunurile” pe cetățenii nevaccinați, restrângându-le drepturi elementare, de au ajuns bieții oameni să se simtă vinovați că sunt sănătoși. Când vine însă vorba despre proprii angajați, statul român nu mai este atât de “fioros” și refuză să dea același exemplu de responsabilitate în domeniul siguranței sanitare. Am constatat acest lucru după ce ziarul Vremea Nouă a solicitat, la începutul acestei luni, instituțiilor care de mai bine de un an participă la activități de control, unele în sistem integrat, să precizeze procentul personalului vaccinat împotriva COVID-19.

Cu siguranță , foarte mulți vasluieni se întreabă cine sunt exact persoanele în uniformă și purtătoare de legitimații care, de la izbucnirea pandemiei, fac controale în ceea ce privește respectarea măsurilor impuse de starea de alertă. Cu atât mai mult cu cât, la acest moment, activitățile de acest gen implică verificarea noastră la certificate verzi, acea dovadă de necontestat a faptului că suntem vaccinați cu schema completă, că am trecut prin boală sau, după caz, că am efectuat un test recent care să ateste că nu suntem purtători ai virusului. Prin acest demers, ziarul Vremea Nouă nu urmărește să arate cu degetul înspre vreo instituție anume, ci doar vrem să vedem câți angajați ai statului, care cer responsabilitate din partea celor pe care îi verifică, au înțeles importanța vaccinării și a respectării măsurilor de protecție sanitară. Miercuri, în data de 3 noiembrie, am trimis pe mail cu aceeași solicitare către toate instituțiile care, de mai bine de un an, participă la activitățile de control, opt la număr: Direcția de Sănătate Publică Vaslui, Inspectoratul Județean de Jandarmi Vaslui, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, Poliția Locală Vaslui, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Vaslui și Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui. Solicitările au vizat doar statistica procentuală a angajaților care sunt vaccinați cu schema completă împotriva Covid-19. Șapte instituții au răspuns întrebărilor noastre, singurii care au evitat să dea procentul fiind cei de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Vaslui.

Personalul medical al ISU Vaslui, vaccinat în proporție de 100%

Primii care au răspuns solicitărilor noastre au fost reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui. Potrivit acestora, întreg personalul medical, dar și subofițerii care execută misiuni de recunoaștere la unitățile medicale din județul Vaslui s-au vaccinat împotriva COVID-19. Iată ce ne-au răspuns aceștia: “(…) La cererea dumneavoastră înregistrată la Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Podul Înalt “ al județului Vaslui cu numărul 250.009 din 03.11.2021, prin care ne solicitați să vă comunicăm care este procentul personalului vaccinat cu schema completă împotriva COVID-19 până la data de 01.11.2021, respectiv, care este procentul de vaccinare pentru personalul care participă la activitățile pentru respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, vă transmitem următoarele: 75,5 % din personalul ISU Vaslui este vaccinat complet (doza unică în cazul vaccinului J&J, respectiv doza booster în cazul celorlalte tipuri de vaccinuri), la data de 01.11.2021; 5,5% din personal este trecut prin boală; 19% din personal nu este încă vaccinat. Aceasta este situația raportată la finalul zilei de 01.11.2021. În fiecare zi, alți pompieri militari se prezintă la centrele de vaccinare pentru a se imuniza. Facem precizarea că 100% din personalul care încadrează ambulanțele SMURD este vaccinat cu schema completă. De asemenea, toți subofițerii care execută misiuni de recunoaștere la unitățile medicale din județul Vaslui (unități medicale care dețin secții de Anestezie Terapie Intensivă) sunt vaccinați”, se arată în răspunsul ISU Vaslui.

Procent ridicat și la DSVSA Vaslui, ITM Vaslui și DSP Vaslui

Al doilea răspuns pe care l-am primit a fost de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui: “Având în vedere solicitarea dumneavoastră (…) vă transmitem că la nivelul D.S.V.S.A. Vaslui, personalul angajat este vaccinat în proporție de 72,72%. De asemenea, vă comunicăm că întreg personalul care participă în teren la activitățile pentru respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă este vaccinat”, au transmis reprezentanții D.S.V.S.A. Vaslui. O situație similară se întâlnește și la Direcția de Sănătate Publică: “Urmare a solicitării dumneavoastră (…) vă comunicăm că procentul personalului din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vaslui vaccinat anti-COVID-19 este de 75%. Procentul de vaccinare în rândul personalului care participă la activitățile pentru respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă este de 100%”, a fost răspunsul dat de DSP Vaslui. La Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui, conform inspectorului-șef, Gheorghe Chirvase, 88,58% din personalul instituției era vaccinat împotriva COVID-19 până la data de 1 noiembrie 2021.

La Protecția Consumatorilor nu există o statistică a personalului vaccinat

Singurii care au refuzat să răspundă solicitărilor noastre au fost cei de la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Est . “Cu raportare la solicitarea dvs, aceea de a vi se comunica procentul personalului din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Vaslui vaccinați (n.r. dezacordul nu ne aparține) cu schema completă împotriva COVID-19, vă precizăm că în România nu există un cadru legal prin care să se prevadă obligativitatea vaccinării funcționarilor publici, din rândul cărora fac parte și cei de la C.J.P.C. Vaslui. Ca atare, în cadrul instituției nu este ținută o astfel de evidență. De asemenea, chiar dacă ar exista asemenea gen de informații, acestea ar fi exceptate de la accesul liber, potrivit prevederilor art. 12, alin. (1) lit. d) din Legea 544 nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public”, ne-au transmis cei din conducerea Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Iași. În articolul de lege invocat de aceștia se face însă referire la informații cu privire la date personale, ceea ce în solicitările noastre nu a fost cazul!

La Poliție și Jandarmerie, procentul este mult mai mic

La finalul textului am lăsat trei dintre instituțiile cu cea mai mare prezență în teren, care interacționează cel mai mult cu cetățenii și la care ne-am fi așteptat ca procentul de vaccinare să fie mai ridicat ca în alte părți. În ceea ce privește situația vaccinărilor la Jandarmeria Vaslui, în răspuns se arată că “63,5% din personalul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui s-a vaccinat în rețeaua proprie a MAI, la care se adaugă cei care au optat pentru sistemul public (această informație nefiind deținută de unitatea noastră)”. La Poliția Locală Vaslui, “procentul personalului vaccinat cu schema completă, din cadrul instituției, este de 48,9%, reprezentând 46 de persoane din totalul de 94 de salariați ai Poliției Locale Vaslui, iar patru salariați au efectuat, în ultima lună, prima doză de vaccin. Totodată, din totalul personalului care participă la activitățile pentru respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, un procent de 52,3% este vaccinat cu schema completă”, se arată în răspunsul primit de la Poliția Locală Vaslui. Ultima instituție asupra căreia putem “zăbovi”, dat fiind faptul că avem un răspuns oficial, este Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, cu un număr de aproximativ 750 de angajați la nivelul județului nostru. Potrivit celor comunicate în răspuns, procentul de vaccinare cu schema completă a personalului din cadrul IPJ Vaslui era, la data de 1 noiembrie, de 49,5%, nici măcar jumătate din angajați. Procentul de vaccinare în rândul personalului operativ, adică al acelor polițiști care participă la activitățile pentru respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă este și mai mic, de 48,22%. Cum certificatul verde se poate obține nu doar prin vaccinare, ci și prin testare sau trecere prin boală, cu siguranță procentul personalului, din cele opt instituții, care deține acest document este mai mare. Cu toate astea, nu putem să nu ne întrebăm ce exemplu să ia cetățeanul de rând când vede atâta refractaritate în rândul angajaților statului față de campania de vaccinare gândită și pusă în practică chiar de statul român?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

 1. Daca la protecția consumatorului este la conducere un bou imbecil ca Vasilache, atunci se explică. Nu că ar fi fost vreodată vreunui mai răsărit pe acolo. Toți analfabeții și putorile împuțite din oraș care au câte o pila politică ajung( și) acolo, ca in mai toate instituțiile descentralizate. Trăiască Buzatu, Bichinet și toată șleahta lor de ticăloși oportuniști, impostori.

 2. Important e sa retineti ca injectia este moarte , care faceti , sa va luati si haine de inmormantare si sa va puneti lucrurile in ordine …testament , etc.
  Stapanii lumii – oy vey – va vor morti.

 3. Bai Gheorghies in articol plângi de milă omului simplu că trebuie să se simtă vinovat că este sănătos. In cazul in care ești angajat, oriunde, cu ce se schimbă datele problemei? Trebuie sa te simți de două ori vinovat: că ești și sănătos și angajat???!! Logica, unde este logica când scrii un articol?

 4. In instituțiile publice majoritatea fiind pile, neamuri, cumetri, sunt mult mai duși cu pluta decât cei din privat.
  Ca sa nu va mai mirați atât interesați-va măcar câte neveste de popi sunt angajate acolo sau de câte ori au sfințit instituțiile sa alunge bau bau :))

 5. Florin, mecanic auto la un service din oraș, vaccinat din obligație după ce patronul l-a amenințat ca rămâne fără loc de muncă dacă nu se înțeapă. Interacțiunea cu clienții-foarte mica.
  Daniel, politist operativ la IPJ, nevaccinat din convingere, neconstrans de nimeni sa o facă. Interacțiunea cu oamenii- foarte mare.
  Seara, după terminarea programului, Florin se îndreaptă către stația de autobuz, pentru a nu pierde cursa spre casa. Înainte sa urce în autobuz, își amintește ca după amiaza l-a sunat soția, pentru a-i spune sa facă niște cumpărături pentru acasă. Florin se grăbește, intră în magazin, însă vânzătoarea ii taie calea și îl pune să-i arate certificatul verde. Bărbatul se cauta prin buzunare, știe ca îl are, însă presat de timp, nu-l găsește. După câteva minute de parlamentari cu gestionarea, își amintește ca hârtia e în buzunarul de la greaca, pe care a uitat-o la service. Ii spune femeii ca are vaccinul făcut, are și certificatul, însă tot nu e lăsat. Degeaba încearcă sa explice ca acasă îl așteaptă trei copii cărora trebuie sa le cumpere pâine pentru a doua zi dimineața, sa aibă ce manca înainte sa plece la școală. Vânzătoarea nu se lasă înduplecata și văzând ca Florin devine din ce în ce mai agiatat, pune mana pe telefon și suna la politie. În 5 minute apare un echipaj cu doi polițiști și un jandarm, dintre care niciunul vaccinat. Îmbrăcați în uniforma statului, cei trei oameni ai legii intra în magazin fără ca nimeni sa-i intrebe dacă au certificat. Daniel, polițistul cu cel mai mare grad, se prezintă și ii cere „scandalagiului” sa se legitimeze. Florin se confirma și explica echipajului ca este vaccinat și ca nu a vrut decât sa cumpere niște pâine și 2 pateuri pentru copiii lui. Pătrunderea în magazin fără certificat și scandalul se pedepsesc însă, iar polițistul ii dă amendă pentru tulburare. Scandalul izbucnește și mai tare, Florin dă să-l lovească pe Daniel, iar din acest moment lucrurile se complica și mai tare pentru el. Este urcat în mașină Poliției și transportat la secție, unde i se întocmește dosar penal pentru ultraj. Vaccinat și supus regulile statului, Florin își va petrece noaptea la politie, fiind reținut pentru 24 de ore. Daniel în schimb, iese din tură și pleacă acasă, unde îl așteaptă un pat cald. A doua zi, Florin e lăsat în libertate. Merge la locul de munca pentru a-și ridica salariul, apoi contactează un avocat pentru a-i explica ce a pățit. Numai ca a stat să-l asculte, avocatul ii cere 1000 de lei, jumătate din ce a câștigat Florin luna trecută! În aceeași zi se încasează salariile și la Politie. Daniel e felicitat pentru felul cum a gestionat situația de la magazin, iar șeful ii propune avansarea în grad! Drept mulțumire, Daniel face cinste colegilor și cumpăra pizza și sucuri de 1000 de lei.

   • Normal că nu e adevărată, de asta e o „poveste”. Dar ia înlocuiește-l pe Florin cu George, tatăl a două gemene, care de ziua lor vrea sa le ducă pe micuțe sa vadă un film la cinema!

    • in ipotetica situatie, daca mecanicul ala merge cu autobuzul… care mecanic nu conduce un harb de masina? pe de alta parte, nu vanzatoarea verifica certificatul verde. nu il ai, nu intri doar ca sa faci circ. faci circ, platesti. era aceeasi situatie si daca voria sa intre la film fara bilet. daca mai esti si zmeu si sari la politist… platesti de iti sar capacele.

     asa ca lasa lista cu compunerile atea de ti-au venit fresh de la ursi. baga-le pe alea vechi cu covidul care iti creste solzi. alea macar sunt amuzante.

  • DISTOPIA…….super tare foarte mişto jos pălaria …….din păcate este foarte adevărat , aceasta este realitatea…. trăim intr-o ţară bananieră ,condusă de politicieni ticăloşi ,hoţi ,fricoşi ,laşi într-o ţară cu instiuţii conduse de GRUPURI INFRACŢIONALE ORGANIZATE !

 6. Dar de ce te bate grija câți s-au împuns, băi maimuță? Vezi-ți de treaba ta, atât actul medical cât și consecințele lui sunt chestiuni personale, intime, supuse unui acord de comunicare.
  Mai duceți-vă la școală, mai citiți niște almanahe, că sunteți toți bâtă la biletul ăsta de voie numit vrn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here