spot_img
21.3 C
Vaslui
04-iun.-2023

VIATA UNUI OM: 103.000 LEI!

spot_imgspot_img
- Advertisement -

Decizie controversata

PLATÃ…. Doar ceva mai mult de 25.000 de euro. Atât au stabilit magistratii Tribunalului Vaslui cã va trebui sã plãteascã societatea Uniqa Asigurãri în cazul tragicului accident de muncã din ianuarie 2010, cãruia i-a cãzut victimã un om nevinovat.

A MURIT DEPARTE DE CASÃ… “De ce mi-ati omorât bãiatul? Unde e crucea lui, criminalilor?”. Lacrimi grele de mamã, în pãdurea Paiu, în primãvara anului 2010, în locul unde un bãrbat de 41 de ani a murit în urma unui tragic accident de muncã. Tragedia s-a produs în ziua de 4 ianuarie 2010, când Ioan Timofte a venit cu colegii de la Neamt, într-un parchet din pãdurea Paiu. Seara, în jurul orei 20.00, acesta a fost prins între remorca unui camion si un vagon de dormit, capul fiindu-i strivit. A fost transportat la Spitalul Judetean de Urgentã, dar nu a putut fi salvat. “În noaptea de Anul Nou, bãiatul mi-a spus cã are doi dusmani printre cei cu care lucreazã, care l-ar omorî oricând. Pe 4 ianuarie, a murit, iar toatã lumea tace. Prin sat se spune cã a fost omorât. Unde e adevãrul?”, spunea, plângând, în mai 2010, Elena Timofte, mama bãrbatului mort. La doi ani de la acele evenimente tragice, s-a dat si sentinta în acest dosar. Soferul camionului a primit o sentintã cu suspendare, în timp ce firma asiguratoare, Uniqa Asigurãri, va trebui sã achite familiei în jur de 1 miliard de lei vechi, din care mama celui decedat va primi 500 de milioane.

Pe 4 ianuarie 2010, Ioan Timofte, din comuna Ion Creangã, judetul Neamt, a fost solicitat de un patron din Roman, la care mai lucrase si în trecut, sã ajute la mutarea unor vagoane de dormit la un parchet în pãdurea Paiu, la Vaslui. Bãrbatul de 41 de ani a plecat de acasã dis-de-dimineatã, stiind cã are un drum lung si dificil, cu zãpadã si gheatã pe drumuri. Spre searã, echipa de muncitori de la Roman a ajuns la Paiu. Masina de tonaj greu în care se aflau a încercat sã se îndrepte spre Chitoc, însã nu a reusit. Fiind gheatã si existând pericolul unui accident, muncitorii si soferul au decis sã se întoarcã din drum. Au încercat sã întoarcã utilajele din mers, însã nu au reusit. În conditii neelucidate, muncitorii au decis sã scoatã cuiul de la vagon, pentru a-l întoarce, folosindu-se de fata camionului. Desi au pus la roti cîtiva butuci de lemn, în momentul în care Ioan Timofte a decuplat vagonul de la camion, acesta s-a miscat si i-a prins capul ca într-o menghinã, între cele douã utilaje. A fost chematã ambulanta, care l-a dus la Spitalul Judetean, unde a si murit. Rudele bãrbatului, în mod ciudat, nu au fost informate în seara respectivã de moartea acestuia, ci abia a doua zi dimineatã.

Mama decedatului a acuzat unele dusmãnii mai vechi

Mama bãrbatului mort în pãdurea Paiu, Elena Timofte, a acuzat ani de-a rândul unele dusmãnii între fiul sãu si colegi de muncã. “Nu bea, era un om bun si cuminte. În seara de Anul Nou (în 31 decembrie 2009, n.r.) am discutat cu el, mai ales cã tat-su murise în martie. Mi-a spus, când am vorbit cu el: “Mamã, am doi dusmani la muncã, care or sã mã omoare în tot ceasul”. I-am spus sã nu se mai ducã, dacã are asa dusmani. Mi-a zis cã mai are de recuperat trei milioane de la patronul la care lucra, un domn Prisecaru, din Roman. Seara, pe 3 ianuarie, patronul l-a sunat si i-a spus sã ajute la mutarea unor vagoane la un parchet de lângã Vaslui. S-a dus dimineatã pe la fratele sãu si a spus cã “Parcã mã trag câinii sã mã duc acolo”. A fost ultima datã când l-am vãzut în viatã”, plânge femeia. Rudele au aflat cã Ioan Timofte a murit în apropierea unei fabrici de cãrãmidã, lângã Vaslui. Fratele mortului a fost sunat abia a doua zi dimineatã. “Fratele meu a murit seara, pe la 8.00, si eu am fost anuntat abia a doua zi dimineata. A venit o masinã de la firma lui Prisecaru si a spus cã fratele meu a decedat. Ne-au spus brutal, fãrã nicio urmã de regret. Le-am cerut sã-mi spunã ce s-a întâmplat si mi-au spus doar “Fratele tãu a murit”. Am fugit la Vaslui. Fratele meu era la morgã. Am vrut sã-l vãd, însã cei de acolo mi-au spus cã nu se poate, cã e desfigurat. A doua zi m-am dus din nou si am fãcut scandal. Abia atunci l-am vãzut. Avea o loviturã la frunte, dar nu era desfigurat, cum mi se spusese. Mi s-a pãrut cã ne ascundeau ceva”, spune Gheorghe Timofte.

Au circulat tot felul de zvonuri

Prin sat, au circulat tot felul de zvonuri. Oamenii spuneau cã Ioan Timofte fusese lovit în cap si cã, pentru a-si masca actul criminal, cei care fãcuserã asta i-au înscenat un accident de muncã. Unul dintre cei care a fost de fatã, Gheorghe Nechita, a spus rudelor lui Timofte cã “am fugit 300 de metri, când l-am vãzut cãzut jos, am încercat sã-l ajut, dar nu mai respira”. Fiind beznã, e greu de înteles cum a putut sã-si vadã colegul cãzut la roata masinii de mare tonaj, de la o distantã de 300 de metri. “Se ascund între ei, cei care au fost acolo. Nu spun nimic, dacã-i întrebi”, spune bãtrâna Timofte. La doi ani de la acele evenimente, magistratii Tribunalului Vaslui au dat si sentinta în acest dosar. “Condamnã inculpatul Herman Gheorghe (soferul camionului implicat, n.r.), la urmãtoarele pedepse: 2 luni închisoare pentru comiterea infractiunii prev. de art.85 al.3 din O.U.G. nr.195/2002 cu aplic. art.74 al.1 lit.a,c, al.2, art.76 lit.e C.pen; 4 luni închisoare pentru comiterea infractiunii prev. de art.38 al.4 teza II din Lg. nr.319/2006 cu aplic. art.74 al.1 lit.a,c, al.2, art.76 lit.e C.pen; 10 luni închisoare pentru sãvârsirea infractiunii prev. de art.178 al.2 C.pen. cu aplic. art.74 al.1 lit.a,c, al.2, art.76 lit.d C.pen. În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b C.pen. contopeste cele trei pedepse aplicate, astfel cã inculpatul Herman Gheorghe va executa pedeapsa rezultantã de 10 (zece) luni închisoare. În temeiul art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei rezultante aplicate inculpatului si fixeazã termen de încercare de 2 ani si 10 luni, conform art. 82 Cod penal”, se aratã în dispozitivul sentintei. Desi asiguratorul, S.C. Uniqa Asigurãri S.A., a încercat sã se sustragã de la plata daunelor morale cãtre familie, judecãtorii nu au fost de acord. “Obligã asigurãtorul S.C. „Uniqa Asigurari” S.A. Bucuresti, în calitate de asigurãtor de rãspundere civilã, la plata urmãtoarelor sume: 3.000 lei cãtre partea civilã Timofte Elena, cu titlu de despãgubiri materiale; 50.000 lei cãtre partea civilã Timofte Elena (mama decedatului, n.r.), cu titlu de daune morale; – 25.000 lei cãtre partea civilã Timofte Constantin Dãnut, cu titlu de daune morale; – 25.000 lei cãtre partea civilã Timofte Gheorghe (fratii decedatului, n.r.), cu titlu de daune morale. Obligã asigurãtorul S.C. „Uniqa Asigurãri” S.A. Bucuresti, la plata cãtre fiecare din pãrtile civile a câte unei sumei de 750 lei, cheltuieli de judecatã( onorariu avocat)”, se mai aratã în sentintã. Soferul camionului, în solidar cu firma Mondosilva S.R.L. Roman, va trebui sã plãteascã sumei de 2.500 lei, cheltuieli judiciare avansate în cursul urmãririi penale si al judecãtii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.