spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

VIDEO | La Fălciu, localnicii se plâng că apa de la robinete nu e bună de băut, primăria dă asigurări că e potabilă!

- Advertisement -
NEMULȚUMIRI… Primarul comunei Fălciu, Neculai Moraru, spune că s-au făcut lucrări la magistrală, dar sătenii se plâng că nu au fost anunțați și așa au ajuns să bea apă cu impurități

CONTRAZICERI… Vasluienii care locuiesc în zona rurală a județului, unde există rețele de furnizare a apei în sistem centralizat, nu beneficiază de apă potabilă la robinet din cauză că verificările făcute de Direcția de Sănătate Publică Vaslui arată neconformități în calitatea apei. În unele zone, apa este contaminată cu nitriți, nitrați sau clor, în timp ce în altele examenul microbiologic a relevat prezența în apă a unor bacili coliformi, Escherichia sau enterococi. Potrivit datelor oficiale, în anul 2019, la nivelul județului Vaslui, doar comuna Delești avea indicatorii de potabilitate în parametri normali. Într-o altă comună, Fălciu, analizele de laborator efectuate de DSP în 2019, au înregistrat depășiri la indicatorii: bacterii coliforme, E.coli, enterococi. Situația nu s-a îmbunătățit de atunci, spun oamenii, care ieri ne-au trimis un video și mai multe poze cu apa din sistemul centralizat, o apă care nu poate fi folosită nici măcar la spălatul hainelor. Conducerea primăriei recunoaște că zilele trecute s-au făcut mici reparații la magistrală și e posibil ca din cauza asta calitatea apei să sufere modificări, însă dă asigurări că atunci când nu se intervine la sistem, apa este cât se poate de potabilă.

Prin Legea apei potabile, statul român se obligă să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată. Legea prevede analize periodice ale apei din rețele, realizate atât de operatori (primării sau firme private), cât și de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din fiecare județ. Aceeași lege stabilește parametrii de potabilitate a căror depășire este interzisă, acest lucru însemnând că apa poate pune sănătatea oamenilor în pericol. În zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți.

“Nu spun că apa nu e bună de băut ca să nu o ieftinească”

Ieri, în comuna Fălciu, apa care curgea la robinete avea o culoare gri-maronie și un miros suspect. Petru, unul dintre săteni, a trimis pe adresa redacției Vremea Nouă mai multe poze și un video, încercând astfel să arate că apa e departe de a fi potabilă. Iată ce a declarat acesta. “Chiar și acum mă uit în găleată și nu îmi vine să cred ce văd. Nici nu știm ce se întâmplă. Am fost la primărie, am cerut părerea celor de acolo, dar se pasează responsabilitățile de la unul la altul, de zici că e țara lui Papură Vodă. Nu există niciun anunț prin care cetățenii acestei comune să fie informați că apa nu este bună de băut. Iar problemele astea nu sunt de acum, ci de câțiva ani, dar oamenilor le este frică să vorbească. Am întrebat niște consilieri de la primărie, să ni se spună cum stă situația cu apa din sistem, iar ei au spus că nu e conformă. Tot ei ne-au spus că apa care nu e bună pentru consum ar trebui să fie mai ieftină și din cauza asta nimeni nu anunță că nu e potabilă, să nu o ieftinească. Iar lumea o bea așa. Însă avem bătrâni, avem copii care nu se uită să vadă ce curge în găleată. Zilele astea, apa de la robinete zici că vine direct din Prut. Face și un fel de spumă care cu siguranță poate cauza diferite boli”.

“S-au făcut lucrări la magistrală, însă apa e potabilă”

Tot luni l-am contactat telefonic pe Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, pentru a-i cere un punct de vedere referitor la problemele cu care se confruntă consătenii săi. Acesta ne-a declarat că Fălciul are sistem de furnizare a apei încă din anul 2005, iar apa este potabilă atunci când nu se fac reparații. “Știm despre ce este vorba, a fost o intervenție la magistrala de apă. S-a făcut o groapă ca să se poată lucra în jurul ei și atunci a intrat apă murdară în sistem. Până se curăță instalația, ea va curge așa. Instalația a fost reparată vineri seara, în prezent n-ar trebui să mai fie probleme. În plus, calitatea apei este monitorizată de către DSP. Noi avem buletin de analiză, în fiecare lună se iau probe, la ora actuală, apa din Fălciu care curge prin sistemul centralizat este potabilă”, ne-a declarat edilul comunei Fălciu. În urmă cu doi ani, analizele efectuate de Direcția de Sănătate Publică Vaslui în comuna Fălciu arătau depășiri la indicatorii: bacterii coliforme, E.coli, enterococi și duritate în localitățile Bogdănești și Fălciu, amoniu, clor rezidual liber în satul Fălciu și bacterii coliforme, E.coli, enterococi, duritate și fier în satul Rânzești.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.