DURERE…Pe platoul din fata Hotelului Moldova din Bârlad, pe 20 noiembrie seara, sub picãturile de ploaie trimise din Cer sub forma lacrimilor îngerilor plecati dintre noi, au fost comemorate victimele accidentelor de circulatie. Actiunea a fost organizatã de cãtre Carmen Suciu, membrã a Asociatiei „Nãscutã Înger” din Piatra Neamt, împreunã cu cotidianul nostru, prin Redactia de la Bârlad. Au participat câteva rude si prieteni ai celor din Bârlad sau din tarã, care au dispãrut în mod tragic în accidente rutiere cumplite. A avut loc o slujbã de comemorare tinutã de un preot care s-a rugat pentru sufletele celor plecati prea devreme la Cer, iar un agent al Biroul de Politie Rutierã Bârlad a vorbit celor prezenti de importanta respectãrii regulilor de circulatie, pentru ca numãrul victimelor accidentelor de circulatie grave sã scadã pe soselele din România.
Peste un milion de oameni mor, în fiecare an, în urma accidentelor rutiere. Pentru a atrage atentia asupra acestui fenomen îngrijorãtor, lumea întreagã a marcat duminicã, 20 noiembrie, Ziua Mondialã de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere. Actiunea este organizatã, anual, în a treia duminicã din luna noiembrie. Potrivit datelor ONU, zilnic, peste 3.400 de oameni îsi pierd viata în accidente rutiere, iar alte zeci de mii sunt rãniti si rãmân invalizi pentru tot restul vietii. În România, potrivit Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie, zilnic pe sosele tãrii îsi pierd viata 5-6 persoane, 80% dintre accidente fiind produse în mediul urban, iar 60% sunt din cauza traversãrilor neregulamentare. Specialistii sustin cã peste 85 la sutã dintre accidente se produc din vina conducãtorilor auto. În conditiile în care România ocupã locul doi în Europa în ceea ce priveste numãrul de oameni care îsi pierd viata în accidente rutiere, organizatii din tarã militeazã pentru elaborarea unei strategii care sã ducã la prevenirea acestor evenimente nedorite. Presedintele Centrului de Consultantã pentru victimele accidentelor, Ion Mihail, a precizat pentru mass media cã: „Nu avem aceastã strategie din douã motive: ori nimeni nu stie sã o facã, ori nu vor sã existe asa ceva. Riscurile insecuritãtii rutiere cu care ne confruntãm noi, astãzi, ar trebui sã facã parte si din Strategia Nationalã de Apãrare a tãrii, pentru cã mor atîtia oameni – aproape 2.000 de oameni anual – si atunci nu ar trebui ca autoritãtile sã fie indiferente la acest lucru. Strategia Nationalã Rutierã este în discutie de aproape 20 de ani, însã nici pânã acum nu a fost aprobatã.”.
Bârlãdenii si-au comemorat si ei mortii din accidente rutiere!
Câteva zeci de mame, sotii, frati, tati, surori, prieteni, toti din Bârlad, împreunã cu politistii rutieri din cadrul Biroului de Politie Rutierã Bârlad, s-au adunat ieri la orele 16.00 în fata Primãriei Bârlad si pe platorul din fata hotelului Moldova. Pe platoul din fata Hotelului Moldova, Carmen Suciu, organizatoarea actiunii si fondatoarea Asociatiei „Nãscutã Înger, împreunã cu ajutoarele ei (rude ale celor dispãruti atât de tragic), au aprins în jurul fotografiilor celor morti zeci de lumânãri, marcate cu numele lor. A fost formatã o inimã în jurul pozelor, pentru a simboliza cã cei morti nu au plecat din inimile lor. Preotul Adrian Filimon a tinut o frumoasã slujbã religioasã în memoria tuturor victimelor accidentelor rutiere, în special pentru cei din Bârlad: Mihaela-Angela, Cãtãlina, Ana Maria, Alexandra, Decebal, Dragos-Ionut, Margareta-Cristina, Bien, Ana-Maria, Iulian, Constantin, Gabriel, Liviu-Georgian, George, Unal, Dragos, Stefania, Rãzvan, Laura Ioana, Octavian, Romulus-Remus, Andrei – Nicolae, Valentin, Stefan, Vasile, Vasi, Eduard, Mircea, Bogdan-Gabriel, Ana – Maria, Emanuel, Constantin, Alexandru, Laurentiu si Claudia Chiritã, Mihai Alexandru Marian si multi altii. Dupã frumoasa slujbã religioasã, a vorbit un agent din cadrul Biroului de Politie Rutierã Bârlad, care a precizat cã în tarã, doar anul acesta au fost pânã acum peste 1700 de victime – decedati în accidente rutiere, iar în judetul Vaslui, pânã acum, peste 25 de decese în accidetele rutiere. „Trebuie tras acest semnal de alarmã si toatã lumea sã spunã mai departe, celor dragi, sã respecte regulile de circulatie, sã respecte viata, indifferent cu ce circulã: masinã, motocicletã, bicicletã, cãrutã, utilaje grele si, mai nou acum, trotinete electrice”, a spus reprezentantul Politiei Rutiere Bârlad. Organizatoarea manifestãrii, Carmen Suciu, care si-a pierdut acum câtiva ani, în ajunul Crãciunului, pe sora sa Mihaela (Ella), a vorbit în lacrimi despre tragedia pierderii unui suflet drag, trãgând si ea un semnal de alarmã „Am dorit din suflet sã organizez si la Bârlad o astfel de comemorare. Suntem la cea de a opta comemorare, prima fiind în 2015. La acest eveniment am pus toatã iubirea si lumina sufletului meu, ca sã le putem trimite cãtre îngerii nostri cã nu i-am uitat. Sper sã fie un mesaj pentru toti, viata are prioritate si sã nu mai existe asfalturi însângerate! Îmi doresc ca totul sã fie plin de iubire, sã putem trimite iubirea noastra infinitã cerului, acolo unde ne sunt îngerii!”, a precizat Carmen Suciu.