Vasluiul devine un santier, în câteva zile

LUCRÃRI Primãria Vaslui iese din iarnã în fortã si a cerut constructorilor sã se apuce de treabã în cel mai scurt termen. “În trei-patru zile, începe treaba pe toate proiectele din cadrul PIDU. Vom lucra la asfaltare, la linia de troleu, la zonele pietonale, va fi un adevãrat santier. Important este cã nu avem nicio datorie la vreo firmã cu care lucrãm în PIDU, sunt bani pentru proiect si putem trece la treabã cât mai repede”, spune primarul Vasluiului, Vasile Pavãl.

Cea mai importantã parte din Proiectul Integrat de Dezvoltare Urbanã (PIDU) a municipiului Vaslui o reprezintã asfaltarea strãzilor principale ale orasului, de aceea se va trece în fortã la pregãtirea executiei lucrãrilor de asfaltare. Contractul de lucrãri denumit “Reabilitare infrastructurã de strãzi în Municipiul Vaslui”, este parte a Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritarã 1, “Sprijinirea dezvoltãrii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”, Domeniul de interventie 1.1. „Planuri integrate de dezvoltare urbanã”, Sub-domeniul: Centre urbane, în valoare de 9 milioane de euro. Proiectul cuprinde modernizarea strãzii Stefan cel Mare pe cel putin sapte km, plus alte 14 km de strãzi care dau în Stefan cel Mare si care vor fi modernizate si ele, pânã la Protectia Copilului. Trebuie spus cã, în cadrul acestui proiect, se va lãrgi strada Stefan cel Mare, cu douã benzi pe sens, de la intrarea în Moara Grecilor si pânã la sediul DGASPC, lucrarea fiind lãsatã de izbeliste de aproape 13 ani. Ca proiect general, Proiectul Integrat de Dezvoltare Urbanã a municipiului Vaslui mai cuprinde modernizarea centrului civic, pânã la clãdirea Judecãtoriei, plus schimbarea tuturor stâlpilor de troleibuz si prelungirea pânã la DGASPC, pentru cã acum se suprapune transportul electric peste cel cu motorinã, nefiind statii de troleibuz dincolo de Textila. Tot în cadrul acestui proiect, ar urma sã fie realizatã o autogarã modernã, cu peroane, la garajele Goscom. Un proiect important ar fi înfiintarea a douã centre sociale, pentru copiii strãzii si pentru persoanele de vârsta a treia. Pentru aceasta, vor fi reconditionate douã foste puncte termice, care stãteau nefolosite de ani de zile. “În trei-patru zile, ne apucãm de treabã în tot orasul. Important este cã avem bani pentru a demara lucrãrile în fortã si nu avem nicio datorie la constructori”, spune primarul Pavãl.

Iatã strãzile pe care se va lucra în acest an!

Proiectul principal din cadrul PIDU este si cel mai “urmãrit” de soferii vasluieni. Acest proiect are denumirea de “dezvoltarea accesibilitãtii interne si externe a municipiului Vaslui prin fluidizarea traficului pe culoarul major de transport al municipiului, prin reabilitarea a 14.737 m strãzi (7.560 m strãzi categoria II si 7.177 m strãzi categoria III) si a douã poduri, pe parcursul a 24 luni, astfel: reabilitarea a 12 strãzi cu o lungime totala de 14.737 m, astfel: Strada Stefan cel Mare, categoria a II-a, având o lungime de 7.000 m, este strada principalã, facând legãtura dintre Bârlad si Iasi; Strada Decebal, categoria a II-a, având o lungime de 560 m, preia traficul greu de pe DN 24 pe teritoriul municipiului; Strada Penes Curcanul, categoria a III a avand o lungime de 363 m, se gãseste în apropiere de zona centralã a localitãtii; Strada Cuza Vodã, categoria a III-a având o lungime de 250 m; Strada Victoriei, categoria a III-a având o lungime de 108 m, se gãseste în apropiere de zona centralã a localitãtii; Strada Husului, categoria a III-a, având o lungime de 2100 m, îsi are racordul în strada Stefan cel Mare, pe partea dreaptã a acesteia în sensul de mers cãtre Iasi; Strada Vasile Alecsandri, categoria a III-a, având o lungime de 740 m, este o stradã în zona centralã a orasului, si face legãtura dintre strada Stefan cel Mare si Mihail Kogãlniceanu; Strada 8 Martie, categoria a III-a, având o lungime de 618 m, este o stradã ce se gãseste în apropiere de iesirea din localitatea Vaslui cãtre Iasi, pe partea dreaptã a strãzii Stefan cel Mare; Strada Spitalului, categoria a III a avand o lungime de 318 m; Strada Ioanesei Adrian, categoria a III-a, având o lungime de 1040 m, este o stradã ce face legãtura între strada Stefan cel Mare si strada Matei Basarab; Strada Gheorghe Doja, categoria a III-a având o lungime de 1250 m, este o stradã ce se gãseste în apropiere de iesirea din localitatea Vaslui cãtre Iasi, pe partea dreaptã a strãzii Stefan cel Mare; Strada Grigore Moisil, categoria a III-a, având o lungime de 390 m, este o stradã ce se gãseste în apropiere de iesirea din localitatea Vaslui cãtre Iasi, pe partea stângã a strãzii Stefan cel Mare”. La toate aceste strãzi, se vor adãuga si lucrãri de reabilitare a douã poduri: peste râul Delea, strada Decebal, si peste râul Vasluiet, strada Husului. Se vor amenaja si 15.000 ml piste pentru biciclisti, în paralel cu reabilitarea a 32.232 mp spatii verzi.
14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ