spot_img
spot_imgspot_img
16.3 C
Vaslui
28-mai-2024

Viaţa mai scumpă cu 7,5% decât acum un an

- Advertisement -

Majorarea TVA de la 1 iulie a condus, în luna august, la o inflaţie-record pentru ultimii doi ani. Cele mai mari scumpiri au avut loc la servicii.

Rata anuală a inflaţiei în luna august a ajuns la 7,58%, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). În august, preţurile de consum au crescut cu numai 0,23% faţă de iulie. Dacă facem comparaţie cu ultima lună din anul trecut, se constată că traiul românilor e mai scump cu 5,66%.

TVA-ul de 24% a avut repercusiuni şi în august

TVA de 24% a avut ca efect în prima lună de la mojarare, adică în iulie, o creştere semnificativă a inflaţiei. Atunci produsele s-au scumpit cu 2,58%. În august, creşterea preţurilor a fost determinată în mare parte de scumpirea produselor alimentare şi a serviciilor, cu 0,38%, respectiv cu 0,41%. Preţurile mărfurilor nealimentare au rămas practic nemodificate, înregistrând o creştere nesemnificativă, de 0,04%.
În categoria mărfurilor alimentare, românii s-au văzut nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru legume şi conserve de legume, care s-au scumpit cu 1,95%, şi pentru citrice şi fructe meridionale, unde preţurile au fost cu 1,7% mai mari.

Alte scumpiri de peste un punct procentual s-au înregistrat şi la ouă, care s-au scumpit cu 1,3% faţă de iulie. Totuşi, preţul ouălor în august a fost mai mic cu aproape 25% faţă de finele anului trecut.

Pe segmentul de servicii, modificări mai importante ale preţurilor au avut loc la apă, canal şi salubritate, care au crescut cu 2,51%, scrie Mediafax. Majorări de peste un punct procentual în categoria serviciilor au mai avut loc şi la transportul urban, care s-a scumpit cu 1,2%.

În categoria mărfurilor nealimentare au avut loc modificări de preţuri nesemnificative faţă de luna anterioară. Dacă ne raportăm la luna decembrie 2009 se observă că cele mai mari creşteri în această categorie au avut loc la tutun şi ţigări (26,16%), combustibili (9%) şi medicamente (7,6%).

Inflaţia va depăşi ţinta BNR

În cazul în care vom avea parte de o toamnă capricioasă, ţinta de inflaţie, modificată recent de BNR, va fi ratată din nou. Patronii din industria alimentară ameninţă că vor mări preţurile la produsele de bază, ceea ce va genera o inflaţie mai mare.

BNR a revizuit prognoza de inflaţie pentru 2010 de la 3,7% la 7,8%, indice apropiat de cel din august de 7,58%.

EVOLUŢIE

Creşterea preţurilor de consum în luna august*(%)

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.