spot_imgspot_img
4.8 C
Vaslui
19-apr.-2024

VIDEO | Mafia balastului se extinde în județul Vaslui, sub ochii nepăsători ai autorităților: dezastru ecologic și evaziune uriașă din piatră seacă

- Advertisement -
DEZASTRU… La Deleni, suprafața de teren dată spre exploatare a fost curațată de gunoaie, așa cum s-a înțeles primarul cu exploatatorul, însă și dealul a fost aproape ras de pe fața pământului după ce piatra a fost extrasă.

CINE MAI APLICĂ LEGEA?… Anual, zeci de insulițe din albia râurilor și zeci de dealuri din județul Vaslui dispar, “mâncate” de cupele flămânde ale excavatoarelor. Mafia balastrului fură statul cu fiecare ocazie ivită, odată prin exploatările ilegale, a doua oară prin evaziune fiscală. Cum redevențele se plătesc în funcție de cantitatea exploatată, cele mai mari cantități nu se trec în documente. Probleme fac și mașinile de mare tonaj, folosite la transportarea balastrului ori a piatrei, care distrug drumurile publice și casele oamenilor. Toate astea se întâmplă pentru că o mână de șmecheri au pus stăpânire pe albiile râurilor și dealurile județului, exploatându-le după bunul plac. Nu o fac de capul lor, ci sprijiniți chiar de autoritățile locale și județene, care în loc să ia măsuri, preferă să închidă ochii la dezastrele ecologice lăsate în urmă. În ultimii ani, în județul Vaslui, exploatarea balastrului, pietrișului, nisipului sau pietrei a dezvoltat o adevărată caracatiță în care se scurg sute de mii de euro, la negru. Nu mai departe de săptămâna aceasta, mai multe autocamioane care transportau tone de piatră au fost filmate în comuna Deleni. Câteva ore bune, mașinile de mare tonaj nu au avut pauză, transportând piatra exploatată fără avize, ziua în amiază mare, pe DN 24, fără ca nimeni să le oprească. Chemați la cariera unde a avut loc exploatarea, am surprins exact momentul când afaceristul își încărca utilajele și se pregătea să plece. Sătenii spun că acesta a reușit să extragă între 30 și 40 de camioane de piatră în ultimele patru săptămâni, cu complicitatea polițiștilor și a unor persoane influente din primărie. Întrebat dacă are avize pentru o astfel de activitate, omul de afaceri ne-a declarat că are doar un acord verbal cu primarul comunei Deleni. A repetat de mai multe ori că nu i-a dat niciun ban edilului, iar exploatarea a fost și în beneficiul comunei Deleni pentru că odată cu ea au dispărut și gunoaiele din zona respectivă. Însă, odată cu gunoaiele, a dispărut și un întreg deal, imaginea lăsată în urmă fiind una aproape apocaliptică.

Carierele de piatră și balastierele au fost tot timpul o atracție pentru afaceriști din zona gri a economiei, precum și pentru firmele care exploatează fără a avea documentația necesară. Toate acestea se întâmplă sub nasul autorităților care ori nu au cunoștințe despre aceste practici, ori știu, dar nu fac nimic pentru că sunt mână în mână cu “băieții deștepți”. În cazul comunei Deleni, sătenii spun că autoritățile locale nu pot fi bănuite că nu au știut, pentru că această exploatare se face de cel puțin o lună de zile, iar camionale încărcate cu piatră nu aveau cum să treacă nevăzute prin sat. “Pământul e al nostru, al comunei, dar de patru săptămâni, o persoană străină sapă aici și scoate toată piatra, fără a avea niciun fel de aviz. Am întrebat consilierii locali dacă știu ce se întâmplă cu piatra, nimeni nu știe nimic, nimeni nu a aprobat o astfel de exploatare. E dezastru ce e aici, nici nu știm cui să ne mai adresăm pentru că vă dați seama că nu doar primarul e implicat. De când a început exploatarea, cel puțin 30 de camioane încărcate cu piatră au plecat de aici, dacă nu chiar 40. E imposibil ca echipajele de poliție să nu se fi întâlnit cu un camion și să-l tragă pe dreapta, să-l întrebe pe șofer de documente. Să admitem că polițiștii noștri, din comună, nu au văzut, dar toate camioanele astea au ieșit pe Drumul Național, acolo sunt alte echipaje de poliție, însă nici alea nu au văzut nimic. Omul și-a făcut liniștit treaba timp de o lună de zile, până a scos toată piatra de aici. Acum trebuie să vină să-și strângă utilajele și să plece, la fel de liniștit cum a venit”, ne-au declarat câțiva săteni din Deleni, la începutul acestei săptămâni.

“Am fost la primar și i-am cerut voie. După o săptămână m-a chemat la el”

Sătui de praf și de pereți crăpați la case, aceștia ne-au chemat marți după-amiază la Deleni, unde l-am surprins pe agentul economic care a exploatat cariera în timp ce se pregătea să plece. Acesta ne-a declarat că a “aranjat” puțin zona, în sensul că a curățat-o de gunoaie, recunoscând că a luat și “niște piatră” de acolo. “Eu cred că la mijloc e un război politic, în care nu vreau să pic. E adevărat că am luat piatră, dar domnul primar mi-a dat voie să vin aici pentru că mi-am luat angajamentul să curăț zona de gunoaie. Primăria Deleni risca să primească amenzi din cauza acelor gunoaie și astfel am ajuns eu aici. Nu am venit de capul meu, am fost la primar și i-am cerut voie. Nu mi-a dat răspunsul pe loc, m-a chemat la el peste o săptămână și mi-a dat ok-ul. Nu i-am dat niciun leu pentru asta, nu e vorba de bani la mijloc. Dumnealui probabil așa a considerat, că e mai bine să scape de acele gunoaie”, ne-a declarat agentul economic. Este adevărat că gunoaiele au dispărut de acolo, însă în locul lor a fost lăsat un dezastru ecologic, o adevărată mutilare a zonei, extinsă pe sute de metri pătrați.

Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui: “Nu s-a solicitat niciun act”

Am solicitat punctul de vedere al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui cu privire la autorizarea activității de extracție a pietrei, nisipului de pe raza comunei Deleni. Iată răspunsul primit: “ Ca urmare a solicitării dvs. privind autorizarea din punct de vedere al protecției mediului a activității de extracție a pietrei, nisipului pe raza comunei Deleni, vă aducem la cunoștință următoarele: pentru proiectele ce implică emiterea aprobării de dezvoltare pentru activități de extracție a pietrei, nisipului este necesară solicitarea acordului de mediu în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului; pentru desfășurarea activității de extracție a pietrișului și nisipului este necesară obținerea autorizației de mediu în conformitate cu prevederile Ordinului 1798/2007, anexa 1. Până la data prezentei (n.r. 23 iunie 2022), pe raza comunei Deleni nu s-a solicitat niciun act de reglementare din punct de vedere al protecției mediului pentru această activitate”. Reprezentanții APM Vaslui au mai precizat că autoritatea responsabilă în luarea măsurilor de sancționare, de suspendare/încetare a activității ca urmare a poluării și deteriorării mediului sau pentru nerespectarea condițiilor impuse prin actele de reglementare emise de autoritatea competentă pentru protecția mediului este Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Vaslui. Potrivit legii, cei care desfășoară astfel de activități ilegale ar putea ajunge la închisoare. Numai că în județul Vaslui, ca de altfel în toată țara, portițele legislative și autoritățile “blânde” îi salvează. Cei mai mulți dintre exploatatorii ilegali scapă, de obicei, doar cu amenzi modice raportate la profitul obținut sau chiar cu avertismente, astfel că a doua zi după ce au fost sancționați își permit să o ia de la capăt.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

  1. Legat de satul draxeni am făcut personal o sesizare la Ministerul mediului și s-au prezentat doua doamne de la Vaslui la fata locului și în răspunsul dat au zis că nu sunt urme recente de extragere a nisipului.cam atât.cu toate că acolo a fost inclusiv utilajul primăriei și a extras și a distrus o proprietate privată care în titlu de proprietate figurează că pășune .cu toate că sa micșorat suprafață eu trebuie să plătesc impozitul către primărie pentru toată suprafața care figurează pe titlu. In acea perioada pe utilajul primăriei lucra viceprimarul comunei Rebricea care acum are aspirații la funcția de primar fiindcă vechiul este condamnat. Cum poate un individ să poată ocupa o funcție importantă întro urbe pe când el participa la distrugerea mediului și a unei proprietăți?? Corect ce sa mai spus .materialul furat a fost folosit la canalele unde sa pus țevile pentru apa și canalizare.or acolo fiind proiect european nu trebuie justificat materialul cu acte???nu este evaziune aici?? Nu sau furat bani aici??dar nimic nu se va rezolva fiindcă tătuca veghează și supraveghează tot județul.in acest județ totul este controlat nici o instituție a statului nu face nimic fara comanda pentru că funcționarii care trebuie să-și facă treabă le este frica pentru lucrul de munca.si atunci ne prefacem că facem și mai dam cate o amendă acolo ce depășește umbrela. Umbrela fiind scutul politic.

  2. In satul draxeni comuna Rebricea firma care a făcut niște lucrari la drumuri au sustras ilegal nisip de pe proprietate privată. aceste lucrări erau cu bani europeni.cum justifică aceasta societate materialul furat de pe un deal din draxeni??

  3. Maricel Parnavel, esti suparat ca nu te-a mai bagat primarul in combinatii si ai decis sa te razbuni facand rand pe rand dezvaluiri la ziare? Pana acum normal ca nu ai scos nici un cuvant. Filmarea facuta este din curtea ta.

      • Nu, nu, problema mea nu este asta. Daca sunt vinovati sa vina DNA si toti ceilalti sa ii lege pe toti. Au facut smecherii, isi merita soarta. Problema mea este ca cei care se plang acum ca nu primesc lucerna de la primarie, ca sunt batuti etc. sunt cei care pe timpul primarului Zamfir faceau exact lucrurile de care il acuza pe actualul primar. Toti astia au fost, sunt si vor fi niste hoti cat vor trai. Dar stii cum este la noi in Romania- „HOTUL STRICA HOTII”.

  4. Unde este Cezara ca la zorleni nu ajunge sa vadă cum camioanele lui Sandu FRN fura zi și noapte lut de au terminat tot dealul și ne inunda apa casele. O fi in concediu cu bilete cumparate de Sandu. Poate avize Flavius Gheorghieș și la Zorleni ca Cezarina doarme ca mănâncă mult.

  5. Pietriș sau piatra are nevoie comuna pentru drumuri comunale de ce nu sa scos piatra sa se puna pe drumul de ocolire cînd sa lucrat la podul de la zizinca de ce sa cumpărat piatra din ce bani comunitatea are piatra si o da gratis si tot comunitatea cumpara asemenea produs prin reprezentant legal Domnul Esanu Doru DE CE asta nu e un truc la mijloc exista o Afacere

  6. Competent este Serviciul Investigații Economice al poliției. Poate cel care a exploatat spune unde a dus nisipul-pietrișul și cât a încasat. Se știe că la drumuri, contractele sunt mari.

  7. Pentru domnii ziaristi …daca vrei sa faci extractie de pietris si balast iti trebuie permis de la Agentia pentru resurse minerale si daca nu ai luat acest permis, inseamna ca este infractiune pentru ca nu platesc redeventa.De ce credeti ca s-a oprit operatiunea la soseaua de centura Barlad? Triumviratul Boros-Dulute-Vlas a vrut sa extraga fara sa plateasca redeventa, dar nu le-a mers cu furatul, momentan. Mai trimiteti o sesizare la autoritatile centrale, macar asa o sa zica ca mai muncesc si ei ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.