spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
17-apr.-2024

VASLUIUL, JUDETUL ROZ

- Advertisement -

Dreapta se ridicã timid în judet, ca o insulã în marea rosie

ANALIZÃ…Buzatu, pentru a treia oarã, se vede nevoit sã se încline în fata Dreptei, desi în judetul acesta a câstigat lejer alegerile, cu 15% peste media nationalã, situându-se pe locul III, în topul PSD pe tarã, fiind întrecut de judeteleTeleorman si OLt. Prima datã a fãcut-o din cauza lui Nãstase, apoi a lui Geoanã si acum din cauza copilului rãsfãtat, Victor Ponta.Totusi, dacã dãm jos voturile celor 22 de primari care au pãrãsit Dreapta pentru PSD, atunci nu se mai stie dacã Vasluiul mai era un judet rosu. Noile “achizitii” ale PSD s-au întrecut, obtinând scoruri peste media obtinutã de partid în judet, chiar si de 80 de procente, cum ar fi cazul Rafailei sau Ibãnestiului. Semnul revigorãrii Dreptei în judet vine din cele douã orase, Vaslui si Bârlad si din comunele anti-sist, Pungesti si Suletea. Ponta a reusit prin interventiile sale brutale împotriva protestatarilor anti-Chevron, sã transforme judetul lui Buzatu, din rosu în roz. Liderii dreptei jubileazã, iar gasca lui Dan Marian deja îsi împarte functiile în judet. Asearã, dupã ce au predat numãrãtoarea paralelã la Bucuresti, s-au strâns la cafeneaua lui Damian, groparul lui FC Vaslui, unde au fãcut planul de a prelua puterea în judetul Vaslui. În anturajul senatorului se afla Iftimoaie, care deja si-a pus costumul de prefect, Ponea care se vede seful ANSVA pe tarã si noul cuplu care finanteazã gruparea, Damian si Nechifor (patronul de la Plantagro).

Au avut totul pe mânã în judet si nu au reusit sã-l scoatã pe Ponta presedinte. Vorbim de esecul organizatiei judetene PSD, care începe sã cedeze, încetul cu încetul, orasele în favoarea dreptei, în ciuda unei administratii solide social-democrate. Desi au avut peste 80% dintre primarii din judet – toate primãriile municipale si orãsenesti – câteva sute de consilieri locali si judeteni, directori de deconcentrate, pesedistii din judetul Vaslui, coordonati de deputatul Solomon, au obtinut în jur de 60% din voturile electoratului din judet, un scor care, prin prisma “dotãrilor” de care au dispus nu poate fi socotit multumitor. Pentru a treia oara în istoria post-decembristã, partidul rosu a trebuit sã se recunoascã învins în municipiul Bârlad, acolo unde alegãtorii au ales Klaus Iohannis, candidatul de dreapta. Altãdatã fief al deputatului Adrian Solomon si al plimbãretului primar Constantin Constantinescu – culmea, primarul Constantinescu si-a gãsit sã plece la Londra, tocmai în ziua alegerilor! – Bârladul a refuzat sã mai asculte de cei doi lideri PSD si a votat masiv cu Iohannis. Aceeasi situatie si la Vaslui, unde, conform datelor statistice, Ponta a reusit sã ia cu putin peste 51% din voturi. Si o statisticã interesantã: în Republica Moldova, aproape 80% din alegãtori au ales Iohannis, campania electoralã pentru Ponta din Moldova fiind coordonatã de presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. Unii observatori politici spun cã, dacã nu ar fi fost acea ordonantã a disperãrii, prin care 22 de primari de la PNL si PDL s-au mutat la PSD, dreapta ar fi obtinut o victorie istoricã la Vaslui.

Klaus Iohannis a bãgat PSD-ul de la Vaslui în doliu. Cu o armatã de primari, consilieri locali si judeteni, cu 12 din cei 15 parlamentari în “functiune” de partea PSD, cu directorii de deconcentrate de la toate institutiile la îndemânã, pesedistii au luat în jur de 60% din voturi. Asta, în conditiile în care mare parte din voturi au venit de la comunele cu fosti primari liberali, mutati la PSD în baza ordonantei privind migratia politicã. Înainte de declansarea campaniei pentru prezidentiale, în PSD se spunea cã alegerile vor fi pierdute, câtã vreme cel care va coordona întreaga actiune va fi deputatul Adrian Solomon. Cei care lansau aceastã idee spuneau cã Solomon este un tip destul de comod, care nu se deplaseazã prin comune decât rar si cã nu are abilitatea de a discuta despre organizarea unor alegeri. Si se pare cã au avut dreptate, desi, statistic, PSD Vaslui a ocupat primele trei locuri în tarã, ca procente aduse pentru candidatul Ponta.

Iohannis a primit un numãr dublu de voturi, la Vaslui si Bârlad

O analizã a cifrelor obtinute de PSD pe localitãti aratã un lucru interesant. La Vaslui, de exemplu, în primul tur au votat cu Victor Ponta un numãr de 12.411 alegãtori, în timp ce Klaus Iohannis obtinea 7.335 de voturi. Duminicã, pe 16 noiembrie, centralizarea datelor a arãtat altceva: Ponta a obtinut 16.887 de voturi, în timp ce Klaus Iohannis a primit un numãr dublu de voturi fatã de primul tur, peste 15.000 de voturi. Asta, în conditiile în care, fatã de turul I, la urne s-au prezentat cu 4.000 de alegãtori mai mult. De unde au venit voturile? În primul rând, de la cei care nu au venit la vot în primul tur, oameni care nu au fost convinsi de niciunul din cei 14 candidati. Pe urmã, Iohannis a primit si cele 3.000 de voturi ale celor care au mers cu Udrea si Macovei în primul tur, ceea ce explicã diferenta de aproape 8.000 de voturi în plus venite pentru candidatul dreptei. S-a mai petrecut un lucru. Mii de vasluieni plecati la muncã în strãinãtate au cerut celor rãmasi acasã sã voteze si pentru ei, având în vedere problemele cu sectiile de votare din UE, astfel cã populatia s-a mobilizat destul de mult împotriva lui Ponta. Doar 1.000 de voturi i-au despãrtit pe cei doi candidati în municipiul Vaslui, însã liderii ACL au propria variantã. “Dacã nu punem în calcul cele 250 de voturi de la Penitenciar, pentru Ponta, voturile de la Rediu si Brodoc, în Vaslui putem spune cã am câstigat alegerile”, explicã deputatul Florin Ciurariu, presedintele PNL Vaslui, copresedinte al ACL. La Bârlad, candidatul Dreptei a câstigat pentru a treia oarã în istorie, tot la turul II al alegerilor prezidentiale. PNL si PDL, împreunã sub umbrela marelui Partid National Liberal, au reusit sã scoatã un procent de 50,39% pentru Iohannis în Bârlad, fiind a treia campanie de prezidentiale, dupã 2004 si 2009, când în turul II câstigã candidatul de dreapta. Fieful PSD al lui Solomon si al primarului Constantinescu s-a clãtinat serios. În primul tur, 11.445 de alegãtori votaserã pentru Ponta, în timp ce candidatul Dreptei primise doar 7.129, o diferentã de peste 4.000 de voturi în favoarea candidatului PSD. Ori, duminicã, dreapta s-a mobilizat exemplar în Bârlad, iar la ora 21.00 rezultatele arãtau astfel: 15.713 voturi pentru Iohannis, 15.573 voturi pentru Ponta. “Bârladul are un electorat de dreapta bine conturat. Multi bârlãdeni s-au decis sã vinã la vot în ziua de duminicã, dupã ce au vãzut modul în care conduce Ponta tara sau cozile uriase de la sectiile de vot din strãinãtate, bãtaia de joc a Guvernului fatã de diasporã. În plus, am beneficiat si de vizitele domnilor Ludovic Orban si Mihai Rãzvan Ungureanu, desi amândoi au fost atacati dur de celebrul deputat Solomon. La 25 de ani de la Revolutie, am demonstrat cã România doreste o revolutie a votului, iar tineretul a dorit schimbarea”, spune Alexandru Curelaru, presedintele PDL Bârlad, coordonator al campaniei pe zona colegiului Zorleni.

Ce scor electoral ar fi avut Victor Ponta în judetul Vaslui, fãrã cei 22 de primari fugiti de la PNL si PDL?

Majoritatea primarilor din cele 22 de localitãti în care edilii au trecut la PSD si-au respectat angajamentele luate fatã de liderul judetean al PSD, Dumitru Buzatu, si au realizat scoruri impresionante pentru Ponta, de peste 60%. La Ibãnesti, primarul Benone Pletea, abia intrat în PSD, a scos al treilea rezultat pe judet, cu 80,58%, în timp ce la Bogdãnesti fostul primar liberal Ion Dorobantu a realizat un scor electoral de 75,83% pentru PSD. La Rafaila, primarul Fânariu a obtinut 79,92%, iar la Vulturesti, cu un primar proaspãt intrat în PSD, Ponta a luat 67,20% din voturi. Comuna Puiesti a adus 68,54% din voturi în favoarea candidatului PSD, iar Muntenii de Jos au votat cu Ponta în procent de peste 61%. “Ce s-ar fi întâmplat, ce scor ar fi avut PSD, dacã primarii din PNL si PDL, cei 22 de edili, nu ar fi trecut la social-democrati? Cred cã, pentru prima datã dupã 1989 judetul Vaslui ar fi votat masiv dreapta”, spune unul dintre observatorii politici din judet. De partea cealaltã a baricadei, acolo unde regãsim primarii de la PNL si PDL, gãsim situatii interesante. În comuna Dodesti, condusã de primar liberal, Victor Ponta a luat 65,19%, în timp ce la Drânceni candidatul de la PSD a primit mai mult de 57% din voturi. În doar trei comune, pe lângã situatia de la Bârlad, Klaus Iohannis a iesit câstigãtor la închiderea votãrii. Este vorba de comuna Ciocani, cu 51,51% dintre alegãtori care au mers pe mâna lui Iohannis, dar si de comuna Suletea, unde primarul Ciprian Tamas, pe care cei de la Partidul Conservator sustin cã ar fi al lor, a obtinut 55,02% în favoarea candidatului Dreptei. Marea surprizã a venit de la Pungesti, unde oamenii nu au uitat cã au fost snopiti în bãtaie de jandarmi, la ordinul lui Victor Ponta, care a decretat localitatea drept zonã de sigurantã specialã. 53,84% dintre pungesteni l-au ales pe Iohannis drept presedinte. “Pungestenii sunt rãzbunati”, a spus deputatul Tudor Ciuhodaru, imediat dupã aflarea rezultatelor votului. Vorbind de primãriile PC, o altã comunã care tine de acest partid, Pogana, a fost la un pas de a da lovitura, în sens negativ, pentru Ponta. Doar 50,31% dintre alegãtori au votat cu candidatul PSD, în timp ce pentru Iohannis au votat 49,69%. O diferentã foarte micã, de ordinul zecilor de voturi, între cei doi candidati.

Mihai Moraru, primarul de la Stefan cel Mare, a obtinut cel mai mare scor electoral pentru Ponta

Comuna Stefan cel Mare a reusit sã obtinã, în turul II al alegerilor prezidentiale, cel mai bun scor electoral din judet, în favoarea candidatului PSD. La Stefan cel Mare, aproape 83% dintre alegãtori au mers cu Victor Ponta, în turul al doilea. Ce spune Mihai Moraru despre faptul cã, în ciuda acestui rezultat, Iohannis a iesit presedinte? “Ceea ce au decis cetãtenii este cel mai important. Decizia lor trebuie respectatã. Nu avem nicio supãrare, bine cã s-a ales presedintele. Sã recunoastem sincer: Bãsescu s-a ocupat pânã acum de proiectele de dezvoltare ale localitãtilor noastre? Nu, noi avem sarcina asta. Era bine dacã iesea Victor Ponta, aveam si presedinte de la PSD, dar altfel a decis electoratul”, spune primarul Moraru. Acesta a explicat si de ce oamenii din Stefan cel Mare au votat masiv cu Ponta. “Oamenii de aici au votat functie de ceea ce s-a fãcut în comuna noastrã. Au vãzut cã nu mai merg prin noroaie si au asfalt la poartã, au si apã pe strãzi, canalizare, totul se schimbã. Sunt surprins de rezultatul votului, de ce sã nu recunosc. Sã dea Dumnezeu sã fie bine în tarã, asta spun. Dacã nu va fi bine, cetãtenii vor sti ce au de fãcut”, a spus primarul de la Stefan cel Mare. Comuna Hoceni a ocupat locul doi în optiunile pentru Ponta, cu un procent de 82,13%. La Hoceni, Ponta a bãtut toate recordurile în turul I. Atunci, peste 78% dintre localnici au mers si au pus stampila pe candidatul Ponta, demonstrând cã localitatea din preajma Husului este un fief puternic al social-democratilor. L-am întrebat atunci pe primarul Vasile Tabãrã cum de comuna sa a realizat acest scor electoral. “Pentru mine, e simplu: de când sunt primar la PSD, oamenii s-au învãtat, stiu cum sã voteze si, de aceea, nu au posibilitatea sã greseascã. Eu am fãcut propagandã la fiecare om acasã, am mers si le-am bãtut în poartã si i-am rugat sã iasã la vot si sã voteze cu Victor Ponta. Nu stiu, eu fac asa, dar alti primari nu mai fac acest lucru cu aceeasi tragere de inimã, când e vorba de mandatele lor, la alegerile locale, asa e la prezidentiale. Deci, am mers din poartã în poartã si am vorbit cu oamenii, asa cum fac la fiecare campanie electoralã”, a recunoscut primarul. Si acum oamenii au ascultat de primar si au votat în numãr mare pentru Ponta. Scoruri electorale mari pro-Ponta s-au obtinut în majoritatea comunelor în care primarii au plecat de la PNL si PDL, pentru a fi membri PSD.

Analiza colegiilor de deputati: Sergiu Vizitiu, câstigãtor decisiv pe colegiul Murgeni!

Pe Colegiul Zorleni, PSD a primit cele mai multe voturi din judet, cu 65,46% din voturi în favoarea lui Ponta, cu peste 17.000 de voturi. Colegiul de deputati Murgeni, al deputatului Sergiu Vizitiu, presedintele UNPR Vaslui, a adus cele mai multe voturi pentru Ponta, desi procentul a fost ceva mai mic. 64,84% dintre alegãtori au dorit ca Victor Ponta sã fie presedinte, cu 20.500 de voturi în favoarea PSD si a aliantei politice care îl sustine, în timp ce 35,16% dintre alegãtori, ceva mai mult de 11.000 de alegãtori, au votat pentru Iohannis. Deputatul Dan Bordeianu, proaspãt trecut la PSD, a reusit sã aducã multe voturi pentru Ponta. 63% dintre alegãtorii de pe Colegiul Vaslui 2 rural au dorit sã-l aibã ca presedinte pe Victor Ponta, semn cã deputatul Bordeianu s-a implicat în campanie, alãturi de primarii din colegiul sãu.

Vor cãdea capete în PSD? Ioan Ciupilan, primar Husi: “Nu sunt pentru tãierea capetelor”

CALCULAT…Si la Husi, oamenii s-au prezentat în numãr mare la vot. Fatã de 10.781 alegãtori, în primul tur, duminicã au venit la sectiile de vot din Husi cu 3.000 mai multi. Ponta a fost preferat de electoratul husean, fiind votat de 55,65%, în timp ce Iohannis a primit ceva mai mult de 45 de procente. Primarul municipiului Husi, Ioan Ciupilan, spune cã alegãtorii români au fost suverani. “Românii si-au ales presedintele, iar noi, politicienii, trebuie sã acceptãm realitatea. Trebuie sã ne vedem mai departe de problemele de zi cu zi, sã le cãutãm rezolvarea. Nu stiu dacã am fi putut face mai mult. Cât timp am pierdut, e logic cã am fi putut, însã eu spun cã am stat pe cele 10 procente din turul I. Acuma, nu sunt pentru tãierea capetelor, vinovati suntem cu totii, nu am gestionat destul de bine situatia”, spune primarul Ciupilan.

Buzatu, un esec usturãtor în Republica Moldova

GHINION CU MOLDOVENII…Pe lângã nemultumirile provocate de votarea din judetul Vaslui, Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui si seful Consiliului Judetean, a suferit o înfrângere usturãtoare si în privinta votului din R. Moldova. Desemnat de Bucuresti sã coordoneze campania electoralã din Republica Moldova pentru Ponta, liderul PSD de la Vaslui a muncit mult în tara vecinã, pentru a-l scoate câstigãtor pe candidatul PSD. La moldoveni, Victor Ponta s-a impus, la o distantã de o mie de voturi. În primul tur, candidatul PSD a obtinut 8.202 voturi, spre deosebire de cele 6.986 ale lui Iohannis. “Am întocmit planul de mãsuri care trebuie întreprins, pentru a sprijini candidatura dlui Victor Ponta la functia de presedinte al României. S-a decis ca toate mijloacele de transport disponibile sã fie mobilizate pentru a facilita deplasarea la sectiile de votare ale tuturor celor care vor sã voteze noul presedinte al României, în turul II. Se vor distribui din timp declaratiile pe proprie rãspundere pentru cei care vor sã se prezinte la vot, pentru a usura procesul electoral. În plus, am stabilit sã fim foarte prezenti în plan mediatic, la televiziunile locale si cele nationale din Republica Moldova, pentru a prezenta ceea ce doreste sã facã dl. Victor Ponta, candidatul PSD la functia de presedinte al României”, anunta Dumitru Buzatu, cu câteva zile înainte de al doilea tur. Ori, duminicã, Klaus Iohannis l-a spulberat pe Ponta în Moldova. Iohannis a obtinut 78,59% procent de vot (27.933 voturi), iar Victor Ponta a înregistrat doar 21,41% (7.610 voturi) în turul doi al alegerilor prezidentiale. La Chisinãu, candidatul ACL la prezidentiale a fost votat de peste 80% dintre cei care s-au prezentat la urne, însã Iohannis a câstigat majoritatea voturilor în toate sectiile de votare din Republica Moldova.

Cine se adunã la ceas de searã?

CLUBUL FALITILOR…Duminicã seara, dupã anuntarea rezultatelor exit-poll la sediul PNL, unde era adunat staff-ul de campanie al liberalilor, douã aparitii surprizã au atras atentia. Damian Ciprian si patronul de la Plantagro, cuplul care a îngropat definitiv fotbalul de performantã la Vaslui, se pupau de zor cu liderii pedelisti, Dan Marian, Mihai Ponea si Ciprian Iftimoaie. Dupã terminarea numãrãtorii paralele, acestia s-au încolonat si au petrecut la barul lui Damian, sãrbãtorind victoria lui Iohannis. Surse din ACL spun cã acolo s-a fãcut planul prin care Dan Marian & gasca vor sã acapareze toate pârghiile puterii din noul partid si au împãrtit deja functiile din judet. Reamintim cã, înainte de procesul decisiv al lui Damian, prin care cerea insolventa firmelor lui Porumboiu, în calitate de presedinte al clubului FC Vaslui, Dan Marian i-a facilitat o întâlnire cu Blaga la Bucuresti. Probabil au discutat despre cum sã-ti falimentezi propriile afaceri si sã lasi statul si creditorii cu ochii în soare. Dan Marian si-a scos si el firma în insolventã, dupã ce a dat un tun de un milion de euro la Garanti Bank.

Comuna Victor Ponta (%) Klaus Iohannis (%)
Albesti 63.05 36.95
Al. Vlahutã 53.80 46.20
Arsura 64.50 35.50
Banca 62.50 37.50
Bãcani 59.41 40.59
Bãcesti 71.25 28.75
Bãlteni 75.55 24.45
Berezeni 69.23 30.77
Blãgesti 68.76 31.24
Bogdana 50.91 49.09
Bogdãnesti 75.83 24.27
Bogdãnita 66.57 33.43
Botesti 69.10 30.90
Bunesti – Averesti 68.96 31.04
Ciocani 48.49 51.51
Codãiesti 61.45 38.55
Coroiesti 68.15 31.85
Costesti 57.81 42.19
Cozmesti 76.82 23.18
Cretesti 66.96 33.04
Dãnesti 70.10 29.90
Deleni 57.32 42.68
Delesti 61.37 38.63
Dimitrie Cantemir 68.28 31.72
Dodesti 65.19 34.81
Dragomiresti 67.19 32.81
Drânceni 57.51 42.49
Duda Epureni 59.28 40.72
Dumesti 74.56 25.44
Epureni 64.17 35.83
Fãlciu 62.12 37.88
Feresti 75.50 24.50
Fruntiseni 64.00 36.00
Gãgesti 64.51 35.49
Gârceni 72.26 27.74
Gherghesti 52.62 47.38
Grivita 52.94 47.06
Hoceni 82.13 17.87
Iana 60.16 39.84
Ibãnesti 80.58 18.42
Ivãnesti 64.19 35.81
Ivesti 59.10 40.90
Laza 64.42 35.58
Lipovãt 71.48 28.52
Lunca Banului 61.59 38.41
Mãlusteni 65.94 34.06
Miclesti 72.00 28.00
Munteni de Jos 61.12 38.88
Munteni de Sus 55.69 44.31
Oltenesti 68.84 31.16
Osesti 64.06 35.94
Pãdureni 73.84 26.16
Perieni 67.92 32.08
Pochidia 54.63 45.37
Pogana 50.31 49.69
Pogonesti 68.12 31.88
Poienesti 54.52 45.48
Puiesti 68.54 31.46
Pungesti 46.16 53.84
Puscasi 62.22 37.78
Rafaila 79.92 20.08
Rebricea 73.48 26.52
Rosiesti 61.78 38.22
Solesti 69.26 30.74
Stãnilesti 54.52 45.48
Stefan cel Mare 82.63 17.37
Suletea 44.98 55.02
Tanacu 74.54 25.46
Tãcuta 55.95 44.05
Tãtãrãni 65.71 34.29
Todiresti 71.71 28.29
Tutova 61.75 38.25
Vãleni 50.39 48.61
Vetrisoaia 69.34 30.66
Viisoara 76.66 33.34
Vinderei 62.82 37.18
Voinesti 76.02 23.98
Vulturesti 67.20 32.80
Vutcani 76.49 23.51
Zãpodeni 74.94 25.06
Zorleni 60.33 39.67
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.