24 C
Vaslui
03-iul.-2022

UPDATE: Tânărul din Focșeasca a fost trasferat la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași

SALVATOR… În urmă cu câteva zile, Fănel (foto dreapta) s-a transformat într-un supererou. El este cel pe care un băiețel în vârstă de 6 ani, victimă a unui incendiu, îl va vedea pentru tot restul vieții nu ca pe un om simplu, ci ca pe un om cu super-puteri.

UPDATE: MUTAT… După trei zile de tratament la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, Andrei Rusu a fost transferat, în sfârșit, la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, unitate care are cinci paturi destinate marilor arși. Tânărul a fost transferat la Iași cu ambulanța de Terapie Intensivă Mobilă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, starea sa fiind în continuare critică. Bărbatul a suferit arsuri pe 55% din suprafața corporală după ce vinerea trecută a intrat în locuința cuprinsă de flăcări pentru a-și salva copiii.   

Eroul din Tăcuta, care a intrat într-o casă cuprinsă de flăcări pentru a salva un copil: “la ce folos, dacă acum nu sunt locuri în spital?”

DEZNĂDEJDE… David Ștefan este un tânăr simplu care locuiește în Focșeasca. Viața lui nu iese din tiparele unui om obișnuit. Cu toate acestea, în urmă cu câteva zile, Fănel s-a transformat într-un supererou. El este cel pe care un băiețel în vârstă de 6 ani, victimă a unui incendiu, îl va vedea pentru tot restul vieții nu ca pe un om simplu, ci ca pe un om cu super-puteri. Redactorii ziarului Vremea Nouă l-au rugat pe Fănel să-și amintească tot ce s-a întâmplat vineri seara, când casa vecinilor a fost cuprinsă de flăcări.Tânărul a sărit imediat gardul, unde a găsit-o pe mama băiețelului strigând după ajutor. În secunda următoare parcă a fost îndrumat de ceva mai presus de frica lui sau de rațiune să intre în locuința incendiată. “Andrei, vecinul meu, tocmai scosese fetița și pe celălalt băiețel. Atunci mama copiilor a strigat la mine că mai este un copil înăuntru. Am intrat doar cu gândul că trebuie să-i salvez viața micuțului, nu m-am mai gândit la altceva”, spune tânărul din Focșeasca. Băiețelul pe care l-a scos din flăcări este internat acum la Spitalul Sf. Maria din Iași, unde a suferit deja două intervenții chirurgicale. Medicii fac eforturi supraomenești pentru a-i salva viața, însă prognosticul este extrem de rezervat, deoarece copilul are arsuri și ale căilor respiratorii. Din nefericire, surioara lui în vârstă de trei ani nu a mai putut fi salvată. În stare foarte gravă se află și tatăl copiilor, care este intubat și ventilat mecanic în secția Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean Vaslui. La două zile de la incendiu, autoritățile statului român nu au reușit să-i găsească un pat în secțiile de mari arși din țară, motiv pentru care s-a luat în calcul transferul său la o clinică din străinătate, însă până acum s-au primit doar răspunsuri negative.

Tragedie fără margini, vineri seara, în satul Focșeasca, comuna Tăcuta, acolo unde locuința familiei Rusu a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul se pare că a izbucnit de la jarul căzut din sobă pe linoleum. În câteva secunde, văpaia a cuprins casa, în care se aflau trei copii. Andrei, tatăl micuților, a intrat înăuntru pentru a-i salva, în timp ce mama a rămas afară, strigând după ajutoare. Vecinii au auzit țipetele și au sărit să ajute, fiecare cu ce a avut la îndemână. În tot acest timp, tatăl a scos doi copii afară din casă, apoi în sprijin i-a sărit un tânăr, care a intrat în flăcări și l-a salvat și pe al treilea. La scurt timp, părinții au urcat copiii într-o mașină și au plecat spre Centrul de Permanență din Codăești. Pe drum au alertat la 112 serviciile de urgență. La fața locului au fost trimise trei ambulanțe, din care una cu medic. După ce victimele au fost evaluate de către echipajele medicale, s-a stabilit că Andrei Rusu, tatăl micuților, a suferit arsuri de gradul II și III pe 50% din suprafața corpului; fetița de 3 ani – arsuri de gradul II și III pe 60% din surprafața corpului; băiatul de 6 ani, arsuri de gradul II și III pe 10 % din suprafața corpului; băiat de 10 ani, arsuri de gradul II și III pe 20% din suprafața corpului; în timp ce mama copiilor a suferit un atac de panică. Toate cele 5 persoane au fost transportate după stabilizare la UPU Spitalul Vaslui, unde, din nefericire, fetița de 3 ani a pierdut lupta pentru viață. Medicii de la SJU Vaslui au decis să-i transfere pe ceilalți doi copii la Spitalul Sf. Maria din Iași, în timp ce Andrei Rusu a fost intubat și internat în ATI, în stare gravă.

Casa familiei Rusu s-a transformat într-un furnicar, întreaga comunitate a sărit în ajutor

Ieri după-amiază, în jur de 15 persoane, rude și oameni din sat munceau cot la cot la refacerea locuinței familiei Rusu. În timp ce unii văruiau pereții care fuseseră înnegriți de fumul toxic, alții spălau mobilierul și tot ce a mai putut fi salvat din interior. Dând dovadă de o solidaritate cum rar mai vezi în aceste zile, oamenii au reușit să strângă și o sumă de bani, cu care au înlocuit o parte din electrocasnicele făcute scrum. “Ajutăm și noi cum putem, însă nimic din ce facem aici nu va conta dacă Andrei și copiii nu vor fi salvați. Și așa durerea e foarte mare după ce fetița a murit, nu vrem să ne gândim la ce e mai rău. Ne rugăm bunului Dumnezeu să-i facă bine pe băieți și să se întoarcă sănătoși acasă. Printre cei care văruiau prin casă se afla și David Ștefan, tânărul care vineri seara a intrat în flăcări pentru a-l salva pe unul dintre copii. Acesta ne-a declarat că fapta sa va fi în zadar dacă autoritățile nu vor depune toate eforturile pentru a-l salva pe Andrei și pe cei doi băieței. “Eu sunt vecin cu această familie, locuiesc la casa de alături. Am venit într-un suflet când am auzit țipetele. Când am ajuns în fața locuinței, vecinul tocmai o scosese pe fetiță din casă. Reușise să scoată doi copii. După ce a scos-o pe cea mică, a așezat-o lângă mama ei. Vecina a strigat la mine că mai este un copil înăuntru, așa că nu am stat prea mult pe gânduri. M-am gândit doar că viața acelui băiețel trebuie salvată. Atât. Am intrat, bucătăria era cuprinsă de flăcări. Am reușit să ajung în camera cealaltă, unde l-am văzut pe băiețel învelit într-o pătură, stând pe pat. L-am apucat cu tot cu pătură și l-am scos afară. Acum ajutăm cu ce putem pentru că greul nu a trecut. Fetița trebuie înmormântată zilele următoare. Sperăm ca ceilalți să se întoarcă cu bine acasă. Autoritățile statului să facă toate demersurile pentru a le salva viața.Victimele incendiilor trebuie să primească tratament cât mai repede. Vecinul e internat și acum la Spitalul din Vaslui pentru că în țară și în străinătate nu se găsește un pat și pentru el, în spitalele de arși. Guvernanții ar trebui să facă în așa fel încât să avem mai multe locuri în spitale pentru victimele incendiilor”, a declarat David Ștefan, eroul care și-a pus în pericol propria viață pentru a salva băiețelul de șase ani.

Tatăl copiilor nu are loc în spitalele de arși din țară și străinătate

Sora lui Andrei Rusu

Veștile care vin din spitale nu sunt deloc pozitive. Sora lui Andrei ne spune că la două zile după incendiu, statul român nu a fost capabil să-i găsească acestuia un pat liber în secțiile de mari arși, pentru a primi tratamentul adecvat. “Am vorbit cu medicii de la Vaslui, care au fost extrem de rezervați în privința prognosticului. Mi-au spus că șansele ca Andrei să supraviețuiască sunt foarte mici pentru că arsurile sunt grave și întinse pe o suprafață mare a corpului. El a intrat în casă, a reușit să scoată doi copii, dar era ars totul. Pe moment nu a simțit cât de grav este, probabil din cauza adrenalinei. Abia în mașină, în timp ce era transportat la Vaslui, a văzut ce a pățit. Acum e intubat la Vaslui, iar în țară nu sunt locuri în secțiile de arși. Sun de 3-4 ori pe zi la COSU (n.r. Centrul Operativ pentru Situații de Urgență) pentru a-i face transferul în străinătate, dar până acum răspunsurile au fost negative. La noi, în Vaslui, au fost făcute toate demersurile, s-au urmat toate procedurile, din păcate nu se găsește nicăieri un loc liber pentru el”, ne-a declarat sora lui Andrei Rusu. Cât despre situația celor doi copii, Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, a declarat că starea lor se menține critică deoarece aceștia prezintă și arsuri de căi respiratorii, ceea ce reprezintă un factor agravant.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here