28.6 C
Vaslui
04-iul.-2022

Viața și minunile Sf. Mucenițe Filofteia, “Sfântulița” oltenilor, ocrotitoarea copiilor!

SĂRBĂTOARE… Sfânta Muceniță Filofteia este sărbătorită pe 7 decembrie. Este una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox, având în vederea că ea a trecut la cele veșnice pe când avea doar 12 ani. Numele Filofteia sau Filoteia este de origine grecească și înseamnă “iubitoare de Dumnezeu”. A trăit la începutul veacului al XIII-lea în orașul Tarnovo (Bulgaria). Mama să era o persoană evlavioasă. De la ea a învățat câtă bucurie aduce dragostea față de Dumnezeu și aproapele. Deși mama sa moare, Filofteia nu va uită niciodată îndemnurile ei de a iubi neîncetat.

Potrivit tradiției, Sfânta Filofteia dăruia zilnic săracilor din mâncarea pe care trebuia să o primească tatăl ei la câmp. Orice sărac care îi ieșea în cale era hrănit. Din acest motiv, tatăl rămânea uneori fără hrană îndestulată. Aflând de la cea de-a două soție că Filofteia împarte mâncarea săracilor, se hotărăște să o urmărească. O vede împărțind hrană celor sărmani și neînțelegând milostenia, își lovește fiica cu securea la un picior. Atât de grav a rănit-o, încât și-a dat sufletul. Avea numai 12 ani.

Moaștele Sfintei Filofteia la Curtea de Argeș

Moaștele Sfintei Filofteia au rămas la Tarnovo până în 1393, anul în care Țaratul bulgar a fost ocupat de turci. Pentru a le feri de profanare, moaștele au fost duse la Vidin, iar după câțiva ani i-au fost oferite lui Mircea cel Bătrân (1386-1418). Acesta le-a așezat în vechea ctitorie domnească, cu hramul “Sf. Nicolae”, de la Curtea de Argeș, pe atunci catedrala mitropolitană. Sunt persoane care susțin că moaștele muceniței au venit direct din locul în care ea a fost martirizată de tatăl ei. Potrivit acestei versiuni, trupul Sfintei Filofteia nu a putut fi ridicat decât numai după pomenirea numelui cetății Curtea de Argeș. Însă, potrivit studiilor recente, moaștele ei au venit în Țara Românească după ce au stat o vreme în Vidin. În timpul primului război mondial, moaștele Sfintei Filofteia au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din București, iar după terminarea războiului au fost readuse la Curtea de Argeș. Din 1949 ele se află în paraclisul acestei mănăstiri.

Sfânta Filofteia în tradiția populară

Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, și în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită. În tradiție, Sfânta Filofteia este o sora îndepărtată a Sfântului Ilie. Astfel, ea mai este numită și “aducătoarea de ploi”. Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaștele Sfintei pe timp de secetă, iar tradiția spune că prin mijlocirea ei în față lui Dumnezeu, a plouat și roadele au fost bogate.

Cultul Sfintei Filofteia

Cinstirea Sfintei Filofteia a fost la început locală. În ședința din 28 februarie 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât generalizarea cinstirii ei în toată țara. Slujba proclamării acestei generalizări a avut loc în octombrie 1955, la Curtea de Argeș. Astfel, Sf. Muceniță Filofteia a devenit Ocrotitoarea Țării Românești (Oltenia) așa cum este pentru Moldova Sf. Parascheva. Și, așa cum au fost purtate moaștele Sf. Chiriachi prin județul Vaslui, anul trecut, în aprilie, la izbucnirea cumplitei pandemii de Covid 19, la inițiativa Înaltprea­sfin­țitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, credincioșii din cuprinsul eparhiei s-au bucurat de pre­zența moaștelor Sfintei Muce­nițe Filofteia, care au fost purtate în procesiune prin orașele și comunele județului care dețin spitale. La plecare, chiriarhul locului a rostit două rugăciuni, una pentru încetarea epidemiei și alta către Sfânta Muceniță Filofteia, ocrotitoarea județului Argeș. Ierarhul a rostit și un cuvânt în care a evidențiat că Sfânta Muceniță Filofteia a ascultat întotdeauna rugăciunile credincioșilor. În cadrul procesiunii, racla cu sfintele moaște a trecut pe lângă multe catedrale, biserici și mănăstiri din județul Argeș, fiind întâmpinată cu multă credință de evlavioșii credincioși argeșeni, exact așa cum credincioșii vasluieni au întâmpinat anul trecut procesiunea cu Sf. Chiriachi, a ale cărei moaște se găsesc la Catedrala Episcopiei Hușilor. În vreme de secetă, foamete sau în cazul unor boli molipsitoare, Sfânta Filofteia a fost grabnică ajutătoare prin mijlocirea ei la Dumnezeu.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here