Vasluiul ar putea beneficia de un proiect de infrastructurã major: autostrada Constanta-Gdansk (Polonia)

PROIECT… Un urias proiect de infrastructurã ar putea lua nastere în curând în România: o autostradã si o linie de cale feratã care sã lege portul Constanta de portul Gdansk din Polonia. Este un proiect care ar urma sã fie fãcut cu partea americanã, o “investitie uriasã”, dupã cum a declarat, la sfârsitul sãptãmânii trecute, ambasadorul SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman. Una dintre posibilitãtile de realizare a acestui proiect este prin estul României, urmând ca autostrada sã strãbatã aproape toate judetele Moldovei, o oportunitate uriasã pentru cea mai sãracã regiune a tãrii.  

Anuntul ambasadorului american a fost fãcut în timpul ceremoniei de semnare a Acordului interguvernamental dintre România si Statele Unite, de la Departamentul Energiei. Proiectul prevede realizarea unor legãturi terestre între porturile Constanta si Gdansk. Concret, americanii sunt interesati de o autostradã si o cale feratã care sã realizeze conexiunea dintre Marea Neagrã si Marea Balticã. Beneficiile pentru economia celor douã tãri vor fi foarte mari, a spus ambasadorul SUA. “Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreunã cu Polonia, pentru construirea unei autostrãzi si cãi ferate, care sã lege Constanta, de la Marea Neagrã, cu Gdansk, de la Marea Balticã. Acest proiect de infrastructurã va reprezenta un beneficiu urias pentru economiile României si Poloniei, dar si pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman. 

Oportunitãti enorme pentru regiunea Moldova 

În ultimii ani, pe hârtie, s-au alocat foarte multi bani prin Programul National de Dezvoltare Publicã, dar cu toate astea Moldova are în continuare sate sãrace, neconectate la apã, canale, gaze sau care nu au asfalt. Acestei regiuni îi lipsesc autostrãzi din douã motive fundamentale: managementul care nu a avut nicio legãturã cu dezvoltarea zonei si dorinta unui partid de a tine Moldova în subdezvoltare. Dacã proiectul propus de americani se va realiza, acest lucru va duce la dezvoltarea economicã a regiunii, printre beneficiari numãrându-se si judetul Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ