Vasluienii vor avea lumina de Paște de la Ierusalim (FOTO)

TRADIȚIE… Patriarhia Română a anunțat că Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 1 Mai, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, și va fi oferită, ca de obicei, la Aeroportul Internațional Otopeni, delegaților eparhiilor Patriarhiei Române. Centrele eparhiale, prin protopopiate, o vor distribui apoi fiecărei parohii. Vasluienii vor avea și ei Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim, prin deja cunoscutul binefăcător bârlădean Gheorghe Gâfu. Acesta va fi în parcarea de la magazinul Lidl din Piața „Sf. Ilie” din Bârlad, la ora 22.30, unde va oferi această Sfântă Lumină tuturor reprezentanților parohiilor din județ.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paște la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 și 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care, în primele minute, nu frige.

Lumina este adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfășurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în “Capela Îngerului”, însoțit – conform tradiției – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului și îngenunchează în fața lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenți în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăștie în mici bucăți. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o așeza în două cupe de aur și a se întoarce în Capela Îngerului. Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese și împarte lumina credincioșilor.
10 COMENTARII

 1. Oamenii credinciosi sunt cei mai inapoiati. Luati exemplu de la Allah Akbar :)). Sunt prostii planetei care nu sunt in stare de nimic, niste paraziti care asteapta sa li se dea. Noroc cu virusul… mai dispar. Tot ei sunt cei care cred in virus si medici vindecatori.

 2. Bagami as pula in tine ziar de sters la cur, ma pis pe tine Timofticiusc si Tanasuc fața de muc.
  Sa aveti un paste de cacat asa cum sunteti si voi.Tot asta sa aveti si pe masa.
  Jegodii de doi lei.

 3. Tare as fi curios sa explice un preot care e diferența dintre o flacără sfântă și una autohtonă.
  Sa dai atâți bani pe avioane private trebuie sa fie pentru ceva deosebit.
  Are alte proprietăți ? mi se pare așa o gogoașă

  • Mulţumesc pentru film. Există încă multe alte documentare de acest fel. Totuşi, după cum am spus mai devreme, generaţiile viitoare ne vor privi ca pe nişte oameni înapoiaţi, ce preferă relaxarea manipulării prin divinitate şi destin, decât libertatea prin studiul fizicii şi a reacţiilor dintre substanţele chimice dovedite ştiinţific.

   Pupătorii de moaşte mai lesne ar pupa barba episcopului, decât să deschidă o carte pentru a studia ceva; sau mai uşor ar arunca cu duşmănie în oamenii de ştiinţă pentru tradiţie şi credinţă, decât să refuze controlul şi teama de o divinitate închipuită, pe care să dea vina pentru toate problemele din viaţa lor (căci aşa a dorit acela să-i testeze).

   După replicile pe care le-am primit, îmi dau seama că suntem mult înapoiaţi. Rog redacţia să mai ofere astfel de articole, ca o consemnare scrisă pentru viitor, căci se pare că negăm şi refuzăm cu desăvârşire studiul şi dezvoltarea personală şi socială. Căutăm manipularea cu lumânarea.

 4. Lumina vine de la Ierusalim, la pachet cu un Coviduț din Mumbai.

  Peste o mie sau două mii de ani, generațiile viitoare vor privi spre noi ca la un popor înapoiat, după cum noi astăzi considerăm înapoiați pe cei de acum două mii de ani, care se închinau la o eclipsă de soare, sau la un copac bătrân, și gândeau că lumea toată este plată.

  Ne vor critica pentru că nici măcar la vreme de pandemie nu ne-am deșteptat, amăgindu-ne cu neadevăruri și legende evident create pentru controlul maselor.

  Noapte bună, de înviere.

  • Vai ce destept esti Noaptea Mintii!!! Ma mir ca nu ti-a explodat capul sau inima de atata desteptaciune si uratenie sufleteasca! Poftim de citeste aici:)

   “Din nefericire, omul zilelor noastre are tendinţa de a transforma totul în spectacol, în circ şi gălăgie, încât cel care urlă mai tare are deja impresia şi pretenţia că tot ceea ce rosteşte devine un adevăr de neocolit pentru absolut toţi ceilalţi. Astfel, cel care se plasează vehement întotdeauna în opoziţie faţă de opinia bunului simţ crede că are şi dreptate. Paradoxal, cel care se arată mai vulgar, crede că este şi simpatic.

   Să nu aveţi încredere în oamenii care urlă, chiar dacă îi socotiţi animaţi de intenţii bune sau benefice pentru societate. Cei care urlă frenetic şi pătimaş, de fapt suferă de micime sufletească şi de trufie egocentrică. Sunt vicleni şi vor, cu orice preţ, ca toate reflectoarele naţiunii să se abată peste umila şi palida lor viaţă, care, din păcate, nu are nici măcar pentru ei o umilă semnificaţie. Vor să smulgă, de multe ori prin minciună, ipocrizie şi manipulare, popularitate ieftină, care cred ei că le conferă legitimitate.

   Feriţi-vă de cei care se hrănesc cu stridenţe. De cei care simt nevoia să prefacă toate compartimentele vieţii omului într-un spectacol urât şi poluat de superficialitate. Pentru aceştia, viaţa devine un imens spectacol, în care toate rufele se spală în văzul şi auzul tuturor. Cu lejeritate uimitoare sunt deversate în spaţiul sau mediul public toate vulgarităţile, care dintr-odată par absolut necesare pentru a atinge cota maximă de rating sau de vizualizări.

   Pentru aceştia, însăşi credinţa devine tema unui spectacol de prost gust, în care îşi asumă autoritarist rolul de proprietari privilegiaţi ai adevărului și în care sărbătorile sunt transformate în ocazii de benchetuială şi celebrări triumfaliste şi festiviste, lipsite de smerenia şi liniştea dătătoare de frumuseţe şi deschidere faţă de tainele şi semnificaţiile profunde pe care le implică orice zi de praznic sfânt.”, a spus PS Ignatie! Te-a descris perfect, Satana:)

  • Ai o mentalitate dezgustătoare. Nimic nu este mai oribil decât un om care sfidează pe Dumnezeu și se crede mai presus in mod iluzoriu. E alegerea ta sa nu crezi, dar nu sfida, că îți vine nota de plata de la univers, om fără minte, conștiință și simțire! Da, noi cei care credem în Dumnezeu nu consideram că cei ca tine sunt deștepți, raționali ori superiori, in nici un caz, doar demni de milă! Credința nu ne-o ia cei de teapa ta, așa că poți să îți ții părerile pentru tine că nu ai tu puterea sa convingi pe cineva să se lepede de Hristos pentru că îți joacă rațiunea feste. Daca era o minciună nu ar fi rezistat o minciună 2000 de ani. Așa că scutește-ne cu aerele tale de superioritate, că a crede nu înseamnă a fi incult și prost, ai citit și tu vreo două cărți despre inchiziție și Galileo Galilei și deja crezi că ești deasupra primitivilor care aleg să creadă. Interesant, de când a apărut pandemia și usr in spectrul politic, au răsărit tot mai multe voci cu același conținut al discursului de dezbinare a Bisericii și subminare a credinței. Eu cred în Dumnezeu și vezi-ti de micimea ta sufletească!

LĂSAȚI UN MESAJ