spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
26-feb.-2024

VIDEO | Miracol: fata cu mințile rătăcite de la Huși, care dormea pe străzi, a fost recuperată și cântă lângă Fuego!

- Advertisement -
MINUNE… Deși în septembrie anul trecut părea un caz pierdut, inclusiv pentru autoritățile care nu reușeau să găsească o soluție concretă pentru fata crescută în plasament și abandonată pe străzi, murdară și epuizată psihic, iată că, în urma articolelor din Vremea Nouă, insistente și chiar enervante pentru responsabili, Raluca a fost internată la spitalul din Murgeni, unde cadrele au reușit recuperarea ei!

ULUITOR… Întorsătură de situație aproape miraculoasă în cazul Ralucăi Irina Ștefănică, tânăra de 21 de ani, cunoscută cititorilor drept „fata cu mințile rătăcite de pe străzile Hușului”! Deși în septembrie anul trecut părea un caz pierdut, inclusiv pentru autoritățile care nu reușeau să găsească o soluție concretă pentru fata crescută în plasament și abandonată pe străzi, murdară și epuizată psihic, iată că, în urma articolelor din Vremea Nouă, ce-i drept cam insistente și chiar enervante pentru responsabili, Raluca a fost internată la spitalul din Murgeni, unde cadrele de acolo au reușit recuperarea ei! Medicul psihiatru, Mihai Crețu, managerul instituției, Ionel Carp, la fel și toți angajații spitalului Murgeni au dat dovadă de o empatie deosebită și au făcut posibilă salvarea acestei fete, prin readucerea sa la o normalitate care pare, într-adevăr, la limita unei adevărate minuni. Raluca nu mai are nimic în comun cu imaginea aceea de om hăituit, căzut psihic și dezorientat, ci este o tânără îngrijită, veselă, care ajută personalul spitalului la diferite activități și care, mai nou, cântă cu bucurie în corul instituției. Imaginile cu Raluca în cor, cântând lângă nimeni altul decât cântărețul Fuego, stârnesc emoție celor care nu pot să nu își amintească de fata cu părul vâlvoi și privirea pierdută, ce dormea pe străduța din beton, de lângă Biserica Sfinții Voievozi din Huși. Ce se va întâmpla însă pe viitor cu Raluca? aceasta este cea mai grea întrebare, căci riscul ca ea să ajungă din nou pe stradă există. Dacă DGASPC Vaslui a anunțat că, îndată ce va primi o adresă în acest sens de la spitalul Murgeni, va căuta o soluție pentru fată, managerul spitalului, Ionel Carp, a conturat deja o posibilă variantă în favoarea Ralucăi.

Rugăciunile oamenilor care au simțit o compasiune profundă față de Raluca au contat cu siguranță, dacă astăzi, iată, fata e bine și este pe un drum neașteptat de bun. O mulțime de oameni s-au sensibilizat atunci când i-au aflat povestea tristă și au văzut că, dintr-o fată frumoasă și cochetă, crescută într-o familie de plasament, Raluca ajunsese să doarmă pe străzi, dezorientată și cu psihicul la pământ. Până ca povestea ei să apară în ziar, autoritățile, alertate la 112 de oamenii care se speriau de cea care dormea în scări de bloc sau pe lângă un gard, o mai luau și o duceau la spital. După câteva zile, fata era dată din nou în stradă și ajungea în același loc, la fel de dezorientată, de singură și fără apărare. După ce povestea sa a fost publicată și s-a insistat ca DGASPC Vaslui să găsească, totuși, o soluție, pentru copila care a fost crescută, practic, în sistemul de protecție a copilului Vaslui, lucrurile au luat turnura potrivtă. DGASPC Vaslui a luat-o pe Raluca pe stradă, a internat-o la spitalul din Murgeni, a depus eforturi pentru ca aceasta să aibă un tutore, în persoane unei doamne binevoitoare din cadrul Primăriei Dimitrie Cantemir, ca mai apoi cadrele medicale să încerce recuperarea sa pe cale specializată. Evident că aproape nimeni nu credea în reușita acestui demers, însă, cu răbdare, cu empatie și cu drag de meseria lor, toți cei din colectivul Spitalului din Murgeni au făcut o adevărată minune. În mijlocul lor, Raluca a reînvățat să fie un om normal, să râdă, să se implice în activitățile din jur și să cânte. Imaginile cu fata cântând în corul instituției, de ziua hramului din Murgeni, când la spital a venit în vizită Fuego, stârnesc emoție. Nici nu mai e cazul să fie alăturate imaginile cu Raluca precum un câine izgonit pe străzile din Huși, cu Raluca cea zâmbitoare și cântând în port popular, ca toată lumea să înțeleagă că… miracolele chiar există!

Un manager de spital, cât un părinte: „Ar fi ușor să o externăm și să o lăsăm să se ducă unde vede cu ochii, dar ar fi inuman. Trebuie să o ajutăm să se reintegreze în societate”

Dincolo încă de emoție, este realitatea crudă! Iar aceasta vine cu întrebarea: ce se va întâmpla în viitor cu Raluca? Pentru că și-a revenit, ea ar trebui externată, spun reprezentații spitalului de Psihiatrie din Murgeni. Ea merită să aibă o viață normală, să se bucure de tinerețe, de o perspectivă, ca orice tânără de vârsta ei, dar unde să se ducă dacă mâine va fi externată?! În fața acestei întrebări, ieri, reprezentații DGASPC Vaslui au dat un răspuns încurajator, care a adus și el un licăr de speranță. „Îndată ce vom primi o adresă în aceste sens de la reprezentații Spitalului din Murgeni, noi vom căuta să identificăm o soluție pentru Raluca”, a precizat Irina Câmpeanu, purtător de cuvânt al DGASPC Vaslui. Între timp însă, managerul spitalului din Murgeni, Ionel Carp, a venit cu o idee care arată o grijă părintească față de această fată atât de greu încercată de viață. „Raluca este un copil bun. Ea ajută personalul, e implicată, e veselă, face cu plăcere tot felul de activități. Are și niște abilități, pentru că ea a urmat o școală profesională. Ați văzut că și cântă în corul nostru, numit „Terapsi”. De aceea, eu m-am gândit la o soluție pentru ea. Ar fi ușor să o externăm și să o lăsăm să se ducă unde vede cu ochii, dar ar fi inuman. Este aici, aproape, un „fast food” și ne-am gândit să vorbim acolo, poate să o angajeze măcar câte 4 ore pe zi, ca să înceapă Raluca să învețe să se responsabilizeze, să facă o activitate, să devină sigură pe ea. Măcar o perioadă. Pas cu pas. Poate își strânge un bănuț al ei. Și vedem și cum se acomodează cu viața socială. E o variantă la care ne gândim. Trebuie să o sprijinim, ca ea să se poată integra concret în societate și să fie mai apoi sigură pe ea în toate deciziile. Dar așa va ști într-o zi să se descurce singură și în deplină siguranță”, a spus Ionel Carp, managerul spitalului de Psihiatrie Murgeni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. bunul dumnezeu sa va dea gânduri bune . scumpa mea verișoară e la voi Milica Ghindaru . și va mulțumesc pentru ca aveți grija de ea

  2. E bine ca mai sunt si oameni pe lumea asta care nu au uitat sa isi ajute aproapele. Ar fi bine sa mai ia si altii exemplele astea.
    „Lume multa, oameni putini”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.