spot_img
spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
30-mai-2024

VIDEO| FOTO| Profesorii din Vaslui protestează în centrul orașului în cea de-a patra zi de grevă generală. Se scandează „demnitate” și „unitate”

- Advertisement -

MITING… Profesorii din județul Vaslui au ieșit în stradă în cea de-a patra zi de grevă generală. Aceștia protestează în centrul orașului, unde se află și Instituția Prefectului, reprezentantul Guvernului în teritoriu. Cadrele didactice scandează „demnitate” și „grevă generală”, iar pe pancarte au scris mesaje precum „Fără școală lumea nu ar avea clasă”, „Prioritatea zilei: educația”, „România educată: ai carte, nu ai parte”, „Fără educație, moare orice nație”.

Liderul Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui a spus că profesorii protestează, în primul rând, pentru „recâștigarea respectului și demnității de categorie socio-profesională”: „Protestăm pentru statutul nostru socio-profesional, pentru demnitatea noastră, a cadrelor didactice. Nu ne așteptăm neapărat la un câștig imediat , dar se pare că Guvernul refuză să țină cont de un lucru: este vorba despre poziționarea noastră, a cadrelor didactice în grila de salarizare. Reprezintă acel element fundamental privind importanța socio-profesională  a categoriei pe care o reprezentăm, și anume a dascălilor. Este o bătaie de joc situația la care am asistat ieri, mă refer la ședința de la Guvern de cinci ore. Cei cinci miniștri nu au putut veni decât cu niște vouchere pentru formare profesională, noi de ani de zile plătim cursurile de formare profesională din banii noștri personali. I-am explicat domnului ministru Boroș că aceasta este, de fapt, o obligație a oricărui angajator din România, nu să ne-o arunce nouă acum, ca și cum ne-ar acorda mare lucru. Formarea profesională ar urma să fie plătită printr-un proiect european, adică printr-o șmecherie a Guvernului României. O formare profesională pe care să ne-o plătească doar anul acesta, de la anul neștiind ce va fi. Noi suntem aici, la protest, ca să ne recâștigâm respectul și demnitatea de categorie socio-profesională”, a declara președintele Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui, prof. Sorin Țiplea.

Revendicările sindicaliștilor: majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate

Angajații învățământ cer majorarea salariilor în conformitate cu importanța socială a muncii prestate. “Salariul profesorului debutant trebuie să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”, au transmis sindicaliștii din învățământ. Celelalte revendicări ale sindicaliștilor sunt: instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii; renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

67 COMENTARII

  1. La gradinite salarii de 6000 lei , lla educatoare agramate ,cu facultati facute in weekend si mai vor mariri salariale ? Sa se faca mariri in functie de performante ,asa ar lua doar 20% din profesori.Cu 15 ore pe saptamana lucrate ,vacante si libere cu nemiluita , au salarii pe masura acum.

    • Dacă plătiți pregătiri e problema voastră. Nu mai dați vina pe profesori. Fără educație, moare orice nație!

      Dacă m*-ta te-o făcut prost, prost rămâi, și e mai bine să taci!

    • Sa ne aratati statul de funcții, pentru toate categoriile in parte și vedem dacă va sustinem . Nu va agățați de debutanti sau de necalificați ca să obțineți salarii mai mari. Știm că aveți 5000 -7000. Ne jigniți pentru ca nu prea va merge.

      • M*-ta are 5000 în ea. Un profesor cu 25 ani vechime are 4500 de lei. Umilitor. Iar cică cel analfabet are 10000 de euro

    • Bravo bă! Bagam8as ceva în voi p*soților și inculților analfabeți ce habar n-aveti pe ce lume trăiți. Să stați cu o familie de întreținut un an pe salariul minim pe economie și să mai comentați vreo unul atunci.
      N*iba să vă ieie de idioți ce sunteți
      TOȚI

  2. daca iesim in strada si noi parintii care platim pregatiri ???? Voi fi de acord cu aceste revendicari cand Mihaila va plati impozite pe banii obtinuti din pregatirea facuta cu japca

  3. FIECARE CATEGORIE SOCIALĂ ÎȘI CERE DREPTUL PENTRU CEEA CE A MUNCIT.
    DAR MULTE DINTRE CADRELE DIDACTICE DIN ZIUA DE AZI NU MAI AU NICI UN CUVÂNT DE SPUS IN INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT. ELEVII LI SE URCA IN CAP, SUNT JIGNIȚI, BA CHIAR LOVIȚI ȘI SCUIPAȚI UNII. NU ȘTIU SA ADOPTE UN REGULAMENT DE ORDINE INTERIOARĂ CU STRICTEȚE ȘI SA ASIGURE LA RESPECTAREA ACESTUIA FARA ALTE COMENTARII. PUNCT. NU-L RESPECȚI SA FII EXCLUS DIN MEDIU. ALȚI ELEVI POATE VOR SA FACĂ CEVA CU VIATA LOR NU SA ASISTE LA COMPORTAMENTUL UNOR VIITORI DEȚINUȚI. ELEVII VIN LA ȘCOALA CU TELEFOANE SCUMPE, ȚINUTE NEADECVATE, CU ARME ALBE ASUPRA LOR, DROGAȚI, BĂUȚI ————-> rezultatul ministerului învățământului.
    Așa ca stimabili lucrători in cadrul învățământului propun ca dvs sa fiți plătiți in funcție de rezultatele pe care le aveți, de elevii buni ce ies din mâinile voastre. Restul e cancan.

  4. Întrebare: aveți curaj să afișați pe baner , nota obținută la concursul de titularizare? 80% dintre dv. ați dispărea de la miting. Pentru cei care și-au obținut postul pe merit, Respect !

    ,

  5. Va meritati soarta.
    Pe bune ca da.
    Cu o asa presa locala si asa troli la comentarii nu ma mir ca ajuns Vasluiul tinta batjocorii nationale.
    Lipsiti total de unitate, lipsiti total de empatie, dedicati conceptului ,,sa moara capra vecinului„, vanatori de barfe si cancanuri, nefacand nimic pentru aproapele lui, absorbanti de ,,informatii„ de la Realitatea, Antena si alte stifturi de televiziuni…
    Pot continua la nesfarsit….
    Pacat de aia 1/1.000 din locuitori care mai au puterea sa tina capul drept.
    Pacat ca va negati valorile.Multe, putine, cate sunt.
    Pacat ca va lasati influentati de orice ,,cacat„ de informatie fara a o filtra prin ratiune.
    Pacat nu ganditi cu capul vostru.
    Pacat ca in loc sa sustineti oamenii din Vaslui sa urmeze o cariera in invatamant, pentru viitorul copiilor vostri, voi ii blamati in masa o categorie profesionala importanta pentru viitor, prin cateva cazuri, care nu sunt reprezentative.
    Pacat ca toti absolventii vor fufi, si asta e realitatea, cat mai departe de Vaslui.
    Chiar am cunoscut OAMENI in Vaslui.
    Chiar m-am bucurat ca i-am cunoscut.
    Ca popor ar trebui sa ne protejam viitorul.
    Copii sunt viitorul.
    Educatia lor.
    Siguranta ca exista un viitor si pentru ei aici.
    Merita sa investesti acum pentru viitor?
    Merita sa cerni neghina de grau?

    • N-am văzut nici o garanție de genul, doar vrem, vrem, vrem
      N-am văzut vrem – contra ceva nicăieri
      N-am văzut, dam banii înapoi daca nu facem ce am promis
      De ce i-am susține când noi vom plăti pretențiile astea prin taxe noi sau mărite ?
      Lor o sa le convină si o sa aibă cu ce din salarii mărite dar noi ?

      • Exact ce spuneam.
        Capra vecinului.
        Nu sunt profesor.
        Plătesc 45,1% statului din toate veniturile mele.
        Pentru ce?
        Vreau ca aia 6 %, sau mai mult sa fie alocați educației.
        Pentru garanția actului de calitate trebuie sa te bazezi pe faptul ca atunci când un om e lipsit de grija zilei sau lunii viitoare va presta din pasiune.
        Asta trebuie sa atragem în educație. Pasionați de lucrul cu copii.

          • Nu-l baga in seama pe Thufir.
            Un bosorog.
            Ce ne poate spune noua un bosorog?
            Esti fata desteapta care ca, surprinzator, stie sa faca difenta intre 45,1 si 41,5 privind datoriile catre stat la venituri.
            Woooowwww….
            Neasteptat….
            Propunerea mea e sa lasi bosorogii aia si sa te alaturi Confederatiei.
            In Confederatie avem drepturi egale…
            Nu ca obositii aia ce bat piua pe nisip, viermi, stimulente….
            Join to us….
            P.S. Nu ne cauta.

        • Bai Thifir de unde îți câștigi veniturile ? Ca nu prea știi cat plătești statului ! Dacă ai fi fost privat ai fi știut dar nu ești!

          • Cool.
            In sfarsit cineva stie cat ia statul din venituri.
            Aproape jumatate……si e folosit functie de interese mai presus de educatia populatiei.
            Apropo de actul de calitate.
            Nu. Pe termen scurt clar ca nu.
            Dar pe termen mediu si lung sunt sigur ca e posibil.
            Mai sunt pe ici, pe colo, chiar si la voi in Vaslui, oameni dedicati educatiei.
            Chiar sunt.
            Putini, dar buni, buni rau de tot.
            Pentru ei, oamenii dedicati m-am ,,trezit eu sa postez.
            Da stii ce?
            Ai macar care-s aia?

        • Sa avem pardon, unde vedeți capra vecinului ?
          Noua nu ne da nimeni salarii pe „vrem” trebuie sa faci ceva la un standard/performanta, vrem mai mult doar când facem mai mult sau mai performat, vedeți vreo similitudine cu cerințele profesorilor?
          Daca ar fi exista vreo condiție de performanta ei ar trebui acum sa dea bani înapoi nu sa ceara, la noi când nu faci scade salariul, sau ești dat afara, acolo nu se întâmplă nimic.

          • Domnu` Duda.
            Eu, personal,doresc sa-mi postati aici, proiectia dumneastra privind invatamantul din Romania pe termen scurt, mediu si lung, toata proiectia avand ca si referinta standard/performanta mai sus enuntate de Dvs…
            Propun ca si termene:
            scurt: 6 luni
            mediu: 3 ani
            lung: 6 ani
            PS Va rog sa nu uitati sa bugetati costurile…..

          • Eu vad o singura rezolvare la învățământ, fără costuri mari (nu ne permitem taxe noi sau măriri de taxe in economia deja sufocata) cu efecte imediate nu 3, 6 luni.
            Șters tot si de la capăt, nu se poate merge așa înainte, redistribuirea veniturilor in sistemul educațional e obligatorie, sunt exagerat de mari diferențele intre profesori, grade, sporuri, etc, iar debutanții vor avea probleme si mai mari daca nu se schimba
            Acum profesorii cer procente si doar o bucățică va ajunge la debutanți porcul întreg li iau ceilalți având salarii mari procentele alea le dublează salariile, la un moment dat porcul ala va ajunge cat 2 porci la ceilalți iar debutantul doar o copita
            Se poate copia sistemul german cu diferențele de grade A11, 12, 13, 14, dar pentru ca sistemul german sa funcționeze si in Romania el trebuie raportat la economie, raportat la economia de aici ii faci profesorului Gradul 11, 12, 13, 14, iar mai departe măririle salariale trebuie făcute doar in sume fixe pentru a se păstra diferența intre profesori, sa nu se ajungă cum e astăzi, unul moare de foame si altul vacante in Tahiti dar protestează ca sunt salarii mici, ca sa mai ia, dublul sau triplu cat i se da debutantului

          • Așteaptă măririle atunci, stați pe lângă un copac, poate cresc bani in copaci si va pica si vouă 60% fără nici o obligație, doar sa-i culegeți.
            Tot n-ați priceput ca nu sunt bani, tot din cauza voastră, dar o sa pricepeți pana la urma când nici împrumuturi n-o sa mai poată lua, la cat de escroci sunt ăștia sigur va dădeau daca aveau de unde, mai ales ca vin si alegerile.

          • Nu bate câmpii deloc. Chiar a punctat foarte bine. Bravo Duda ! Foarte bine punctat. Felicitari

          • Profesorii stau cam prost la economie . Intram acuși in recesiune și ei vor majorari de salarii , cand ei au cate 6000. Necalificatii au salarii mici dar nici n-au făcut o facultate în materia pe care o predau. Debutantii nu au vechime , toți am trecut prin asta. Ce ar vrea? Salarii de director?

    • Știi ce salarii au unele cadre didactice ?
      Au 5000, 6000 chiar 7000!
      Nu te uita la debutanti !
      Ești cumva cadru didactic ?
      Crezi ca numai în invatamant sunt OAMENI ?
      Am văzut cativa in poze care au SIGUR 6000-7000!
      Nu va este rușine?
      Alte tari intra in recesiune și voi vreți salarii mărite!
      Nu ne mai jigni ca nu putem gândi cu capul nostru !
      Sunteti precum politicienii care ne cred prosti !
      Nu suntem prosti ,din păcate pentru voi .
      Va legați de debutanti ca să vi se mărească salariil !

      • MMMMMMMM…
        Ana…..chiar stiu….
        Stiu salariul unui paznic de la scoaal…
        Stiu ca are nevoiue de al de mii de atestate…
        stiu
        stiu cat ia o fememeie de serviciu din liceu caT DE CAT JUDETEAN

      • Nu mai manca ciuperci cu sumele alea, vezi că un salariu mediu în învățământ e undeva in 3.000-3.300 lei !
        Sunteți extraordinar de aberanți !

  6. Doamnelor profesoare/invatatoare si domnilor profesori / invatatori , aveti grija sa nu va scuipați unul pe altul când strigați în Piata Civica!!

  7. La Colegiul Cuza din Husi mai este dna profesoara din Basarabia care preda…ghiciti ce?
    Limba română, mai fratilor!
    Habar n-are…ferească Dumnezeu de ce s-a ajuns!
    Cati bani vor acum ? Renunță la vacante..de vară, iarna, de Paști…Doamne fereste…au tupeu ….si cei mai multi dintre ei sunt varză pregătire..la titularizare iau note de 2 și 3
    Puținii profesori de buna calitate nu ies in strada si pentru aia, tot respectul!

    • Probabil cunoaste limba romana mai bine ca tine.
      Daca vrei calitate, plateste.
      In educatie nu merge cu ,,ieftin si bun„.
      Chiar nu merge.
      Nu-ti convine, mergi si plateste la particular.
      Tu fiind Husi, cunoscator, ce preferii?
      Vin la pet sau Zghihara?
      Ce platesti, aia ai…

      • Ce va mai luați apărarea intre voi cadrele didactice!! Daca un cadru didactic este agramat , nu contează. Daca suntem noi , contează. Nu va convin salariile ,
        mergeti si predati în privat !

  8. Continuati greva cat doriți ! Nici copii cadrelor didactice nu o sa dea BAC-ul , nici ei nu o sa termine anul , nici la facultate nu o sa se ducă! Eu v-as lasa sa faceți greva pana nu mai puteți ! E penibil sa iesi la greva cand una dintre cerinte este majorarea cu 60% .

  9. Sa le fie rusine!!!!
    Sunt niste personaje in Piata Civica care conform declaratiilor de avere au castigat peste 10000 lei lunar si cu toate acestea indraznesc sa faca greva pentru majorari salariale.
    Daca sunteti obiectivi ca si publicatie va rog sa cautati aici – http://declaratii.integritate.eu/ – numele unor profesori pe care ii vedeti ca se dau de ceasul mortii si sa vedeti cati bani castiga de la stat ( asta fara eventualele meditatii)

    • Asa e … căutati Nane Crizantema Daniela, Bălan Doru Remu, Lupu Alina si mulți, mulți altii pe care îi vedeti in fotografiile de la miting.

    • Este si vina jurnaliștilor, ca n-au publicat grilele de salarii. Sa vadă lume exact ce venituri au și dacă se justifica majorarea cu 60 %.

  10. s-au gasit si ei sa faca greva cand tre sa dea astia BAC UL …i a trimis nenea buzatu sa faca alarma degeaba . se vede ca la nici unul nu le pllace sa stea acolo in soare , in loc sa stea in cancelarie la o tigara si o cafea

  11. Am și eu o întrebare. Profesorul de educație fizica (în termeni populari de SPORT) ce salariul are? Cred ca are o intensa activitate neuropsihica

    • PROFESORUL DE EDUCAȚIE FIZICĂ CÂȘTIGĂ MAI BINE DECÂT UN MANELIST CELEBRU.DACĂ VREȚI SĂ CÂȘTIGAȚI LA FEL CA UN PROFESOR VĂ PUTEȚI DEPUNE DOSAR PENTRU A PARTICIPA LA TITULARIZARE.ODATĂ INTRAT IN SISTEM O SĂ SCOATEȚI DIN PROPRIUL BUZUNAR CÂTEVA SUTE DE LEI PENTRU A VĂ CUMPĂRA MATERIALE.DACĂ AJUNGEȚI IN MEDIUL RURAL SĂ VĂ PREGĂTIȚI O SAPĂ SĂ VĂ AMENAJAȚI TERENUL.VĂ DORESC MULT SUCCES!

  12. În mare parte, niște idioți! O grevă fără sens la care participă mai mult educatori, învățători și profesori de școli generale, care nu spun nimic despre performanțele lor. Da. Și partea financiară contează, dar mai presus este calitatea actului educațional, a ceea ce a ajuns învățământul. Și asta nu are nicio legătură cu salarizarea ci cu mentalitatea. De ce faceți greva acum și nu în toamnă? Să nu porniți anul școlar următor. De ce vă bateți joc de copiii care așteaptă să-și dea examenele la timp și să plece în vacanță? Copiii vor simți ca dvs. greviștii le-ați furat vacanța.

  13. Dacă s-ar tăia 10% din pensiile speciale din Românica , ar fi asigurată o creștere salarială de 10 procente , pentru toți cei care lucrează în sistemul de învățământ românesc. Dar , Ciu-Cio + Iohannis nu vor și pace . Ei asigură salarii și pensii nesimțite doar lipitorilor de afișe, obedienților, baronilor locali, miilor de secretari de stat, consilieri, și alte lighioane , de prin ministere, celor din parlament și multor angajați (iarăși câteva mii), de prin nu știu ce agenții și direcții fantomatice (membri de partid) .Rușine să vă fie hoților !!

    • De ce numai celor din învățământ? Credeți ca un elev cu burta goala da rezultate la invatatura? Dar pe dvs. nu va intereseaza. Timpul trece , leafa merge. Ca invata sau nu invata elevii , pentru unele cadre didactice , nu reprezinta nimic. Sunt alte categorii defavorizate .

      • Atunci să se taie cu 50% pensiile speciale , ciucă, dar și judecători , procurori , milițieni, militari, grefieri ,parlamentari, să aibă 9000 de lei în loc de 18000 , cât ia ciucă și să vezi atunci cum sunt bani și pentru celelalte categorii sociale.

        • protestați sa se taie specialele atunci
          iar daca e pe cinstite ale voastre tot n-au cum sa crească , deveniți voi speciali
          de aia si faceți tot circul in loc sa susțineți debutanții sa li se mărească doar lor salariile, ca ei sunt cu probleme nu voi, dar ăștia sunteți, așa ați făcut totdeauna

          • Anonimule , explica-ne și noua dacă sunt profesori fara studii superioare de specialitate în domeniul pe care îl predau . Cei care nu au studii SUPERIOARE de specialitate în domeniul pe care îl predau , dacă exista, nu pot fi considerați profesori.

          • Eu ,nu știu să existe profesori de matematică, care să predea limba română sau viceversa, cel puțin în ciclul preuniversitar . Însă există parlamentari, angajați prin primării, consilii județene și alte instituții guvernamentale care au, diplome falsificate, doctorate plagiate, școli făcute prin cine știe ce universități fantomă , înființate tot de ei și la care predau tot ei.

          • Întotdeauna au fost victime ! O sa ajungă încet încet sa-i depășească pe speciali.

        • Bă v-au îndobitocit cu pensiile astea speciale .. alea se iau din alt coș iar cei din justitie, armata si ordine publica au pensii de serviciu ( nu speciale) pentru că au niste limitari de drepturi in timpul activitatii .. cretinule

          • Se iau de la bugetul României, sau există un buget paralel pentru leprele care tocmai le-ai enumerat.

  14. Nu ii cred
    Guvernul sa refuze orice compromis pana ne prezinta salariile din scoli, complete nu prostii, nu de asta protestează ?
    Nu avem nevoie de încă o categorie de speciali, sunt destule

  15. Doamna Alina Danda, va rugam sa faceți rost de grilele de salarizare ( salarii plus sporuri) ale cadrelor didactice , ale tuturor , și sa le publicați . Nu mai înțelegem nimic. Unii spun ca doar debutanții au salarii mici , alții ca si ceilalți cu vechime și grade au salarii mici, alții ca au salarii mari. Vrem sa vedem grilele de salarizare , sa vedem care-i adevarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.