spot_img
16.2 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Viceprimărița cu diplomă falsă, trimisă în judecată. Iată cine sunt martorii din dosar

- Advertisement -

DECIZIE… Judecătoria Vaslui a hotărât să mențină măsura controlului judiciar în dosarul viceprimăriței de la Codăești, Lenuța Damian, acuzată că și-a falsificat diploma de studii. Profesoară de Limba și literatura română la Liceul “Ștefan cel Mare” Codăești, aceasta este acuzată de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată și uz de fals în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, este vorba despre 30 de acte materiale pentru fiecare infracțiune, care au fost comise în perioada 1 septembrie 2009 – 30 noiembrie 2023. Potrivit unor surse, 2009 este anul în care a promovat examenul de titularizare, iar în anii următori a obținut toate gradele didactice. Pe toată durata măsurii controlului judiciar, Lenuța Damian nu are voie să se apropie de martorii din dosar. Aceștia sunt Mihai Rebegea – fostul primar al comunei Codăești, Tatiana Croitoru – fosta directoare a Liceului “Ștefan cel Mare” Codăești, Marin Dragoș – actual director al liceului, Maria Miron – secretara șefă a liceului și Simona Hristea – o profesoară din comuna Dănești, care ar fi absolvit aceeași facultate cu Lenuța Damian. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Vaslui, iar Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a fost chemat ca parte civilă.

Lenuța Damian a fost denunțată de o persoană care o cunoștea bine și care a observat că aceasta se cam încurcă, atunci când este întrebată unde și-a făcut studiile de licență. Deși spunea că a absolvit la Bacău, diploma ei era eliberată de Facultatea de Litere de la Suceava. Varianta acesteia ar putea sta în picioare doar într-un singur caz: facultatea din Bacău, pe care a urmat-o Lenuța Damian, să nu fi avut, la acel moment, acreditare pentru organizarea examenului de licență. Studenții care urmau studiile susțineau examenul de licență la o altă facultate, în cazul de față fiind vorba de o facultate din Suceava. Astfel, se putea întâmpla ca Lenuța Damian să fi urmat o facultate din Bacău, dar diploma ei să fi fost eliberată de o facultate din Suceava. Însă anchetatorii spun că numărul diplomei sale este identific cu al altor diplome emise prin țară, semn că, la mijloc, ar fi o serie întreagă de falsuri.

Viceprimărița nu are voie să părăsească țara fără acordul judecătorului de cameră preliminară

Pe 20 ianuarie, anul acesta, Lenuța Damian a fost plasată sub control judiciar de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui. Procurorii au finalizat cercetările și au înaintat dosarul Judecătoriei Vaslui. Viceprimărița se află, în continuare, sub control judiciar și trebuie să respecte următoarele obligații: “să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemată; să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau instanța cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa – în speță IPJ Vaslui – Serviciul de Investigații Criminale – Biroul de Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemată; să nu depășească limita teritorială a teritoriului României decât cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată; să nu se apropie de martorii din dosar (Rebegea Mihai, Hristea Simona, Miron Maria, Croitoru Tatiana și Marin Dragoș) și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale. Atrage atenția inculpatului Damian Lenuța că, în cazul încălcării cu rea-credință a obligațiilor stabilite de instanța de judecată, măsura preventivă a controlului judiciar va fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive, în condițiile prevăzute de lege”, se arată în decizia Judecătoriei Vaslui.

În urmă cu patru ani, viceprimărița a recunoscut că “a operat modificări în catalogul clasei a VI-a”: “a menționat că regretă situația creată”

Lenuța Damian a mai fost o dată în atenția anchetatorilor. Se întâmpla în urmă cu patru ani, după ce ar fi falsificat notele unor elevi de la școala din Codăești. Atunci, aceasta a recunoscut că a modificat note, însă procurorii au renunțat la urmărirea penală, apreciind că “nu reprezintă interes public”. “În declarația de martor, numita Damian Lenuța, recunoaște că a operat modificări în catalogul clasei a VI-a A și în Registrul matricol 11/2014 la eleva (…) la nota la teză pe semestrul I, media semestrului I, media anuală la disciplina matematică și media generală, trecând la aceste rubrici calificativul 10 (zece) iar, în Registrul matricol, singurele modificări pe care le-a efectuat au fost media anuală la disciplina matematică și media generală anuală din anul școlar 2014-2015 ambele 10 (zece) iar, la disciplina istorie a trecut în mod eronat media 10 (zece), deși aceasta ar fi trebuit să fie 9,50. Totodată, a mai menționat că regretă situația creată și faptul că nu a urmat dispozițiile O.M.E.C. la acel moment, concluzionând că nu a urmărit sub nicio formă avantajarea elevei”, se arată în Ordonanța din 12.07.2019 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui. De asemenea, în același document se arată că eleva în cauză a fost admisă, în urma susținerii Evaluării Naționale (media 9,72) la Colegiul Național Iași, iar “conform unei adrese a acestui liceu, media de admitere a elevei (…) a fost 9,77, doar primele două zecimale ale mediei fiind luate în considerare. Prin urmare, modificările notelor/mediilor la disciplina matematică și trecerea eronată a mediei la disciplina istoria românilor, nu au produs efectiv consecințe juridice în acest sens și nu au dezavantajat o alta persoană în a fi admisă la Colegiul Național Iași. Procurorul de caz a considerat că nu mai există interes public în urmărirea faptei reclamată, raportat la lipsa unui prejudiciului abateri al direct (infracțiuni de pericol), conținutul faptelor și împrejurările concrete de săvârșire a acestora, modul și mijloacele de săvârșire și la existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea urmărilor produse; prin săvârșirea infracțiunilor, precum și în ceea ce privește persoana suspectului, raportat la conduita avută anterior săvârșirii infracțiunilor, la atitudinea acesteia pe parcursul urmăririi penale și la eforturile depuse pentru înlăturarea consecințelor infracțiunilor”, se arată în ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Mare vrăjeală, ies copii analfabeți după asta. Dar ce te faci cu doctori care au trecut că gasca prin apa, aia sunt pericol . Te duci cu durere de gat, iar ei îți taie piciorul, așa de meseriași sunt.

  2. Banuiesc ca ISJ parte civila pentru recuperarea salariilor luate pe nedrept,de a fost trimisa in judecata si are cateva capete de acuzare ,e ca diploma e falsa ,nu?

  3. Are sau nu are diploma? E falsa? E simplu de vazut de e falsa.. ce treaba are actualul director??????? Si nici secretara… ca doar preia .. o copie cf. Cu originalul si daca e cf..cu originalul stampila unui notar? Nici notarii nu pot .. analiza toate actele/ diplomele legakizate… si atunci???

    • Sa mori tu ca acest „Conform cu originalul” este o chestiune formala!!!!!??
      Rolul martorilor este, probabil, de a spune ca au vazut originalul. Ei nu au obligatia sa verifice daca un act este fals sau nu. Daca li se pare ceva suspecta, nu-si un semnatura. Prin semnatura certifica ce au vazut, nu daca actul respectiv este un fals. Suspiciunile sunt reclamate politiei.
      De asta au fost chemati. Ceilalti fac ancheta… procuratura, adica. SI mai ales ca este si simplu. Adrese din partea judecatoriei catre Universitati sau catre Minister si se afla tot…
      Universitatea de la Bacau a fost tot timpul acreditata. Si masterul pe Limba romana, de asemenea.
      Tanti s-a jucat cu focul. Si-apoi, vorba aceea „Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul”… a si mancat-o la limbuță

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.