5.4 C
Vaslui
07-dec.-2022

Victimele schelei din Gara Bârlad, ajutate de un paramedic aflat în timpul liber | VIDEO

- Advertisement -

IRESPONSABILI… Cele douã victime ale incidentului de ieri, de pe peronul gãrii din Bârlad, sunt în afara oricãrui pericol. Femeia de 47 ani, rãnitã de schela si panoul destabilizate de suflul trenului, a suferit contuzii toraco abdominale si un traumatism la membrul superior drept, însã a refuzat sã fie internatã. Cealaltã persoanã rãnitã, un bãiat de 15 ani, si-a continuat cãlãtoria spre Pascani, iar când a ajuns la destinatie, a mers la un spital, unde a primit îngrijiri medicale. Norocul lor a fost cã un tânãr paramedic se afla în acel moment în zonã si a reactionat prompt, oferindu-le primul ajutor. Potrivit unor angajati ai CFR Bârlad, directorul gãrii a încercat sã repare panoul respectiv în regie proprie, fãrã a apela la ajutor specializat. Contactat telefonic de reporterii Vremea Nouã acesta s-a rezumat la a spune doar “sunt la volan, nu pot vorbi, da? Multumesc. La revedere!”.

Incidentul s-a petrecut ieri dimineatã, în jurul orei 10.45, pe unul dintre peroanele Gãrii CFR Bârlad, unde zeci de persoane asteptau sã se îmbarce în trenul InterRegio 1661, Bucuresti Nord – Iasi. La un moment dat, suflul unui tren a destabilizat o schelã si un panou la care se efectuau lucrãri, rãnind douã persoane: un adolescent de 15 ani si o femeie de 47 ani. Majoritatea cetãtenilor prezenti în acel moment au fost pentru o clipã uluiti de accidentul întâmplat, iar dupã ce s-au dezmeticit, au început sã-si verse furia asupra angajatilor CFR adresându-le destule “vorbe de duh”, dar parcã toatã suflarea uitase de ceea ce era cel mai important, victimele accidentului. Din fericire, un tânãr agil si plin de entuziasm, nu s-a pierdut cu firea si s-a dus imediat cãtre victime sã vadã care este starea acestora. Primul pacient abordat era un tânãr în vârstã de 15 ani care a fost lovit la cap si sângera puternic. Tânãrul sãritor, sergent major Popa Gigi, paramedic în cadrul Detasamentului de Pompieri Bârlad, a asezat victima în pozitia de sigurantã si i-a cerut prietenei sale (pe care o conducea la tren) sã îi dea o bluzã din valiza pe care o avea la ea, pentru a opri sângerarea si a încropi un bandaj. Concomitent, a cerut unei femei sã apeleze Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgentã 112 si sã cearã o ambulantã. Între timp, paramedicul bârlãdean a trecut la cea de-a doua victimã, o asistentã medicalã din localitate, care a suferit contuzii toraco abdominale si un traumatism la membrul superior drept. “Dupã abordarea victimei, inspectarea si asezarea acesteia în pozitia de sigurantã, pompierul a sesizat cã femeia care apelase la numãrul de urgentã 112, se pierduse cu firea, astfel cã a preluat tot el sarcina de a oferi toate datele necesare în dispecerat. Dupã numai cinci minute, la fata locului a sosit si o ambulantã tip C apartinând SAJ Vaslui, substatia Bârlad, care a preluat-o pe femeia lovitã în torace. Felicitãri tânãrului paramedic Popa Gigi (24 ani) pentru profesionalismul si dãruirea dovedite in gestionarea acestei situatii de urgentã”, a transmis purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Vaslui.

“Mi-a curs sânge, dar am zis sã continuãm, totusi, cãlãtoria spre Pascani”

Potrivit purtãtorului de cuvânt al spitalului bârlãdean, pacienta de 47 de ani a fost investigatã si diagnosticatã cu contuzii toracice, de umãr si abdominale. “În urma investigatiilor cu computerul tomograf, nu a reiesit cã ar avea leziuni. Este stabilã din punct de vedere hemodinamic, a primit tratament perfuzabil. Medicul chirurg Georgel Oana a dorit sã o interneze în sectia chirurgie pentru monitorizare, dar pacienta a refuzat, asa cã va fi externatã”, a precizat medicul Angelica Gramaticu. Cealaltã victimã, un bãiat în vârstã de 15 ani, era însotit de bunicul lui, fusese sã se înscrie la liceu si astepta trenul sã meargã în Pascani. Cei doi si-au continuat cãlãtoria, însã când au ajuns la destinatia, au mers direct la spital pentru a face câteva investigatii medicale. “Am fost sã mã încriu la Liceul Pedagogic din Bârlad, iar apoi, împreunã cu bunicul meu, ne-am dus sã luãm trenul spre Pascani, unde îmi voi petrece o parte din vacantã. Pe peron, era montatã o schelã, a trecut trenul, a dãrâmat-o si mi-a venit în cap, trântindu-mã la pãmânt. Pe moment, mi-a curs sânge, dar am zis sã continuãm, totusi, cãlãtoria spre Pascani. Când am ajuns, am mers la un spital din oras, mi-a cusut nu stiu ce la cap, mi-au fãcut douã perfuzii si astept rezultatul analizelor”, a declarat bãiatul.

Directorul gãrii a refuzat sã ofere explicatii

Contactat telefonic, directorul gãrii din Bârlad, Mihail Zugravu, a refuzat sã facã orice fel de comentariu despre incidentul de pe peron. Desi initial pãrea dispus la discutii, dupã ce a aflat cã l-am sunat în calitate de redactori ai unui ziar local, acesta si-a gãsit imediat de treabã, închizându-ne telefonul în nas. “Sunt la volan, nu pot vorbi, da? Multumesc. La revedere!” a fost mesajul acestuia. Probabil tot atât de important e si respectul cu care Mihail Zugravu îi trateazã de bârlãdeni, pentru cã potrivit unor surse, incidentul respectiv s-a produs si din cauza lui. Voci autorizate spun cã fostul sef al gãrii din Epureni, numit pe criterii politice sef la Bârlad, fãcea lucrãrile la panoul respective cu angajatii CFR si nicidecum cu o firmã care se pricepe la asa ceva. Numai cã gândul lui la a economisi bani era sã-I coste viata pe doi bârlãdeni. Sã sperãm cã pe viitor, seful Zugravu nu va mai face lucrãri de mântuialã, pentru a mai pune deoparte niste bani

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.