-8 C
Vaslui
09-feb.-2023

Vasluiul, printre cele mai poluate judete din tarã

- Advertisement -

PARADOX… În ciuda unei industrii aproape inexistente, judetul Vaslui are un aer foarte poluat. O aratã statistica retelei independente de monitorizare a calitãtii aerului, Airly si Philips România, care plaseazã Vasluiul în topul judetelor cu cele mai ridicate valori ale particulelor care ne îmbolnãvesc plãmânii.  

Conform datelor Airly, în Bucuresti, între 2019 si prima jumãtate a anului 2020, numãrul mediu de zile cu un nivel de particule în suspensie PM2.5 care depãsea normele acceptate de Organizatia Mondialã a Sãnãtãții a fost de 98. În perioada stãrii de urgentã, de la începutul pandemiei, în martie si pânã în iunie 2020, nivelul de poluare a fost semnificativ redus în zonele cu trafic ridicat. În perioada ianuarie – octombrie 2020, top 3 senzori care au înregistrat cele mai mari depãsiri ale valorilor PM 10 si PM 2.5 au fost situati în Bucuresti (Sos. Giurgiului 226A), Brasov (Bd. 15 Noiembrie) si Bucuresti (Sos. Bucuresti Targoviste 22). Conform datelor Airly, cele mai poluate regiuni din tarã, cu valori medii PM10 depãsite, în perioada ianuarie – aprilie 2020, sunt Arges, Bucuresti, Cãlãrasi, Teleorman si Vaslui. Pe parcursul anului 2020, din ianuarie pânã în octombrie, cele mai poluate judete din România au fost: Mures, Covasna, Brasov, Cãlãrasi, Bucuresti si Vaslui.

Un plãmân sãnãtos va avea un risc mai scãzut la dezvoltarea bolilor pulmonare”

Potrivit medicilor, din cauza acestor poluãri, în ultimii ani din ce în ce mai multi copii au dezvoltat boli pulmonare. „Un plãmân sãnãtos, protejat si de substantele dãunãtoare din interiorul locuintei, va avea un risc mai scãzut de dezvoltare a astmului bronsic si va lupta eficient în infectia cu SARS-Cov-2. Studiile clinice au demonstrat cã într-o clasa de 30 de copii, un numãr de 2-3 dintre ei sunt diagnosticati cu astm bronsic, prevalenta fiind în crestere din cauza poluantilor din atmosfera liberã, cât si a celor din interiorul locuintelor, mai ales în primii ani de viatã, reprezentând  triggeri ai simptomelor astmului cu evolutie nefavorabilã, un rãspuns mai slab la terapie, cât si la o dezvoltare necorespunzãtoare a plãmânilor,” spune doctor Veronica Surlea, medic primar pneumologie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.