spot_imgspot_img
12.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

Vești șoc pentru vasluienii care au credite la bănci

- Advertisement -
ȘOC… Noile majorări ale ratelor la împrumuturi vor constitui un adevărat șoc pentru vasluienii care s-au împrumutat la bănci

SCUMPIRI… Specialiștii avertizează populația asupra vremurilor care vor veni, mai ales începând cu 1 octombrie. Pe lângă majorarea prețurilor la alimente și energie, o lovitură grea vor primi și vasluienii care au împrumuri în bănci. De asemenea, se vorbește tot mai mult despre majorări ale ratelor la bănci și începând cu 1 ianuarie 2023. Astfel, pentru un împrumut ipotecar pentru care se plătea, lunar, o rată de 1.450 de lei, anul acesta rata a crescut la 1.700 de lei. Dar, începând cu 1 octombrie, aceasta va crește din nou.

Vin vești tot mai sumbre pentru toată lumea, dar mai ales pentru vasluienii care au împrumuri ipotecare. Pe lângă scumpirile la alimente, energie sau rate la bănci, specialiștii vorbesc de creșteri ale acestora începând cu 1 octombrie. De asemenea, noi creșteri ale ratelor sunt așteptate și începând cu prima zi a anului viitor. Astfel, dacă pentru un credit de aproximativ 60.000 de euro, luat anul trecut, se plătea o rată lunară de 1.678 de lei, în urma scumpirilor din acest an, rata a ajuns la 2.048 de lei. Conform specialiștilor, începând cu 1 octombrie, creșterile ar putea ridica rata la 2.833 de lei. Ceea ce va urma va fi o frustrare extraordinară, care se va îndrepta către bănci, împotriva guvernului și a partidelor, iar politicienii vor da vina pe Banca Națională pentru modul în care a gestionat inflația și politica de dobânzi. Explicațiile legate de evoluțiile economice și financiare din lume și de la noi nu vor mai ține. În urmă cu un an, când a fost cea mai bună perioadă de IRCC, băncile au dat credite ipotecare și imobiliare cu toate mâinile. Nimeni nu lua în considerare această creștere de dobândă, care va da toate bugetele celor care au luat împrumuturi peste cap. Problema celor cu credite ipotecare și imobiliare este că nici nu prea au marjă de manevră, pentru că au numai un an de plată la credit, care nici nu s-ar vedea dacă banca ar prelungi scadența în încercarea de a menține rata la fel. Pentru cei care au luat credite în urmă cu mai mulți ani, o soluție ar fi majorarea scadenței cu anii care s-au plătit deja, astfel încât să se păstreze rata, iar creșterea care va urma în trimestrul IV și trimestrul I să fie mai ușor de suportat. Pentru exemplul de mai sus, soluția ideală ar fi ca angajatorul celui care a luat creditul să-i majoreze salariul cu 20% numai pentru a-i acoperi creșterea ratei. Dar este greu de crezut că sunt companii care pot majora salariile de la anul cu 20% în condițiile actuale. Iar acest lucru nu implică și o majorare care să acopere creșterea prețurilor, adică a inflației. Așa că vor urma două trimestre de șoc pentru care lumea nu este pregătită, dar care vor aduce o nemulțumire generală.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.