spot_imgspot_img
16.7 C
Vaslui
26-sept.-2023

Vești bune pentru vasluienii care stau cu chirie în blocurile ANL

- Advertisement -
CONTRACTE… Chiriașii din aceste apartamente își vor putea prelungi contractul cu Agenția Națională pentru Locuințe pe perioade de câte cinci ani, și nu anual, așa cum se întâmplă în prezent.

PERIOADĂ MAI LUNGĂ DE TIMP… În municipiul Vaslui, Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) a construit în jur de 140 de apartamente, dintre care, în prezent, 96 sunt date în chirie. Potrivit unui proiect de lege vizat la începutul acestei săptămâni de președintele României,  cei care locuiesc în aceste apartamente închiriate își vor putea prelungi contractul cu Agenția Națională pentru Locuințe pe perioade de câte cinci ani, și nu anual, așa cum se întâmplă în prezent.

În prezent, Legea 152/1998 stabilește că prelungirea contractului de închiriere ale locuințelor ANL se face, succesiv, pe perioade de câte un an. Noul proiect de lege prevede că „după expirarea perioadei contractuale inițiale, prelungirea contractului de închiriere se va face, succesiv, pe perioade de câte 5 ani”. În plus, locuințele pentru tineri destinate închirierii se vor putea vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum șase ani consecutivi de la data încheierii primului contract de închiriere către același titular și/ sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condițiile legii, fară ca vânzarea să fie condiționată de vârsta solicitantului și fără interdicție de vânzare sau după minimum un an neîntrerupt de la data încheierii primului contract de închiriere, cu condiția consemnării interdicției de vânzare pe o perioadă de cinci ani în cartea funciară. Regulile actuale stabilesc că locuințele închiriate tinerilor se pot vinde celor ce apar în contractele de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă către aceeași persoană sau către cea în beneficiul căreia s-a continuat închirierea, fără ca vânzarea să fie condiționată de vârsta solicitantului.Conform legii, tinerii sunt persoanele majore cu vârsta de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite de ANL. Măsura ar veni în ajutorul chiriașilor, potrivit inițiatorilor, “în sensul în care valabilitatea contractului pe o perioadă de cinci ani ajută în situația încheierii contractelor de utilități și obținerea vizei de flotant, restul actelor cerute prin legislația în vigoare urmând a fi depuse anual, în vederea reactualizării datelor”. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie publicat în Monitorul oficial.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.