31.7 C
Vaslui
03-iul.-2022

Vasluiul, pe ultimul loc cu cea mai mică putere de cumpărare din România!

SĂRACI… Puterea de cumpărare reprezintă venitul disponibil după deducerea impozitelor și contribuțiilor caritabile și incluzând orice beneficiu de stat primit. Vasluiul este ultimul din țară la acest capitol.

STATISTICĂ… Vasluiul  are o putere de cumpărare cu aproape 50 de procente sub media națională, arată o analiză a companiei de cercetare de piață GfK, care ne classează pe ultimul loc pe țară. Astfel, în anul 2021, românii au avut o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 7.453 euro (620 euro/lună), în rândul populației județului Vaslui a fost de 4200 euro (350 euro/lună).

La fel ca majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, România are un decalaj substanțial între bogați și săraci. București  este lider în top 10. Anul acesta, bucureștenii au o putere medie de cumpărare pe cap de locuitor cu aproape 86% peste media națională, dar totuși cu 8% sub media europeană. Bucureștenii au puterea de cumpărare de peste trei ori mai mare în comparație cu locuitorii județului Vaslui, unde venitul net disponibil reprezintă aproximativ 56% din media națională și puțin sub 28% din media europeană.

Județele cu cea mai mare putere de cumpărare

București, Sibiu, Brașov, Timiș și Cluj sunt zonele unde puterea de cumpărare e cu cel puțin 20% peste media națională, ajungând aproape dublă (plus 86%) în cazul Capitalei. Urmează apoi Argeș, Arad și Alba, unde locuitorii câștigă în medie cu 4-12% mai mult decât cei 7.500 de euro anual. „Plutonul“ județelor dezvoltate este închis de Prahova și Constanța, unde veniturile oamenilor sunt apropiate de medie (plus/ minus 4%).

Vasluiul, pe ultimul loc

La polul opus se află zona Moldovei și Bărăganul, arată raportul companiei de cercetare de piață GfK. Toate celelalte județe însă, în total circa 30, sunt mai sărace, în multe cazuri oamenii având de cheltuială cu cel puțin 20% sub media națională. Cel mai concludent exemplu este cel al Vasluiului, unde oamenii au doar 4.200 de euro anual (350 de euro pe lună), echivalentul a 56% din media națională. Puterea de cumpărare reprezintă venitul disponibil după deducerea impozitelor și contribuțiilor caritabile și incluzând orice beneficiu de stat primit. Cifrele GfK se bazează pe venitul nominal disponibil al populației, ceea ce înseamnă că valorile nu sunt ajustate cu inflația, principala problemă a economiei mondiale în acest an. Harta puterii de cumpărare este o copie fidelă a hărții dezvoltării economice și a investițiilor. Acolo unde sunt cele mai multe fabrici, centre de cercetare sau sedii de firme, și salariile sunt mai mari. În Moldova și în sud-estul țării, cele mai mari investiții în producție sunt în textile, unde fabricile au sute sau chiar peste 1.000 de salariați, plătiți însă de multe ori cu minimul pe economie. Aceste investiții au valoare adăugată mică, iar asta contează cel mai mult în stabilirea salariilor.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Jurista poliției locale face catering, vinde de toate la broscuta srl, fiți mândri, chiar daca se fura și se încalcă legea, cum sa fie putere mica daca la putere sunt oameni mari?

  2. Așa o fi la modul general ,dar la Huși preturile sunt mai piperate decât la Bv.sau Oradea ! Nu știu ce vânzări au comercianții din piață ,dar vad aceleași figuri de vre’o 4-5 ani .Hușenii plecați să lucreze în diaspora ,alimentează această situație de ani buni .Dar ceilalți locuitoriai orașului cum se descurcă ,fiindcă nici locuri de munca nu sunt precum la B.,Cj.Tm.sau Bv .

  3. Nu cred, ca si anii trecuți pariu ca o sa urmeze articole cat de bine e de trait in zona, cum au cheltuit cu cap si ințelepciune divina primarii banii si cum țopăie de nerăbdare romanii plecați sa se întoarcă in raiul vasluian.
    C-asa-i in tenis, cine mănâncă cct de la o vreme începe sa-i și placă

  4. Verificați pe ani.ro declarațiile de avere ale bugetarilor din Vaslui cum își țin bani in conturi, zgârciți, avari și lacomi, jandarmii mai ales

  5. Sa nu va mire acest lucru! Suntem conduși de aceeași oameni,aceeași baroni care și sporesc averile și nu i doare nici in fund decât de ei și de familie lor pozând în falși patrioti atat la nivel local și mai ales la nivel de județ! Deși suntem cel mai sărac județ, avem cele mai mari taxe și impozite, cel mai scump metru cub de apa! Dar ne meritam soarta fiindcă I am votat! Lasa i sa și bata joc ! Bravo lor!

    • Prima dată l-aș bate pe Paval, pe Cristea , buzatu…si alte animale….politice.rapanosii.I as bate cu biciul în piața publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here