spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
25-feb.-2024

VIDEO | Bazariștii vasluieni s-au mutat în noua locație de peste 4 milioane de euro, neîncălzită pe timp de iarnă (FOTO)

- Advertisement -

SCHIMBARE… După ani întregi de așteptare, comercianții care și-au desfășurat activitatea în vechiul bazar s-au mutat în noua lor “casă”. Cu ochii în lacrimi, mulți dintre ei s-au despărțit cu greu de locul unde și-au petrecut peste 20 de ani de activitate. Pentru ei, bazarul a fost, cu bune și cu rele, locul unde s-au legat prietenii, unde s-au format familii, însă mai presus de toate a fost principala lor sursă de venit. Unii și-au cumpărat un acoperiș deasupra capului cu banii câștigați acolo, alții și-au ținut copiii prin școli, însă câștigurile financiare au venit și cu un cost enorm aproape pentru fiecare dintre ei: sănătatea. Azi, aproape că nu este bazarist care poată să spună că nu suferă de vreo boală din cauza condițiilor pe care a trebuit să le îndure în vechiul bazar, mai ales pe timp de iarnă. Pentru ei, mutarea din aceste zile aduce, în primul rând, speranța că lucrurile se vor îmbunătăți, chiar dacă primul contact cu noul bazar nu a fost chiar cel așteptat. Și asta pentru că noua locație nu are surse de încălzire. Prin urmare, fiecare comerciant va trebui să vină cu reșoul de acasă dacă va dori să nu stea în frig. Chiar și așa, oamenii sunt mulțumiți că nu-i mai bate vântul și nici nu-i mai plouă. Acum, tot ce speră ei este ca vasluienii să le treacă pragul cât mai des, astfel încât prețurile cerute de administrația DAPTO pe închirierea spațiilor să poată fi suportate, iar ei să mai plece și cu ceva bani acasă.

Pe Neculai Spiridon, unul dintre comercianți, l-am găsit ieri în vechiul bazar, dezansamblându-și o micuță vitrină din sticlă, pe care timp de mai bine de două decenii și-a expus marfa. “La începutul lunii decembrie ni s-a zis că până pe 1 ianuarie 2024 avem termen să ne mutăm marfa dincolo, iar aseară ne-am trezit cu lacătul pe poartă. Noi ne-am luat marfa, am făcut cum ne-au zis ei, dar am rămas cu chioșcurile, cu tarabele. Astea sunt tot ale noastre. Până la urmă am găsit înțelegere din partea lor, ne-au lăsat să ne luăm toate aceste materiale, considerate acum deșeuri. Am 25 de ani de bazar, am reușit să prind loc în noua locație și chiar mă bucur că ne mutăm. Cred că va fi o mutare de bun augur pentru că aici te opăreai vara, iar iarna mureai de frig. Din cauza asta eu am făcut reumatism, însă nu caut să dau vina pe cineva. Consider că toți cei care ne-am desfășurat activitate aici ne-am călit într-un fel sau altul. Nici în noul bazar nu e căldură, trebuie să vii cu reșoul de acasă, dar măcar nu te mai plouă, nu te mai bate vântul și mai este ceva: beneficiezi de niște condiții mai umane. mai demne de zilele noastre. Ai o parcare destul de generoasă, ai toalete moderne, e altceva”, ne-a declarat Neculai Spiridon.

Lăsați fără curent

În timp ce acesta își deșuruba vitrina, vecinii acestuia își tăiau tarabele cu flexul alimentat la un generator pe benzină, și asta pentru că, începând de miercuri, în vechiul bazar a fost tăiat și curentul. “E urât cum au decis să se comporte cu noi, pe final de activitate în vechiul bazar. Timp de zeci de ani am plătit chirie aici, lună de lună, iar acum ne evacuează ca pe niște infractori. Puteau să mai lase câteva zile curentul, să terminăm și noi ce aveam de făcut. Nimeni nu lasă tarabele și chioșcurile pentru că sunt ale noastre, noi am plătit chirie doar pe teren, în rest, tot ce s-a construit aici a fost din banii noștri, ai bazariștilor. Unii vând tarabele la fier vechi, alții au găsit clienți prin mediul rural. Chiar ne spunea ieri cineva că ar vrea vreo 3 tarabe din astea, că are găini la țară și ar vrea să le facă un fel de coteț. Altcineva a venit să întrebe de un chioșc, tot pentru a-l duce la țară și a sta în el. Noi, aceste tarabe nu le mai putem folosi pentru că în noul bazar nu te primește cu ele, dar nici nu le putem abandona. Suntem triști că ne-au lăsat fără curent zilele astea și trebuie să facem toată munca asta cu generatoare alimentate cu carburant. Puteau da dovadă de ceva mai multă înțelegere, ca toată lumea să fie mulțumită”, a spus un alt comerciant.

Vechiul bazar a devenit principala țintă a hoților de fier vechi

Zeci de tarabe care zac, deocamdată, abandonate în vechiul bazar au devenit principala țintă a celor care se ocupă cu colectarea de fier vechi și care acționează pe două planuri: unul oficial, celălalt mai puțin oficial. Ziua, când toată lumea e de față, aceștia vin cu căruțele și mașinile și cumpără, la prețuri modice, tot fierul care se vinde. După lăsarea întunericului, când activitatea de debarasare se oprește, “negustorii” sar gardul și iau toate materialele care pot fi strânse la mână, fără a mai plăti ceva pe ele. Terenul putea fi degajat mult mai repede, spun comercianții, dacă nu se tăia curentul, însă Cristinel Nechita, șeful Direcției Administrare Piețe Târguri și Oboare (DAPTO) din cadrul Primăriei Vaslui este de altă părere. Acesta a declarat că toți comercianții știau că pe 31 decembrie 2023 se reziliază toate contractele de închiriere. “Comercianții au fost notificați, pe 1 decembrie, anul trecut, că începând cu data de 31 decembrie 2023 noi nu mai avem drept de administrare aici, în vechiul bazar. În toată această perioadă, ei au avut libertatea să mute marfa dincolo, în noua locație. Mulți dintre ei au preferat să stea aici până în ultima zi, pe 31 decembrie. Probabil nu ne-am fi grăbit, însă în spatele acestei decizii stă și o hotărâre definitivă a instanței, prin care noi suntem obligați să redăm o parte din acest teren Clubului Sportiv “Viitorul” Vaslui”, a declarat directorul DAPTO.

Noul bazar din municipiul Vaslui are o suprafață de 11.454 mp și cuprinde cinci hale cu spații de circulație tip culoar, dintre care o hală cu 56 tarabe și patru hale pentru magazine, cu celule magazine produse nealimentare cu suprafețe de 23,50 mp, 7 celule prestări servicii (18,70 mp), 8 celule magazin (9,00 mp) și 4 magazine alimentare (40 mp). Potrivit lui Cristinel Nechita, din 92 de spații comerciale scoase la licitație, până în prezent au fost date 80, iar la tarabe, din 56, s-au dat 24. În perioada următoare, DAPTO va organiza noi licitații pentru restul spațiilor care nu au fost închiriate. Noul bazar oferă condiții nu doar comercianților, ci și clienților. Vitizatorii vor avea la dispoziție o parcare cu 104 locuri, toalete, dar și spații comerciale unde vor putea mânca și bea. În imediata vecinătate a acestor spații funcționează deja Târgul Auto, care cuprinde o parcare cu 92 locuri pentru mașini mici și 18 locuri pentru mașini mari și spălătorie auto. Investiția totală a fost realizată din banii orașului și s-a ridicat la peste 4 milioane de euro.- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

33 COMENTARII

 1. Pe partea opusă este în fața la Reichmann, Altex…aia de la LIDL…este prima stație publică din Vaslui….in vecinătatea Dedeman…e vai si amar de noi Vasluieni de când am fost conduși de acești ” nababi” au distrus tot în Vaslui….si inca mai distrug…vietile multor generații…chiar imi pare rau ca suntem cei mai nenorociți din țară….pe bune…dar inca nu s-au găsit oameni devotați și competenti….sa faca ceva sa iesim din bezna în care suntem de 34 de ani.pacat.

  • Nu sunt, asa cum nu sunt statii de incarcare electrica la nici o institute a statului in orasul Vaslui. Va mirati ca la noul bazar nu sunt statii de incarcare electrica cand ele nu exista nici macar in cele 2 piete principale care sunt vizitate zilnic de mii de persoane. Toate statiile de incarcare sunt instalate doar la privati in Vaslui. Sunt 11 zone de la privati in care „puhoiul” de proprietari de electrica pot da navala sa-si incarce vehiculele. Sunt 7 statii la vreo 2-300 de metri mai in jos de Bazar in parcare la Kaufland si Funshop. Pe partea opusa tot la vreo 200 de metri mai e o statie la Lidl in parcare. Nu sunt de ajuns alea? Sau nu va tin bateriile cateva sute metri intre statii? Maine, poimaine o sa va plangeti ca nu aveti fire de troleu pe varianta ca a-ti vrea sa va instalati si voi 2 bete la electrica si sa mergeti cu masina pe fir la fel ca troleul.

 2. Se lauda Paval, cu p mic de la Prost…ca face piste de biciclete…a furat de o rupt bani de la vasluieni si o sa plece la plaja în țările calde.nemernic si netrebnic de betivan jegos.huooo hotule.

 3. Asa, si ce nu va convine? De 34 de ani ati stat în bazar în frig neplatind taxe la stat…trecand la profit zero sau chiar minus…acu vreti sa va faca statul loc călduț pe banii platiti de oamenii cinstiti.nici macar asa nu trebuia sa faca…” târgul curului de masini vechi” care încurajează comerțul la negru, încurajează bișnițari sa aduca toate epavele în orașul ăsta care este si asa sufocat de masini….in loc ca dobitocul asta de primar sa încurajeze ca lumea sa cumpere masini noi sau chiar electrice…putea sa faca o grămadă de prize electrice….sunt curioasă daca jegul ala de loc are macar vreo priză de încărcare pentru masini electrice…milioane de euro aruncati degeaba.lumea cumpara masini din fabrica sau de pe internet, nu gunoaie aduse din alte țări.

  • La salariile din Romania, o sa se umple Vasluiul de masini electrice in maxim 2 ani, nu-i asa? Trebuie sa facem statii de incarcare electrica cu nemiluita ca o sa dea navala puhoiul de masini electrice taman in polul saraciei din Romania. In Vaslui sunt deja 11 locatii unde iti poti incarca masina electrica, dar nu cred ca sunt 11 masini electrice inmatriculate in tot orasul.

 4. CRED ca ADEVARUL nu este nici la CONTRIBUABILII din bazar , nici la iubitii conducatori de la PRIMARIE . ESTE SIGUR LA MIJLOC !!!! Ca sa ma faceti pe mine si poate si pe multi VASLUIENI sa va credem , voi cei de la primarie si de ce nu si voi contribuabulii din bazar puneti pe internet REZULTATELE FIRMELOR DUMNEAVOASTRA CU CIFRELE DE AFACERI , PROFIRUL OBTINUT SI TAXELE PLATITE CATRE PRIMARIE PE ULTIMII ANI ( doi-trei )

  • Prietene, nu ai nici o treaba cu mediul antreprenorial. Daca ai avea, ai sti ca la primarie comerciantii din Bazar platesc doar chiria si utilitatile. Eventual platesc un impozit pe cladiri daca au chioscuri. La ANAF se platesc taxele. TVA, impozit pe profit, impozit pe cifra de afaceri, contributii la sanatate, contributii la pensie. Sunt atatea site-uri de unde poti afla ce taxe plateste o firma. Comerciantii din Bazar nu-si permit ca firmele mari sa faca pierderi, ca vine imediat ANAF-ul dupa ei.

 5. Nu mor de frig.facs barmanul legea și aici stau până dimineața la barbut toți din primărie polițiști joaca ei nu au lacăt pe ușă stau până dimineața. Noi nu am incaput de ei că are pe toți la mana acolo joaca barbut la bar

 6. Jegule de Pavel, tu stai in frig in birou😡😡😡 Cum sa te lauzi că dai în folosință bazarul, dar nu ai căldură , in 2023!!!! Unde mai vedeți așa ceva, unde in lume

 7. e pe luna dar numai chiria dar pune la socoteala impozitul care e de 1000 de lei pe an taxa contabilitate impozit la anaf taxa internet entru a avea accesl a casele de marcat etc etc

 8. Mofturi aveti dar mofturile se platesc ,dar ea punetiva case de marcat si dati bonuri de casa ca va junge cat ati jatmanit lumea si statul roman,iar cand nu dati bonuri de casa sa dati amenzi asa cum dau si ceilalti comercianti ,iar adoua oara sa va retraga autorizati de functionare,sa aveti si carti de munca ca voi nu prea stiti ce sant alea etc.

 9. Dorele tu esti ma idiotule…shioparlan, chelbos , betivan, fumator, puturos, handicapat….acu ai ajuns paznic de scoala .sa te pis în ruc nesabuitule.

 10. Asta am remarcat primul lucru și eu. Te trage curentul de te rupe.
  Pe lângă asta, dacă nu există personal pe curățenie, nu știu cât o să reziste budele….

 11. Băååi, fi-mi-ar scârbă de toate „realizărili” lui Pavăl…
  Bani sparți aiurea , oraș pt cei care si-au trăit traiul și-au mâncat mălaiul…
  Pavăl e responsabil pt toți cei care au plecat în lume…
  Nu mai încapi de proștii care postează Copoul și toate panseluțeleeeee….
  Fi-mi-ar scârbă de voi, habarniștilor!
  Nostalgicii drak după comunism, o să muriți cu comunismu-n oase…

  • Chiar ar trebui să știm.. ca …daca ar fi pe luna…la 9 mp ar fi intre 1350-1800 pe cel mai mic pret….am o rugăminte…sa ofere bon fiscal orice comerciant….obligatoriu….au case de marcat?altfel nu ati facut decat sa încurajați evaziunea si hoția.

  • E pe luna. La 9 MP stiu ca s-a dat si cu 110 Ron pe mp, deci aproape 1000 Ron pe luna chiria. La 23,5 mp s-a dat cu 200 de Ron pe mp pe luna, deci 4700 Ron pe luna chiria pe un spatiu. In medie spatiile s-au dat cam cu 80-90 Ron pe metru patrat. Nu-ti platesc firmele mari din piata Traian si din piata Centrala chirie pe mp cat platesc majoritatea bazaristilor. Asta in conditille in care noua locatie a bazarului e asezata la marginea orasului si nu-ti ofera nici o conditie de spatiu comercial modern.

 12. Raiul evazionistilor de la Vaslui s-au mutat în locația noua pe banii statului…..fura cu ajutorul statului

 13. Paval este cancerul acestui oras. A distrus piata centrala si a inlocuit-o cu o panarama, o tampenie de cladire,cu tot felul de tampiti pusi sa administreze acolo….strazile sunt praf, praf, dezastru….strandul l-a distrus, sala sporturilor sta ss cada, stadionul e o ruina, sala de lupte e vai de ea, parcarea de la stadion e inchisa special pentru creierul lui retardat….a facut echipa de fotbal, csm, ca sa aiba de unde sa mai suga niste bani…..un jeg de om, un distrus.

 14. Poate il intrebati pe desteptul care a proiectat bazarul ce s-a intamplat cu stalpii de iluminat din parcarea clientilor. Eu ma tot uit in parcarea aia dar nici urma de stalp de iluminat cum sunt cei de la targul auto. In schimb sunt 8 cismele de apa. Foarte fain. Probabil au comandat 8 stalpi de iluminat si in schimb au venit cismele de apa.

 15. Cam ce așteptări mai putem avea de la primarul inginer Paval cind este vorba de construcții. Bazarul va ajunge precum Autogara, Piața Traian sau Piața Centrală, adică construcții megalomanice comuniste fără avize ISU.
  De asta a si declarat că nu mai candidează. A dat-o cu mucii în fasole rău de tot cu noul Bazar.
  Poate ne spune de ce a durat peste 7 ani construcția bazarului și la dat în folosință taman înainte de alegeri. Presimte cumva primarul Pavăl că până la alegeri jumătate din spațiile noului bazar vor fi neocupate, la fel cum se întâmplă și în Piața Centrală?

  • Vor ramane multe spatii neocupate pana la alegeri in noul bazar, fiindca multi comercianti n-o sa aibe de unde sa dea atatia bani pe chiriile spatiilor care le-au castigat. Noul bazar n-o sa fie vreun corn al abundentei cum spera unii. Nu poti sa vii in Vaslui si dai pe un spatiu comercial facut in batjocura, fara nici o utilitate in afara de current electric, acelasi pret pe metru patrat ca un mall din Iasi. Astia din Primarie sunt momentan super fericiti la preturile pe care le-au obtinut. Probabil ca chiriile incasate din Bazar pe luna ianuarie o sa fie mai mari si decat chiriile din pietei Traian si Centrala combinate. Dar peste cateva luni nu o sa mai fie asa de fericiti. Cei care au chirii mari o sa plece primii.

 16. Nup. O sa reziste mai putin. Toaleta pentru handicapati e singura toaleta decenta din halele pentru comercianti in care chiar poti intra lejer. Celelalte toalete din capatul halelor sunt niste cutii de chibrituri, asa ca mai toti o sa o foloseasca pe cea de la handicapati. Toaletele frumpase de mai sus sunt tocmai la targul auto. Pacat ca nu prezinta poze si cu cutiile de chibrituri de la capatul halelor.

 17. Spatiu comercial modern din Vaslui in 2023 care a costat 4 milioane de euro in care ii bate vantul pe clienti si comercianti fiindca nu sunt USI la hale si in care nu te poti incalzi fiindca nu exista sistem de climatizare. Bravo, Pavale!!! Le-ai dat-o la bazaristi de nu stiu cei cu ei. Ai profitat de faptul ca nu au unde sa se duca si acuma Ii jecmanesti in stil mare. La 150-200 Ron pe metrul patrat cat platesc unii dintre bazaristi pe spatiile din noul bazar, puteai sa le dai macar niste convectoare sa se incalzeasca. In schimb le dai batjocura la maxim. Chiar si daca vor sa-si bage climatizare pe cont propriu, administratia nu-i lasa sa bage macar un cui ca sa nu se strice structura. Ce mai!!!! Preturi de Palas mall, conditii de Vasluiul lui Paval.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.