28.6 C
Vaslui
04-iul.-2022

Vasluiul, pe locul doi în topul județelor cu cel mai mare număr de copii aflați în sistemul de protecție specială

STATISTICI… Vasluiul se află pe locul doi în topul județelor cu cel mai mare număr de copii aflați în sistemul de protecție specială, potrivit unui raport întocmit de Asociația Salvați Copiii. Potrivit aceleiași surse, deține a doua cea mai mică rată de ocupare a populației și a doua cea mai mare rată a șomajului din județele din România. În județul Vaslui, 3.220 de copii sunt înregistrați în evidențele serviciilor publice de asistență socială ca având părinți plecați la muncă în străinătate.

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii și 6.850 de adulți, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 124.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Peste 690 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate vor fi integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional

Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul PEPCO România, va întări programul de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă, un fenomen sociologic de amploare, care are consecințe agravate, deopotrivă psiho-emoționale și sociale, pe fondul crizei pandemice pe care o traversăm. „Copiii rămași singuri în țară, pentru că părinții sunt nevoiți să muncească peste granițe, au fost vulnerabilizați suplimentar, în această perioadă de criză sanitară. Mulți dintre ei au trecut prin anxietățile acestei perioade fără să o aibă pe mama alături. Izolarea socială care a fost necesară, pentru a limita pandemia, pe ei i-a marginalizat și mai mult, pentru că și-au auzit părinții doar la telefon”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România. În etapa actuală a programului, peste 690 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate din cinci județe – Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara – vor fi integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional, cu sprijinul PEPCO România. Cel mai mare număr de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate este în județul Suceava. Conform ANDPDCA, în iunie 2021, 7.216 copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Județul Iași se situează pe a treia poziție în ceea ce privește numărul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate: 4.448 de copii. Totodată, Iași continuă să ocupe primul loc în topul județelor cu copii aflați în sistemul de protecție specială.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here