5.4 C
Vaslui
07-dec.-2022

VIDEO | Cum sunt luați în râs vasluienii în timp ce instituțiile de control dorm pe ele! (FOTO)

- Advertisement -
AUTORITĂȚI FĂRĂ AUTORITATE… Firme de prin toate colțurile tării câștigă licitații la Vaslui, încasează zeci de milioane de lei și pleacă, lăsând în urma lor niste lucrări de mântuială. Acest lucru nu s-ar întâmpla dacă instituțiile de control și-ar face treaba și ar verifica, zilnic, calitatea lucrărilor și nu doar la final, când se face recepția lor.

BĂTAIE DE JOC… În luna mai a acestui an, o mașină de gunoi din municipiul Vaslui a rămas blocată într-un șanț, pe strada Dimitrie Sturza. Incidentul nu s-ar fi produs dacă angajații firmei care s-au ocupat cu înlocuirea țevilor de apă ar fi stabilizat solul cu ajutorul unui compactor. Zilele trecute, după ce au înlocuit alte țevi de pe strada 23 August, angajații aceleiași firme au omis din nou să compacteze solul, deși șanțul pe care l-au săpat avea o adâncime de cel puțin 4 metri. Speriați că pământul s-ar putea lăsa oricând, provocând incidente poate și mai grave ca cel din luna mai, locuitorii blocurilor din zonă au cerut muncitorilor să nu mai sară pentru etapa de compactare, în zadar însă. După ce discuțiile s-au aprins, greii din firma responsabilă cu lucrarea au părăsit șantierul, poruncindu-le muncitorilor să continue astuparea șanțului fără să compacteze pământul nici măcar cu o bătaie de lopată.

Tratați cu indiferență de inginerii firmei, vasluienii au pus mâna pe telefon și au sunat la redacția ziarului Vremea Nouă, dar și la instituțiile care ar trebuie să verifice calitatea acestor lucrări. La fața locului au ajuns doar redactorii ziarului, inspectorii precizând că vor veni și ei, dar “zilele viitoare”. “Degeaba vin zilele viitoare pentru că până atunci, băieții aștia acoperă tot șanțul. Nu e posibil să faci o asemenea lucrare, să nu compactezi deloc solul și nimeni să nu te tragă la răspundere. E sfidare pe față la adresa noastră, a tuturor vasluienilor. Pur și simplu își bat joc de noi. Să ai un șanț adând de aproape 5 metri și să nu compactezi pământul deloc, așa ceva eu nu am mai văzut. Și eu sunt constructor, am lucrat pe șantierele din Anglia unde aveam lucrări asemănătoare, dar acolo erau controale aproape în fiecare zi. Din 30 în 30 de centimetri era obligatoriu să compactăm solul. Se luau probe din pământul cu care asutpam șanțurile, dacă nu era suficient de tasat repetam toată operațiunea. Aici, nici vorbă de așa ceva. Gândiți-vă că adâncimea șanțului fiind de 5 metri, degeaba îl compactezi puțin la suprafață. Cu timpul acel pământ se va lăsa. Se va întâmpla asta când băieții ăștia vor fi plecați de mult din oraș și după ce primăria va asfalta șanțul ăsta. După ce va pune asfalt, vor apărea gropi și nimeni nu va ști de unde. Ei în loc să prevină astfel de situații, în loc să vină acum în controale, ne trimit pe noi, cei care semnalăm problemele astea, de la Ana la Caiafa, până te fac să te lași păgubaș“, ne-a declarat proprietarul unei case din zona respectivă.

Din păcate, lucrări de mântuială ca cea de pe strada 23 August se întâlnesc peste tot în oraș. Muncitorii Aquavas, în capul cărora se sparg toate oalele, atrag atenția că adevăratele probleme vor apărea abia după ce firma responsabilă cu modernizarea și extinderea rețelei de apă va termina lucrarea și va pleca din oraș. Reamintim că în data de 18 aprilie 2019, societatea Pfeiffer Timișoara a început lucrările din cadrul proiectului de extindere și modernizare a rețelei de apă și canal din municipiul Vaslui. La nivelul municipiului reședință de județ, lucrările constau în extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă pe o lungime de 65 kilometri și extinderea și reabilitarea sistemului de canalizare pe 72 kilometri. Pe lângă orașul Vaslui, lucrările la sistemul de apă și canal au vizat și suburbiile Moara Greci, Viișoara, Rediu și Brodoc. Investiția s-a ridicat, în momentul semnării contractului, la suma de 74 milioane de lei fără TVA, iar proiectul trebuia terminat în anul 2020.

Altă firmă, alt șantier, aceleași lucrări de slabă calitate

În ultimele săptămâni, de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare din municipiul Vaslui se lucrează asiduu la relocarea liniilor de înaltă tensiune. Alt șantier, altă firmă, aceleași probleme. Ele au fost semnalate și de consilierul județean, Marius Arcăleanu, într-o postare pe rețelele de socialziare. “Vasluienii suportă, din nou, un șantier pe una dintre arterele principale ale orașului, bulevardul Ștefan cel Mare. De data aceasta, este vorba despre relocarea liniilor de înaltă de tensiune. Din nefericire, executivul nu ne-a oferit prea multe informații. Nu știm care este scopul lucrărilor, cât vor dura sau dacă soluția aleasă este cea mai potrivită. Nu știm nici măcar dacă aceste lucrări au legătură cu proiectul extinderii liniilor de troleibuz, nefuncționale până în prezent. Lipsa de transparență nu este, însă, singura problemă. Am vizitat șantierul și am observat neajunsuri foarte mari: săpăturile sunt haotice și nu respectă adâncimea șanțului, cablurile de forță se află în același șanț cu conducta de apă și, foarte important, spațiile verzi întreținute cu zeci de milioane din banii vasluienilor sunt distruse de materialul excavat. În aceste condiții, este clar că executivul se face vinovat de faptul că managementul calității este absolut neglijat și, de asemenea, că acest proiect beneficiază de o comunicare publică precară”, a scris Marius Arcăleanu. Lucrările de pe strada 23 august dar și cele de pe bulevardul Ștefan cel Mare arată că probleme sunt nu doar cu firmele de construcții desemnate să implementeze aceste proiecte, ci și cu instituțiile de control din oraș. Din păcate, Vasluiul seamănă, în această perioadă, cu un sat fără câini, unde fiecare constructor face ce-l taie capul fără ca nimeni să-l tragă la răspundere.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

 1. Vezi ca esti pe langa …..aquavas este subordonata total primariei, este un alt „front” de supt bani. Primarul este vinovat 100%, dar pe el il doare in palarie, doar nu au spart la el la Munteni. O sa refaca strazile in an electoral, sa va ia ochii voua, la fraieri. L-am votat si eu, cu gandul ca e capabil. Nu e. Face doar jocuri murdare si pentru cash cat mai mult.

  • nea Vasile, cred ca nu stiii sau nu intelegi cum stau lucrurile si ganditi provincial! Aquavas este o institutie societate pe actiuni cu diversi actionari, printre care si primariile din judet. Daca d-voastra credeti ca un procentaj de aprox 10% insemna subordonare totala primariei Vaslui va inselati 90%. Oricat de mult miar place sau displace Paval, un singur om nu are cum sa fie implicat si gasit vinovat de tot ce merge rau, ci intreg aparatul din subordinea sa si/sau tot aparatul administrativ judetean( ie CL, CJ, deconcentrate si agentii). Referitor la partea cu ‘voua, la fraieri’, prin simplu fapt ca ati mentionat exprimarea unui vot in vafoarea lui PV arata ca suferiti de un ‘fraierism cronic’ si sunteti manipulabil in si din directii rosiatice. Pace!

 2. Pai bun,și străzile cine le repara înapoi(sau cand)?! Ca au lăsat prăpăd în urma lor,au pus pietroaie în gropi și p-aci ti-i drumul…

 3. Primărie incapabilă să gestioneze situația!
  S-a surpat un șanț și am rămas cu mașina suspendată la Brodoc!
  Nu ai cu cine sa discuți: nici de la primărie,nu mai vorbesc de la firma asta fantomă care trimit pe teren niste muncitori angajați ce habar nu au ce să facă! Daca au probleme, dau telefon unui șef care….îi lămurește ce au de făcut!Verbal!

  • Dorele, nu vreu sa te contrazic intr-u totul, dar nu primaria e prima de luat la suturi, ci beneficiarul lucrarii Aquavas, pe urma supervizorii (dirigintii), pe urma constructorii (aiurelpfeiffer) si la urma si cel mai autoritar ISC VS. Dupa astea vine si autoritatea primariei ( nu ca le-as lua apararea tuturor indolentilor de colo branisteni, balanescieni paraschiveni, adormiteni s.a.). Cu toate aceste institutii nu trebuie vorbit, ci trebuie scris cu capslock sicu numere de inregistrare, deci dati reclamatii pe toate email-urile de contact ale acestora, doar asa se mai sgaraie suprafata. Nu se raspunde, mers mai sus (prefectura, ministerul fondurilor europene, comisia europeana).
   Si ca sa intelegi ce pregatit este beneficiarul, verificati site-ul aquavas la declaratii de avere/interese si la rapoartele de activitate sustinute de directorii pusi de rosii preaiubiti.
   Daca nu se revolta vasluiul in scris, restul e cancan si isi merita soarta cu varf si indesat.
   PS: danut-o frumusete rara sa nu faci intindere!…
   PPS: Acesta este un pamflet, tratati-l ca atare! sau nu..sau cum vreti..

   • DA…. ai perfectă dreptate , așa este… Aquavas bătaie de joc în TOT județul VS… doar este protejat de cineva de acolo de mai sus ….oare cine să fie, cin să fie ?????!!!!!????? știe cineva ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.