Vești bune: crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița vor primi ajutor financiar

Guvernul încurajează crescătorii de porci prin acordarea unui stimulent în valoare de 1200 de lei pentru fiecare scroafă și 250 de lei pentru fiecare purcel înțărcat.

SPRIJIN… Crescătorii de porci vor putea beneficia de un ajutor de minimis în cazul în care aceștia cresc suine din rasa Bazna și Mangalița. Fermierii vor putea obține 1200 de lei pentru o scroafă și 250 de lei pentru un purcel înțărcat. Valoarea totală a ajutorului pentru anul 2021 este de 700.000 de lei, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii. Resursele financiare se vor asigura de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate MADR pe anul în curs.

Tot mai mulți crescători de porci aleg să crească suine din rasele Mangalița și Bazna, fiind sprijiniți și de programul Ministerului Agriculturii, cu ajutorul căruia pot primi bani pentru fiecare purcel. Asociația crescătorilor de porci autohtoni, din care fac parte circa 200 de fermieri din întreaga țară, anunță că cei care vor să se înscrie în programul de sprijin finanțat de guvern, trebuie să aibă exploatații înregistrate și să încheie un contract cu un procesator. Valoarea totală a ajutorului pentru anul 2021 este de 700.000 de lei, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii. Resursele financiare se vor asigura de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate MADR pe anul în curs. “În ședința Guvernului din data de 07 aprilie 2021 a fost adoptată Hotărârea pentru completarea art.7 din HG nr. 365/2020 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, pentru perioada 2020-2022, precum și a unor măsuri de aplicare a acesteia. Având în vedere necesitatea continuării sprijinirii crescătorilor de scroafe din rasele Bazna și Mangalița, este necesară bugetarea schemei pentru anul 2021, astfel încât să se continue susținerea producției de porci și animale de reproducție. Astfel, prin prezentul act normativ se aprobă valoarea schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2021, respectiv 700 mii lei. Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2021. Potrivit datelor din evidența Agenției Naționale pentru Zootehnie, în Registrul Genealogic sunt înscrise 1030 capete de scroafe din rasele Bazna și Mangalița, deținute de circa 55 de beneficiari”, se arată pe site-ul Ministerului Agriculturii.

sursă: fanatik.ro

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ