spot_imgspot_img
spot_img
0.2 C
Vaslui
09-dec.-2023

Veniturile „pe lângă lege” ale bugetarilor vor fi eliminate

- Advertisement -

Stimulentele acordate angajaţilor unor ministere trebuie să dispară şi să fie înlocuite cu un sistem echitabil pentru toţi funcţionarii publici, a declarat noul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, vineri, miniştrilor Finanţelor şi Muncii să nu repete eroarea făcută de predecesorii lor în august, când au acordat stimulente propriilor angajaţi, caracterizând acest gest drept „o sfidare” a opiniei publice.

„A fost o discuţie la Guvern după depunerea jurământului şi împreună cu ministrul Muncii analizăm aplicarea unui sistem echitabil pentru toţi funcţionarii publici. Adică, de exemplu, un consilier din Ministerul Finanţelor trebuie să aibă acelaşi salariu ca şi un consilier din orice alt minister…”, a afirmat Ialomiţianu, întrebat, la Interviurile Gândul, dacă va tăia stimulentele şi sporurile date angajaţilor ministerului de predecesorul său, Sebastian Vlădescu.

Ăsta a fost mesajul preşedintelui şi trebuie pus în aplicare

În continuare, întrebat din nou dacă va tăia stimulentele, Ialomiţianu a răspuns: „Noi trebuie să asigurăm un sistem de cointeresare pentru cei care lucrează în Finanţe, dar sigur că într-o perioadă de criză nu poţi să creezi avantaje unor persoane, mai ales din grădina ta, şi să le ceri la ceilalţi să suporte măsuri de austeritate. Ăsta a fost mesajul preşedintelui şi trebuie pus în aplicare (… ) Analiza se va face în funcţie de ce salarii sunt în Ministerul de Finanţe, că am înţeles că sunt reduse, şi în Ministerul Muncii, comparativ cu alte ministere. Noi trebuie să asigurăm un sistem echitabil şi acest sistem de stimulente trebuie să dispară”.

Pe de altă parte, Ialomiţianu a spus că nimic din ce a fost convenit cu FMI nu va fi modificat şi că s-a revenit asupra eliminării subvenţiilor la încălzire, prevăzută în acordul cu FMI, întrucât nu s-a reuşit încă implementarea unui sistem de acordare a subvenţiilor încât acestea să ajungă doar la persoanele cu venituri mici.

Totodată, întrebat când va intra în vigoare înlocuirea impozitului minim cu cel forfetar, el a arătat că se discută în acest sens despre data de 1 ianuarie, dar ar trebui introdusă „o procedură de forfetar simplificată pentru întreprinderile mici”.

Angajaţii la stat îşi umflau salariile de trei-patru ori, cu ajutorul stimulentelor şi primelor. Funcţionarii primeau un procentaj din impozitele şi amenzile încasate, ajungând să câştige cât un manager de multinaţională. Cea mai mare parte a fondurilor suplimentare sunt alocate netransparent, rămânând ascunse de ochii contribuabililor, care le suportă.

Ce ministere şi-au „stimulat” cel mai mult angajaţii în 2009

Angajaţii din instituţii publice au beneficiat anul trecut de un fond de stimulente care a depăşit 1,1 miliarde lei. Acesta a revenit unui număr de 336.648 posturi plătite, fără ca nivelul câştigului salarial mediu brut total să scadă în majoritatea instituţiilor sub 3.000 lei.

Cel mai mare fond de stimulente a fost destinat Ministerului Finanţelor – 890,7 milioane lei şi Ministerului Muncii – 213,2 milioane lei. Un fond important de stimulente a fost achitat şi în Ministerul Mediului – 13,99 milioane lei, conform unui document al Ministerului Finanţelor.

Alte instituţii care au utilizat un fond de stimulente sunt Ministerul Sănătăţii (3,8 milioane lei), Secretariatul General al Guvernului (2,7 milioane lei), Curtea de Conturi (989.327 lei), Ministerul Administraţiei şi Internelor (728.793 lei), Ministerul Justiţiei (733.952 lei), Ministerul Public (138.717 lei), Ministerul Educaţiei (37.708 lei), Înalta Curte de Casaţie (14.259 lei).

Cele mai mari salarii

Cele mai mari câştiguri salariale medii brute din instituţii care au rezervat astfel de fonduri de stimulente sunt indicate pentru Consiliul Superior al Magistraturii – 9.771 lei, Înalta Curte de Casaţie – 8.753 lei, Curtea de Conturi – 6.255 lei, Ministerul Public – 6.002 lei, Ministerul Justiţiei – 4.626 lei, Secretariatul General al Guvernului – 3.209 lei, Ministerul Administraţiei şi Internelor – 3.161 lei.

Pe lista instituţiilor publice cu cele mai mari câştiguri salariale medii brute se află şi Ministerul Afacerilor Externe (8.059 lei), Consiliul Concurenţei (7.384 lei), Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (6.735 lei), Curtea Constituţională (5.747 lei), Serviciul de Protecţie şi Pază (4.701 lei), Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (4.543 lei), Senat (4.192 lei), Camera Deputaţilor (4.037 lei).

capital.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.