spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Veste bună de 1 Decembrie: presa internațională vorbește despre șansele serioase ale României de a fi, pentru prima oară, nominalizată la Oscar

- Advertisement -

Filmele documentare Acasă și Colectiv se adaugă unei competiții lungi de peste trei decenii, care sporește interesul acordat cinematografiei noastre la a 92-a ediție a premiilor Oscar. De la căderea Zidului Berlinului, de când a aplicat la categoria Film Internațional a Oscarurilor, România nu a reușit să obțină nicio nominalizare.

Acasă e eligibil la categoria film documentar, iar Colectiv la două categorii: film documentar și film internațional, reprezentând România. Deocamdată, cele două filme românești sunt pe lista lungă de sute de pelicule, cu o concurență imensă, din care în februarie 2021 se va anunța mai întâi lista scurtă de 10 filme, iar în martie cele 5 nominalizări la Oscar, pentru fiecare categorie.  Gala este programată să aibă loc pe 25 aprilie în Los Angeles, California.

”Colectiv, o nouă dublă nominalizare  la Oscar pentru cel mai bun documentar și pentru film internațional?”, scrie siteul american de predicții și știri din cinema, Golden Derby. Siteul amintește de filmul documentar macedonean Honeyland,  care anul trecut a reușit nominalizarea la ambele categorii, fără a obține însă un premiu.

Filmul de la categoria internațională reprezintă țara Tot în aceste zile, publicația Indiewire a ierarhizat Colectiv pe locul 3 în primele 20 de filme ale anului 2020, iar revista Time plasează documentarul regizat de Alexander Nanau pe locul 2 în tradiționalul său clasament Top 10 filme ale anului. Prin regulament, față de celelalte categorii ale Oscarului, nominalizarea la film internațional este adresată atât peliculei în sine, cât și cinematografiei țării respective. În cazul României, așteptarea și semnificația ediției cu numărul 93 a Oscarurilor sunt cu atât mai încărcate cu cât, în ultimul deceniu și jumătate, munca unor regizori din valul tânăr, precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu sau Călin Netzer, a primit recunoașterea lumii globale a artei cinematografice, dar nu a reușit să pătrundă în gala premiilor Academiei Americane de Film.
Citeşte întreaga ştire: Veste bună de 1 Decembrie: presa internațională vorbește despre șansele serioase ale României de a fi, pentru prima oară, nominalizată la Oscar

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.