spot_img
15.7 C
Vaslui
03-iun.-2023

VIDEO | Buzatu a fost uns de romi „mareșal” și, dintr-un exces de slugărnicie, a fost asemuit chiar cu Hitler!

spot_imgspot_img
- Advertisement -
ÎN ATENȚIA ANAF… Pe scenă, de Ziua Internațională a Romilor, dedicațiile au fost răsplătite cu bani negri. Totul s-a petrecut chiar sub nasul polițiștilor și jandarmilor.

SE ȘTIE… De Ziua Internațională a Romilor, Dumitru Buzatu a fost uns de reprezentanții acestei etnii, „mareșal”, adică „cel mai mare în grad de la această adunare”. Înscăunarea președintelui s-a realizat în cadrul spectacolului dedicat acestei zile, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în colaborare cu Asociația Partida Romilor Pro Europa – Filiala Vaslui, cu sprijinul Consiliului Județean și al Primăriei. Sfios, sponsorul Buzatu s-a lăsat măgulit de aprecierile „fraților săi” romi și a recunoscut că în armată n-a fost mai mult de caporal: „ Nu am înțeles ierarhizarea aceasta, cu cel mai mare în grad, că eu în armată am fost doar caporal. Dar având în vedere istoria caporalilor s-ar putea să merite”. Ionel Trufea, prezentatorul spectacolului și un reprezentant de seamă al comunității a bravat, după ce l-a numit pe Buzatu ca fiind cel mai mare în grad și stimulat de spiritul lingușitor a bravat răspunzându-i lui Buzatu: „Și Hitler a fost caporal!”. Președintelui CJ Vaslui, de data aceasta, nu i-a mai plăcut lingușeala și a replicat scurt: „Asemănarea aceasta nu mă onorează”. În prezența unor personalități ale „poporului rom” din județul Vaslui, cum ar fi Șefulică de la Băcești și Bobby Brăteanu de la Bârlad s-a dat startul la petrecere, cu lăutari, manele și dedicații, sponsorizată de CJ Vaslui.

În program, cei aproximativ 150 de spectatori prezenți la eveniment au putut admira dansuri tradiționale rome, precum și un spectacol oferit de Domisong, Fanfara Trandafirilor, Rapsodia Vasluiului, Mariana Stoica, Vasile Zalaru, Policrom, Neluță Neagu & Taraful, Delia Gandore și Ștefania Calofir. Spre finalul concertului, spectatorii au renunțat la nota artistică a evenimentului și au urcat pe scenă, de unde au dat zeci de dedicații, evident contracost. A “plouat” pe lăutari cu mii de lei și sute de euro, bani încasați “la negru”, chiar sub ochii jandarmilor și ai polițiștilor care erau prezenți în Piața Civică din municipiul Vaslui pentru a se asigura că manifestările se desfășoară în condiții de siguranță.

Cum evenimentul a fost sponsorizat cu câteva zeci de mii de lei de Consiliul Județean Vaslui, de pe scenă nu putea lipsi Dumitru Buzatu, președintele instituției, care le-a vorbit celor prezenți de vremurile de restriște prin care comunitatea romă a fost nevoită să treacă. “Mulțumesc organizatorilor pentru invitația de a fi prezent la acest eveniment. Să nu uităm că astăzi ne-am întâlnit aici să sărbătorim Ziua Internațională a Romilor. Este o zi care celebrează o comunitate care nu s-a bucurat întotdeauna de cele mai bune auspicii de-a lungul istoriei. Dimpotrivă, a avut o istorie de suferință, o istorie de praguri greu de trecut și care i-a cauzat mari pierderi umane de-a lungul existenței acestei etnii. Rememorând lucrurile acestea, trebuie să fim prezenți la manifestări care sunt organizate cu prilejul acestei sărbători. Cei din administrație am încercat să facem ca această comunitate să se integreze în ritmurile contemporane. Într-o măsură cred că importantă am reușit să integrăm reprezentanți ai comunității care să fie prezenți în administrațiile locale, în administrația județeană, să participe la luarea deciziilor și, în același timp, să cheme întreaga comunitate romă să se alăture eforturilor de modernizare ale județului Vaslui”, le-a declarat “mareșalul – caporal” Dumitru Buzatu celor prezenți în Piața Civică din Vaslui, în încercarea de a puncta, din nou, electoral. La rândul său, deputatul minorității rome, Daniel Vasile, prezent, de asemenea, pe scena din Piața Civică, a vorbit despre momentul petrecut la 8 aprilie 1971, dată când s-a semnat actul de naștere a Uniunii Internaționale a Romilor. “La 8 aprilie 1971, la Londra are loc primul congres internațional al Uniunii Internaționale a Romilor. Acest congres este prezidat de actorul american de origine romă Yul Brynner. Atunci s-au pus bazele Uniunii Internaționale a Romilor, o organizație nonguvernamentală care figurează astăzi în cadrul Consiliului ONU ca organizație cu statut de ONG cu caracter consultativ în ceea ce vizează politica la nivel planetar legată de romi. Atunci s-a adoptat steagul internațional al romilor, s-au pus bazele limbii romani, limbă standardizată care se învață astăzi în școlile din România, și se stabilește ca actorul Yul Brynner să fie președintele de onoare al organizației. În 2006, în România, deputatul Nicolae Păun, președintele Partidei Romilor-Pro România, propune Parlamentului să adopte Legea nr.66/2006, care vizează ca această dată, de 8 aprilie, să devină Ziua Internațională a Romilor”, a declarat deputatul minorității rome, Daniel Vasile.

Dedicații, fără număr, în centrul orașului: “Pentru cel mai frumos caracter, pentru tăticuțul ei, care-și dă și sufletu’…”

MONDENII… La petrecerea organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, toată “crema” urbei a chefuit. Pe lângă “mareșalul- caporal” Dumitru Buzatu, la eveniment au mai fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean, Ciprian Trifan, directorul DGASPC Vaslui, Dragoș Cazacu, viceprimarul municipiului Vaslui, Lucian Braniște, consilierul local, Alexandru Barbu, primarul comunei Gârceni, Sorin Scutelnicu, primarul comunei Pușcași, Marian Ignat, dar și alte oficialități. Momentul artistic a fost asigurat de mai multe formații de muzică populară și țigănească: Domisong, Fanfara Trandafirilor, Rapsodia Vasluiului, Mariana Stoica, Vasile Zalaru, Policrom, Neluță Neagu & Taraful, Delia Gandore și Ștefania Calofir. Deși trebuia să se desfășoare într-un cu totul alt registru, evenimentul organizat sâmbătă, în Piața Civică din municipiul Vaslui, s-a transformat, spre final, într-o veritabilă paranghelie, unde dedicațiile pentru “tăticuțul Tilică”, pentru “frații plecați afară”, dar și pentru Partida Romilor au curs gârlă, spre disperarea vasluienilor care locuiesc în centrul orașului și care sâmbătă, la amiază, doreau să se odihnească.

Sub ochii polițiștilor și jandarmilor, artiștii care au urcat pe scenă și-au umplut buzunarele cu mii de lei și sute de euro, bani “negri”, proveniți din dedicații. Astfel, de Ziua Internațională a Romilor, autoritățile locale și județene au promovat nu doar “integrarea comunității rome în ritmurile contemporane”, ci și o formă de evaziune fiscală. Dincolo de acest aspect, consemnăm declarația unui cetățean de etnie romă, prezent sâmbătă la evenimentul organizat în Piața Civică. “Aceste petreceri au rolul de a muta atenția de pe adevăratele probleme cu care se confruntă romii din județul Vaslui. Azi, comunitatea noastră e mai divizată ca niciodată, condusă de niște indivizi care ieri erau asistați sociali. Romii din județul Vaslui sunt din ce în ce mai săraci, tot mai afectați de excluziunea socială, numărul copiilor care abandonează școala este din ce în ce mai mare, în timp ce actualii noștri lideri locuiesc în case tot mai mari și conduc mașini din ce în ce mai luxoase. Ăsta e adevărul, iar ca să vă convingeți mergeți, spre exemplu, în Teișoru și vorbiți cu comunitatea de acolo despre ziua noastră internațională. Întrebați-i pe cei din satul Slobozia ce părere au despre această sărbătoare?”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

  1. Niște tigănii ordinare patronate de nea mitică și plătite din banii contribuabililor, care între noi fie vorba , știe că se aproprie alegerile iar gabi cea cu frica de servicii și tudorel zis handi, trebuie și ei să ajungă mareșali nu ?

  2. gloata de asistati social , copii analfabeti = viitorii asistati social si niste sefi care fura fondurile europene pentru integrare sociala

  3. Vasilica… ex. Deputatul a rupt tiganimea-/liderii in 4. .Raducanu..Bobii, sergiu si cu lupu. Siiii mai nou.. buzatu se aoropie de AUR alta formatiune a romilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.