Victima lui Tibireac de la Vãleni, abandonatã pe câmp douã zile desi nu se mai putea misca

CRIMINALI CU SÂNGE RECE… Unul dintre cei mai mai mari crescãtori de oi de rasã din regiunea Moldovei, Ioan Tibireac, vicepresedintele Asociatiei OvisMold, a ajuns, la sfârsitul lunii aprilie, în spatele gratiilor dupã ce procurorii l-au acuzat cã a aplicat o bãtaie sorã cu moartea unui cioban care se afla pe terenul sãu. Dupã mai multe luni de suferintã, victima a murit. În motivarea deciziei, judecãtorii afirmã cã Tibireac si complicele sãu au actionat cu o “brutalitate extraordinarã prin lovirea victimei în mod repetat cu obiecte contondente. Actiunile acestora coroborate au avut drept consecintã crearea unor suferinte fizice de o intensitate deosebitã, aspect relevat în cuprinsul raportului de expertizã medico-legalã atasat la dosar, în ale cãrui concluzii se mentioneazã cã persoana vãtãmatã “a prezentat leziuni traumatice (…) care au necesitat 150-160 zile de îngrijiri medicale”. Dupã ce o snopit-o în bãtaie, Tibireac si-a abandonat victima în câmp, departe de orice asezare umanã, fãrã posibilitatea de a cere ajutor, fiind gãsitã de cãtre o persoanã necunoscutã dupã aproximativ douã zile.

Pe data de 1 mai a.c., Ioan Tibireac, poreclit Tãrâtã, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, alãturi de un cioban de-al sãu, cei doi fiind acuzati cã au bãtut un cioban de la o altã stânã, care a murit dupã mai multe luni de suferintã. Anchetatorii au stabilit  pe 31 mai 2019, Tãrâtã si complicele sãu s-au nãpustit cu bâtele asupra unui cioban al altei stâni, pe motiv cã acesta din urmã ar fi scãpat oile pe o plantatie de-a lui Tibireac. În urma agresiunii, victima a suferit multiple fracturi la picioare si mâini, ce au necesitat aproape o jumãtate de an de îngrijiri medicale. În luna februarie a acestui an, bãrbatul agresat de Tãrâtã si Gabriel Sãcrieru a murit.

“Am început sã lovim pe acel bãrbat pe care nu-l cunosteam, cu pumnul si cu bâtele din lemn peste mâini, picioare si în zona coastelor”

În motivarea deciziei de a-l trimite pe Tibireac în spatele gratiilor, judecãtorul vorbeste despre specializarea acestuia în sãvârsirea de infractiuni de violentã. “Specializarea inculpatului T.I. în sãvârsirea de infractiuni de violentã rezultã din multitudinea de plângeri prealabile formulate împotriva sa de-a lungul anilor, cu privire la care au fost dispuse solutii de clasare, în urma retragerilor acestora. Manifestarea de vointã a persoanelor vãtãmate în sensul retragerii plângerilor prealabile înlãturã rãspunderea penalã a fãptuitorului, însã nu anuleazã sãvârsirea actelor de violentã”, precizeazã magistratul. Tibireac nu si-a recunoscut fapta în fata instantei, însã a fost dat de gol de complicele sãu. “Desi inculpatul T.I. nu a recunoscut participarea la comiterea infractiunii, declaratia datã de S.G. în calitate de inculpat, la data de 01.05.2020 îl plaseazã la locul faptei pe T.I. conturând activitatea infractionalã a acestuia din urmã. Conform declaratiei inculpatului S.G “am coborât din dubã atât eu cât si T.I. având fiecare câte o bâtã în mânã si ne-am îndreptat cãtre acel cioban. Fãrã a discuta în prealabil, atât eu cât si T.I. am început sã lovim pe acel bãrbat pe care nu-l cunosteam, cu pumnul si cu bâtele din lemn peste mâini, picioare si în zona coastelor”. Dupã ce s-au oprit din bãtaie, cei doi agresori l-au luat pe cioban si l-au dus pe un teren din apropiere, unde l-au abandonat. “Conform declaratiei inculpatului S. G. a fost nevoie sã îl ducã pe vãtãmat pe un drum alãturat întrucât refuza sã se ridice de pc terenul inculpatului T.I si sã plece. Având in vedere leziunile constatate în raportul medical si precizãrile inculpatului S.G. în sensul cã l-au dus de umeri pe vãtãmat, judecãtorul concluzioneazã cã cei doi au procedat de aceastã manierã nu pentru cã vãtãmatul refuza sã plece ci pentru cã acesta era în imposibilitatea de a sc deplasa singur datoritã multiplelor fracturi, inculpatii fiind constienti de gravitatea loviturilor aplicate si a leziunilor produse. Materialul probator confirmã cã persoana vãtãmatã a rãmas timp de douã zile în locul în care cei doi inculpati l-au transportat, pânã când a fost gãsit de un trecãtor si a fost ulterior transportat la spital pentru îngrijiri. Prin faptul cã inculpatii au abandonat victima pe un teren alãturat inculpatului T.I. necirculat de cetãteni sau autovehicule, fiind constiente cã aceasta nu se poate deplasa si nici nu poate anunta pe nimeni despre starea sa, acestia au dat dovadã de o periculozitate si mai mare prin lipsa totalã de empatie fatã de starea victimei si posibilitatea de a i se acorda cât mai devreme îngrijiri medicale” se mai aratã în motivare.

Au actionat cu o brutalitate extraordinarã

Judecãtorul mai aratã cã toate suferintele cauzate victimei au fost amplificate de faptul cã agresorii au abandonat-o pe câmp. “Modalitatea de sãvârsire a infractiunii relevã un nivel de pericol social sporit prin prisma faptului cã persoana vãtãmatã este o persoanã vârstnicã, a cãrei vulnerabilitate este vãditã, inculpatii au actionat cu brutalitate extraordinarã, prin lovirea victimei în mod repetat cu obiecte contondente. Actiunile acestora coroborate au avut drept consecintã crearea unor suferinte fizice de o intensitate deosebitã, aspect relevat în cuprinsul raportului de expertizã medico-legalã atasat la dosar, în ale cãrui concluzii se mentioneazã cã persoana vãtãmatã “a prezentat leziuni traumatice (…) care au necesitat 150-160 zile de îngrijiri medicale”. Suferintele fizice si psihice intense ale victimei au fost sporite de faptul cã a fost abandonat de cãtre fãptuitori în câmp, departe de orice asezare umanã, fãrã posibilitatea de a cere ajutor, fiind în mod fortuit gãsit de cãtre o persoanã necunoscutã”. Pe data de 9 februarie a acestui an, ciobanul bãtut de Tãrâtã si complicele sãu a murit în urma suferintelor provocate de cei doi.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ