spot_img
21.7 C
Vaslui
09-sept.-2024
spot_img

VIDEO | La Huși, în ferme, se câștigă la cules de cireșe mai bine ca în Spania la căpșuni: 100 de euro pe zi

- Advertisement -

 

INCREDIBIL… Cine spune că în România, în agricultură, nu se câștigă bani, să vină pe Valea Prutului, în județul Vaslui. Aici, într-o livadă de cireși am întâlnit oameni care câștigă pe zi câte o sută de euro, la cules de cireșe. Ei sunt plătiți la cât muncesc. Fermierul care deține această livadă îi plătește cu 10 lei pe găleata de cireșe culese. Într-o astfel de găleată încap 7 kilograme de fructe, iar un om harnic, așa cum avea să ne relateze Nicu, poate culege între 45 și 50 de găleți pe zi. Și nu cu trudă, ci relaxat. Nicu ne mai spune că împreună cu soția sa pleacă acasă cu 1.000 de lei pe zi și este foarte fericit. Lucrează la această livadă 3-4 luni pe an și banii îi ajung pe toate cele 12 luni. Haideți să facem un calcul. Luna iunie are 25 de zile lucrătoare, fără duminici. Câte o sută de euro pe zi, înseamnă 2.500 euro net în mâna pentru Nicu. În patru luni acesta câștigă 10.000, fie că merge la cules de prun, măr, cireș sau face alte treburi prin livadă. Îi convine să nu mai plece în străinătate la cules de fructe și spune că acolo ești considerat sclav. “Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de 7 ani nu mai plec la muncă în afară”. 

Un tânăr recent întors acasă, nu mai vrea să plece la muncă în străinătate: “aici câștigăm la fel, ce rost are?”

Am vorbit cu alt tânăr. Cam același lucru. Acesta culege 40 de găleți pe zi, soția mai puțin între 20 si 30. Dar el este mulțumit. A venit de puțin timp în străinătate și spune că la Vaslui e mai bine. Câștigurile sunt la fel, numai că aici ești acasă. Acesta nu mai vrea să audă de muncă în străinătate. La fermă de cireșe ajunge cu autobuzul pus la dispoziție de patronul livezii. Face treabă și câștigă bine: “Eu culeg 40 de găleți și câștig 400 de lei pe zi. Împreună cu soția facem cam 600-700 de lei, depinde cât tragem. În străinătate, câștigam 100 de euro, dar aici e mai bine, la cireșe. În primul rând esti acasă”.

Cireșele pleacă din fermă cu 8 lei/kg, în piață ajung și la 20 de lei/kg

Am stat de vorbă cu fermierul care deține cele 30 de hectare de livadă de cireș în comuna Stănilești. Este mulțumit de recoltă și spune că oamenii care vin la el, la cules, sunt mulțumiți de cum sunt plătiți. Culege cu aceștia cireșe pentru industrie, în special pentru cei care produc cireșe confeiate, dar și pentru consum. Cireșele mari, care pe la noi se numesc hultoane, pleacă din fermă cu 8 lei/kg, din care 1,42 de lei sunt numai culesul. Din păcate, comercianții pun adaosuri mari și în piețe, cireșele ajung între 15 -20 de lei/ kg. “De la noi din fermă cireșele se vând cu 8 lei/kg, dar nu prea avem clienți. Nu mai merg cireșele la piață ca în trecut. Vin și cumpără câte 300 de kilograme pe zi. Când îi întrebi de ce așa puțin, spun că nu mai este forță de cumpărare la români. Noi le mai dăm la industrie sau în rețelele de hipermarketuri. De oamenii din livadă sunt foarte mulțumit. Culeg cu spor și își dau interesul. Am cam 90-100 de oameni pe zi, mulți din Vetrișoaia”, ne-a declarat proprietarul livezii de cireșe.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

32 COMENTARII

  1. Dacă tot sunteți la Huși de ce nu mergeți și în fabrica de încălțăminte să întrebați cât se muncește acolo ao cât se câștigă?

  2. Plătiți oameni decent,cu acte și pensie,contribuții la stat.
    Toții patroni de livezi și mari agricultori iau bani de la stat ba pe una ba pe alta,tot ei sunt aia ce fac miliarde

  3. Agricultura este ramura cea mai susținută a economiei prin subvenții la motorina la suprafață despăgubiri de secetă rambursări de tva tot felul de facilități și beneficii din bugetul statului, scutiri de taxe și impozite etc etc dar ea generează evaziune fiscală și muncă la negru la cote maxime o rușine de tara cu asa potențial agricol importăm mancare alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne etc în timp ce unii fac averi de miliarde. Cum este posibil ca pe piața sa ai carne de porc peste 90 % din import?!? Sa spună cineva câte locuri de munca bine plătite generează acesta ramura?+? Unde este sectorul zootehnic unde sunt sistemele de irigații fabricile de procesare?!?! Înainte de 89 în agricultură lucrau milioane de români în CAP IAS SMA STAȚIUNI DE CERCETARE, acum toți caută zilieri

  4. Am rămas corigent la matematică dar totuși nu sunt prost
    În povestea inventată de voi înseamnă ca în cam 20 de minute ar umple o găleată 🪣 în care intră 7 KG de cireșe 🍒
    Adică undeva la 3 găleți pe oră 30 RON
    Și avem 12 ore x 30 RON = 360 RON
    Deci ar trebui să lucreze fără să respire și fără pauză 12 ore ca să ajungă la o medie de 330-360 RON
    După o zi de muncă la cules cireșe 🍒 ești rupt de oboseală

  5. Comunicat important : In urma acestui articol intampinam cereri de concediu din partea multor ingineri, asistente de farmacie, diversi savanti care doreac sa culeaga cirese in ferma de la Husi !

  6. Pe luna …
    Sa zicem că persoana munceste 12 ore fara pauza ,fara sa meargă la buda,fara sa mănânce,fara sa se odihnească,fara sa fumeze,fara sa bea o cana de apa.
    50 de galerii in 12 ore ,adică 720 de minute , înseamnă 14.5 minute pentru fiecare găleata plina ..40 de galeti in 12 ore înseamnă 18 minute pentru fiecare găleata.
    Dacă persoana ia și pauza cum e firesc și muncește 10 ore înseamnă 12 minute pentru fiecare găleata daca ar culege 50 de galeti..
    Va place sa exagerati foarte mult .Și munca in agricultura nu e deloc ușoară.Un zilier muncește mult și în condiții foarte dificile ,nu relaxat.Una e sa culegi o găleată de relaxare și alta e sa stai in soare..
    Dar nah ..Nu știu ce să spun despre articol .Și cum spunea cineva ,asigurare medicala zero ,venit doar câteva zile pe luna ,dacă te îmbolnăvești ești muritor de foame ..Pensie ioc.

    • Toată ziua sunt pe tv ca nu găsesc forță de muncă, acum au schimbat strategia o ard la mișto ca se câștigă mai bine ca afară sa vina fraierii la muncă. Românii sunt învățați cu aceste practici mafiote și nu mai halesc mangleală de asta ieftină. Da de ce nu spun ca angajează cu forme legale 8 ore pe zi , cu plata orelor suplimentare, cu plata dubla la sâmbătă și duminică, ca ai asigurare medicala ca ai drept la concediu libere legale vauchere de vacanta ?!?!?

  7. Mai trebuia lucrata povestea, nu iese
    Plătește 10 lei de găleată culeasă si din fermă cireșele se vând cu 8 lei/kg??? ce face, mai aduce bani de acasă ? 😂😂😂

  8. Deci unde mai scoateți minciunile astea??!! Fermierul ăla, trăiește că un nabab, cu fraieri ce nu vor avea pensii deloc, plătiți mizerabil , nu iau aia 100 de euro pe zi, cum nu merg eu pe Jupiter acum. , ce dracu. Niste mincinoși, care profită de faptul că în România, toate partidele le țin partea, pentru că toți cotizează. Sa ajuns mai rău ca pe timpul lui Ceaușescu, cu propaganda și minciuna☹️
    Cum sa coste 8 lei kg de cireșe?!!! Nu mai spun de jegosii din supermarketuri și piețe, care le pun ados 150% , fara sa facă nimic!!!

    • Scoaterea este la garoii din piață. Fermierul riscă, investește un an, garoiul sau garoaica de piață, scoate 10 lei pă kil în câteva ore. Unde este echitatea ?

  9. Doamne apara si pazeste!
    Nu mai spuneti la multa lume ca maine poimaine ne trezim ca vin spaniolii, grecii si italienii la noi la cules de cirese ca se castiga mai bine decat la ei in tara :))))))))))))))))))))))))))))

  10. Articol comandat de un fermier care nu are oameni că nu îi plătește decent ,scris doar de reclama .
    Că sa trăiască decent orice cetățean are nevoie sa muncească cu forme legale ,pt.o remunerație lunara,cu toate drepturile și obligațiile ce revin dintr un contract de munca.
    Dar e facil pt angajator să găsească niște persoane aflate la limita subzistenței de care sa profite ,transformându -i in slugi ,plătind sume derizorii .

  11. Ce știre …. sa spună cineva ce este ala zilier ?!? Mergi muncești câteva zile din noapte în noapte pe post de sclav iar în rest . Oamenii au nevoie de un venit lunar constant cu caracter permanent cu forme legale. Mergeți la țară sa vedeți ce averi au fermierii au jepanele de sute de mii de euro bucata iar la sate sărăcie lucie.

    • Îhî. Nu vrei să-i dea și trei mese pe zi? Băutură, țigări? Să-l și cunune?
      Meri in pwla mea in Spania, să-ți convină.

      • Ce prost poți fi , ești un patron evazionist rozator de subvenții și beneficii din bugetul statului care nu găsești sclăvoi zilieri la negru prost plătiți. Sa aduceri muncitori din lumea a3a ca românii harnici sunt plecați peste hotare

    • Pe luna …
      Sa zicem că persoana munceste 12 ore fara pauza ,fara sa meargă la buda,fara sa mănânce,fara sa se odihnească,fara sa fumeze,fara sa bea o cana de apa.
      50 de galerii in 12 ore ,adică 720 de minute , înseamnă 14.5 minute pentru fiecare găleata plina ..40 de galeti in 12 ore înseamnă 18 minute pentru fiecare găleata.
      Dacă persoana ia și pauza cum e firesc și muncește 10 ore înseamnă 12 minute pentru fiecare găleata daca ar culege 50 de galeti..
      Va place sa exagerati foarte mult .Și munca in agricultura nu e deloc ușoară.Un zilier muncește mult și în condiții foarte dificile ,nu relaxat.Una e sa culegi o găleată de relaxare și alta e sa stai in soare..
      Dar nah ..Nu știu ce să spun despre articol .Și cum spunea cineva ,asigurare medicala zero ,venit doar câteva zile pe luna ,dacă te îmbolnăvești ești muritor de foame ..Pensie ioc.

    • Pai danemarca nu e tara agricola cum e Romania, oricum e pret exagerat de mare si 17 lei cat e in supermarket.. E bataie de joc..

      Si domnule jurnalist suntem in Romania pune pret in lei unde te crezi in Italia, Germania?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.