Vasluiul, în topul îmbolnãvirilor cu covid-19. Ce spune ministrul Tãtaru

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

OPTIMIST… Judetul Vaslui a înregistrat, joi, o nouã bornã alarmantã a numãrului de cazuri COVID-19 nou depistate. Conform autoritãtilor sanitare, de miercuri pânã ieri au fost confirmati 74 de bolnavi cu coronavirus, bilantul total în judetul nostru ajungând la 1.697 de cazuri. Cu toate acestea, Ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, a declarat cã se asteaptã la scãderea numãrului de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dar aceasta se va face treptat, de la o sãptãmânã la alta.

“Ne asteptãm la o scãdere a numãrului de cazuri. Nu foarte rapidã, dar va fi o scãdere de la o sãptãmânã la alta. Am simtit acest lucru în ultimele douã sãptãmâni, dar nu am scãpat de pericol. Conditiile rãmân aceleasi, nu în spital se transeazã aceastã pandemie”, a declarat, joi, Nelu Tãtaru. Ministrul Sãnãtãtii a mai spus cã în jur 150 – 170 de pacienti infectati cu noul coronavirus sunt ventilati mecanic. “Avem în acest moment în jur de 1.050 de paturi de terapie intensivã COVID complet utilate, dedicate patologiei COVID. Avem pânã în 500 de cazuri zilnic aflate în aceastã terapie intensivã si pânã în 150 – 170 de cazuri care necesitã ventilatie mecanicã invazivã”, a mai explicat ministrul.

Sase la sutã dintre bolnavi au vârste pânã în 19 ani

Nelu Tãtaru a mai precizat cã, din cei peste 83.000 de pacienti infectati cu noul coronavirus, 5.105 au vârste pânã în 19 ani. “În aceastã perioadã, prima perioadã pandemicã, din cei peste 83.000 de pacienti sau români infectati, 5.105 sunt copii pânã la 19 ani. Dintre acestia 1.978 sunt pânã la vârsta de 9 ani, iar 3.127 de la 10 la 19 ani”, a mai afirmat Tãtaru. Potrivit acestuia, copiii sunt purtãtori si transmitãtori ai noului coronavirus. “7 septembrie va fi data când vom face evaluarea epidemiologicã pentru a o putea raporta autoritãtilor locale, DSP-urilor si inspectoratelor scolare judetene care vor avea libertatea, între ghilimele, sã adapteze în functie de evolutia epidemiologicã si scenariul pe care îl vor aplica la fiecare unitate de învãtãmânt în parte”, a mai explicat ministrul Sãnãtãtii.

O nouã explozie de cazuri în Vaslui, autoritãtile sanitare o pun pe seama celor care locuiesc în alte judete

ALARMÃ… Pânã la scãderea numãrului de cazuri anuntatã de Nelu Tãtaru, judetul Vaslui continuã sã se confrunte cu foarte multe îmbolnãviri noi de COVID-19. În urma testelor efectuate de miercuri pânã joi, Grupul de Comunicare Strategicã a raportat pentru judetul nostru 74 de noi cazuri, una dintre cele mai mari cresteri de la izbucnirea pandemiei si pânã în prezent. Autoritãtile sanitare precizeazã cã din totalul celor 74 de noi cazuri, foarte multe au fost confirmate la persoane din Vaslui, care au domiciliu în alte judete. Cu aceste confirmãri, Vasluiul ajunge la un bilant total de 1697 de cazuri. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestãrii pacientilor care erau deja pozitivi, 21 de vasluieni au fost reconfirmati pozitiv.  La nivel national, în acelasi interval de timp, fatã de ultima raportare, au fost înregistrate 1.504 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. În intervalul 26.08.2020 (10:00) – 27.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 38 de decese (22 bãrbati si 16 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati în spitalele din Arad, Bacãu, Bihor, Bistrita-Nãsãud, Brasov, Cãlãrasi, Caras-Severin, Covasna, Dâmbovita, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea si Municipiul Bucuresti. Dintre acestea, un deces a fost înregistrat la categoria de vârstã 30-39 de ani, sase decese la categoria de vârstã 50-59 ani, sapte decese la categoria de vârstã 60-69 ani, 13 decese la categoria de vârstã 70-79 ani si 11 decese la categoria de peste 80 de ani. 37 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditãti, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbiditãti pânã în prezent. În unitãtile sanitare de profil, numãrul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.288. Dintre acestea, 492 erau internate ieri în sectiile Anestezie Terapie Intensivã din tarã.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ